Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çöpler Maden İşletmesi, teknoloji ve teknikler açısından dünyanın ve Türkiye'nin sayılı madenleri arasında yer alıyor

Erzincan Kemaliye Kanyonu’nda yaşanan balık ölümlerine yönelik patronlardünyası.com’da yer alan haberde Çöpler Maden İşletmemiz ile ilgili asılsız, gerçeği yansıtmayan iddialar üzerine ANAGOL'dan kamuoyunu doğru bilgilendirmek için açıklama geldi.

Erzincan Kemaliye Kanyonu’nda yaşanan

Yapılan açıklamada; Öncelikle şüpheyle linç, bireylerin ve kurumların hak ve özgürlükleri açısından çok hassas bir konudur. Maalesef haberiniz linç kültürünün somut bir ifadesidir. Bir ‘olağan şüpheliler’ bakışıyla üretilmiş bu haber, topyekûn yanlış ve kurumumuzu zor durumda bırakmaktadır. Çevre, iş sağlığı ve güvenliği açısından ulusal ve uluslararası standartların uygulandığı Çöpler Maden İşletmemiz, kullanılan teknoloji ve teknikler açısından dünyanın ve ülkemizin sayılı madenleri arasında yer almaktadır.
İşletmemize yönelik asılsız iddiaların yer aldığı haberdeki bölgeyle, madenimiz arasındaki en ufak temas bulunmamaktadır. Balık ölümlerinin gerçekleştiği iddia edilen bölgenin işletmemize olan uzaklığı nehir boyunca 40 kilometre gibi oldukça uzak bir mesafededir. Maden işletmemize 1 km uzaklığında alınan numunelerde bile herhangi bir kirlenme söz konusu değildir. Yine maden işletmemize 3 km uzaklıktaki balık çiftliğinde bugüne kadar hiçbir sorun yaşanmadığına, faaliyetlerini aksatmadan sürdürdüğüne dikkat çekeriz.
Çöpler Madeni, çevre, iş sağlığı ve güvenliği konularında ulusal kanun ve mevzuatlar ile uluslararası standartlara uygun olarak işletilmektedir. Tamamen kapalı bir sistemde işletilen tesisimizde herhangi bir solüsyonun deşarjı söz konusu değildir. Maden sahamız içindeki yığın liç alanı, tamamen sızdırmaz bir alan olarak inşa edilmiştir. 
Katmanlardan oluşan alanın ilk bölümünde solüsyona drenaj imkânı sağlayan ve membran üstüne noktasal yük binmesini engelleyerek hasar oluşmasının önüne geçen çakıl taşlı bir bölüm bulunmaktadır. Bunun altında Maden Atıkları Yönetmeliğine uygun bir şekilde 2 mm HDPE jeomembran ve bu membranın altında yine koruyucu bir katman olarak jeosentetik kil örtüsü ve onun altında da minimum 50 cm sıkıştırılmış kil bulunmaktadır. Ayrıca insan hatasını ortadan kaldırarak yüksek teknoloji ve teknik ile geliştirdiğimiz saha kontrolleri sayesinde pompa istasyonları ve ana iletim hatlarından başlayarak faaliyetlerimiz en üst düzeyde takip ve kontrol edilmektedir. Sistemde oluşabilecek herhangi bir basınç kaybı, tüm vanaların otomatik olarak kapanarak sızdırmayı önleyecek şekilde yeniden dizayn edilmiştir.
Haberde ayrıca geçen yıl yaşanan olayla ilgili de asılsız iddialar yer almaktadır. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi, Çevre ve Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerince hazırlanan raporda, geçen yıl yaşanan olayın maden bölgesindeki yeraltı ve yerüstü sularına bir etkisinin olmadığı gözler önüne serildi. Raporun detayına www.anagold.com.tr’den ulaşılabilir.
Uluslararası standartlarda faaliyet gösteren Çöpler Madeni İşletmemize yakın mesafedeki örneklerde hiçbir sorun yaşanmazken, kilometrelerce uzak mesafede yaşanan olayla ilişkilendirilmeye çalışılmak, sorumluluk sahibi medya olma halini şüpheye düşürmektedir. Bu konuda tüm yasal haklarımızı kullanacağımızı belirtiriz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.