Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

1939 Depreminin yaşayan tanığı; her yer yıkılmış enkaza dönmüş, hava buz, ayaz

1939 Erzincan depreminin yaşayan tanığı 103 yaşındaki Mehmet Güloğlu: “Her yer yıkılmış enkaza dönmüş, hava buz, ayaz, aradan yıllar geçmesine rağmen o acı günleri unutamadım” dedi.

1939 Erzincan depreminin yaşayan

Resmi rakamlara göre 33 bin kişinin hayatını kaybettiği 100 binden fazla insanın yaralandığı, tarihin en büyük depremlerinden olan 7,9 büyüklüğündeki 1939 Erzincan depreminin yaşayan tanığı 103 yaşındaki Mehmet Güloğlu, o günleri anlattı.

Erzincan Merkez Göyne köyünde yaşayan Mehmet Güloğlu (103) o tarihi ve yaşadıklarını SABAH Gazetesi’ne anlattı. Güloğlu konuşmasında, “Aralık ayının tam da bu zamanlarda olmuştu. Deprem bizi yarı gecede uykuda yakaladı. Bizim köyün çok yakınında ki diğer köylerde taş taş üstünde kalmadı. O gece zelzele oldu. Evde yatıyorduk. Babam çocukları alıp dışarı götürüyordu. Ben yakınımızda ki köye geçtiğimde birde baktım biri bağırıyor, cankurtaran yok mu diye. Bizim köy hiç yıkılmamıştı. Bizim köyden kazmasını küreğini alan gitti yakın köylere. O zaman evler hep toprak binaydı. Bizim sadece bir odamız vardı. Babam sobayı yaktı etrafında oturduk kardeşlerimle. Sıklıkla depremler devam ediyordu. Her gümbürtü sesi olduğunda hemen dışarı kaçıyorduk. Dışarıda kar diz boyu, sallantı ve gümbürtü durunca tekrar içeri giriyorduk. Deprem olduğunda yetişkindim 16-18 yaşlarında. Yaklaşık bir hafta boyunca depremin gürültüsü hiç kesilmedi. Gece yattığımızda güm, güm ses geliyor sarsıntı yok ama ses çok olunca hemen dışarı kaçıyoruz. Depremde yetkililer çok gelmedi, ölenlerin çoğu bakımsızlıktan, sahipsizlikten öldü.” dedi.

“1939 ERZİNCAN DEPREMİ”

Erzincan’da 27 Aralık 1939’da meydana gelen ve 33 bin kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 100 bin kişinin yaralandığı 7,9 büyüklüğündeki deprem hafızalardan silinmiyor. Ölüm oranlarının yüksek olmasının ana nedenleri arasında; çetin kış koşullarının olması, yardımların ve arama-kurtarma faaliyetlerinin güç koşullar altında yürütülmesi gösterildi. Deprem, 1939 ile 1999 yılları arasında Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana gelen ve batıya doğru göç eden bir dizi büyük depremin ilki olarak kabul edildi. Büyüklüğü itibarıyla dünyanın sayılı mega depremleri arasında gösterilen Erzincan depremi, 8,0 büyüklüğündeki 1668 Kuzey Anadolu depreminden sonra 7,8 Mw büyüklüğündeki 2023 Kahramanmaraş depremleri ile birlikte Anadolu’da meydana gelmiş en büyük ikinci depremdir. Bunun yanı sıra, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan ikinci depremi olarak kayıtlara geçti.

Erzincan’da yıkım o kadar büyüktü ki şehir tamamen terk edildi ve biraz daha kuzeyde yeni bir yerleşim yeri kuruldu.