Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tüm Çalışmalar Çocukları Güvende Tutmak İçin

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocukları her türlü risk ve tehlikelerden korumak için farklı hizmet modelleri uyguluyor ve projeler geliştiriyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, koruyucu ve önleyici hizmetler kapsamında Çocuklar Güvende Ekipleriyle sahada aktif olarak yer alıyor. Çocukların sağlıklı gelişimlerini desteklemek, onları risklerden korumak amacıyla her ilde risk altındaki çocuklara yönelik tespit, yönlendirme ve izleme faaliyetleri yürütüyor.

Bakanlık çalışmaları arasında, Çocuk Koruma İlk Müdahale ve Değerlendirme Birimine gelen ya da getirilen çocuklar, mobil ekipler tarafından sokakta çalıştırıldığı tespit edilen çocuklar ve suça sürüklenen çocuklara ilişkin etkin bir izleme süreci yer alıyor.

Bunun yanında Bakanlığa ait kuruluşlarda bakım altında iken korunma ve bakım tedbir kararı kaldırılarak ailesiyle birleştirilen çocuklar ve koruma ve bakım altında bulunan çocukların aileleri yanında kalan kardeşleri de Çocuklar Güvende ekipleri tarafından düzenli olarak takip ediliyor.

Alo 183 Şiddetle Mücadele ve Sosyal Destek Hattı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının koruyucu ve önleyici hizmetlerinden biri olan Alo 183 Şiddetle Mücadele ve Sosyal Destek Hattı ile de Bakanlığın hizmet alanlarına ilişkin ihbar ve çağrılar değerlendiriliyor. 2003 yılında hayata geçirilen Alo 183 Şiddetle Mücadele ve Sosyal Destek Hattında 7 gün 24 saat kesintisiz rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunuluyor. Alo 183’e gelen çağrılar neticesinde herhangi bir acil durum söz konusu olduğunda en kısa sürede vakaya müdahale edilmesi sağlanıyor.

Çocuklar İçin Çok Yönlü Hizmetler Yürütülüyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının çocuklara yönelik hizmetlerinin temelinde her çocuğun aile ortamında bakımını sağlamak yer alıyor. Bu konuda açıklama yapan Bakanlık uzmanları, ailelerin ekonomik ve sosyal yönden desteklenerek aile birliğinin korunması ve çocukların aileleri yanında bakımının sağlanabilmesi için kuruluş bakımına alternatif olarak Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti verildiğini belirtiyor. Ayrıca uzmanlar, kendi ailesi yanında desteklenemeyen çocukların, aile ortamında ve aile sıcaklığını hissederek yaşayabilmeleri amacıyla Koruyucu Aile ve Evlat Edinme Hizmetlerini yaygınlaştırmaya çalıştıklarını da ifade ediyor.

2017 yılında hayata geçirilen Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetinin Etkinliğinin Artırılması (Okul Destek) Projesiyle ailelerde çocukla ilgili farkındalık oluşturmak, çocukların okul dışı zamanlarını kaliteli ve verimli kullanabilecekleri ortam ve imkânlar sunmak hedefleniyor. Bu doğrultuda Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetinden yararlanan çocuklara yönelik akademik, sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler düzenleniyor. Ayrıca bu hizmetten yararlanan aileler ve çocuklar psikososyal açıdan da destekleniyor.

Yapılandırılmış Sosyal Hizmet Kuruluşları İle İhtiyaca Göre Bakım Hizmeti

İhtisaslaştırılmış Çocuk Evleri Sitelerinde suça sürüklenen, suç mağduru olan veya sokakta sosyal tehlikelerle karşı karşıya kaldığı için haklarında bakım tedbiri veya korunma kararı alınan çocuklara ev sahipliği yapılıyor.

İhtisaslaştırılmış Çocuk Evleri Siteleri; çocukların mağduriyet, suça sürüklenme, yaş ve cinsiyet durumuna göre ayrı ayrı yapılandırılan veya ihtisaslaştırılan yatılı sosyal hizmet kuruluşlarından oluşuyor.

Bu kuruluşlara kabulü yapılan çocuklara yönelik psikososyal destek çalışmaları çocukların ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmiş Anka Çocuk Destek Programı aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Program kapsamında çocuk – aile ilişkisinin güçlendirilmesi, etkin ebeveynlik becerileri, suça sürüklenen, madde bağımlısı ve istismar mağduru çocuğa yaklaşım konuları da ayrıca çalışılıyor.