Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Özel gereksinimli öğrenciler ile normal gelişim gösteren öğrenciler geleneksel ve modern oyunlarda bir araya geldi

Erzincan’da 2000 yılından beri faaliyet gösteren ve 2016 yılından bu yana Erzincan Milli İrade Özel Eğitim Uygulama Okulu olarak çalışmalarına devam eden okulda normal gelişim gösteren çocuklar ile özel gereksinimli çocuklar geleneksel ve modern oyunlarda bir araya geldi.

Erzincan’da 2000 yılından beri

Farkındalık yaratmak amacıyla oluşturulan projede çocuklar alanında uzman eğitmenler aracılığıyla hem üçtaş, yakan top gibi geleneksel oyunlar hem de jenga gibi modern oyunlar oynayarak keyifli bir vakit geçirdi.

E-Twinning projesi kapsamında çeşitli konulara dikkat çekmek amacıyla iki ayrı proje de hayata geçirilen farkındalık çalışması yabancı ülkelerle kurulan işbirliği protokolleri dâhilinde devam ediyor.

Erzincan Merkez Geçit Munzur Mahallesinde 2016 yılından itibaren otistik, down sendromlu, orta ve ağır düzey zihinsel yetersizliği olanlar, görme engelli, bedensel ve zihinsel engeli bulunan bireylere hizmet veren Milli İrade Özel Eğitim Uygulama Okulu, ileri teknolojik ve bilimsel verileri kullanarak, eğitim ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak, öğrencileri kendilerine yetebilir duruma getirmek, onların sosyal yaşama uyum ve adaptasyonunu gerçekleştirmek, sağlıklı ilişkiler kurabilen ve üretime katılabilen bireyler yetiştirebilmek amacıyla hizmet veriyor.

Okulda 71’i erkek 38’i kız olmak üzere toplamda 109 öğrenci bulunuyor. Bu öğrencilerin 34’ü otistik, 24’ü down sendromlu, 51’i orta ve ağır düzey zihinsel yetersizliği olan, 1 görme engelli, 2 çoklu yetersizliği olan (bedensel ve zihin) öğrenciler. Bu engelli bireylerin genel mesleki eğitim görme haklarından yararlanmasını sağlamak ve bu bireylere eğitim ihtiyaçlarını ilgi, yetenek ve yeterlilikleri doğrultusunda hizmet veren 68 özel eğitim öğretmeni, 1 klinik psikolog, 1 psikolojik danışman ve 2 idareci bulunuyor.

Öncelikle e-Twinning projesi kapsamında Bir Avuç Dünya (A Handful of Worlds) projesini hayata geçiren El Sanatları Öğretmeni Esin Yılmaz projesi hakkında verdiği bilgilendirmede şu ifadelere yer verdi; “Projemiz 7-15 yaş aralığında olan özel gereksinimli öğrencilerin ve normal gelişim gösteren öğrencilerin, doğa kirliliğine, iklim değişikliğine, su ve enerji tüketimine dikkat çekmek amacıyla farklı ülkelerden ve farklı şehirlerden öğrenci ve öğretmenlerle birlikte yürüttüğümüz bir e-Twinning projesidir. Projemiz ile öğrencilerin doğayı keşfetmelerine, doğal yaşamı anlamalarına, doğal yaşamı koruma konusunda farkındalık kazanmalarına yardımcı olmayı, öğrencilerimizi doğal çevreleri hakkında bilgilendirmek, onların doğal kaynakları koruma konusunda duyarlı olmalarını sağlamaktır. Proje kapsamında, öğrenciler genellikle doğal yaşamın korunması, çevre kirliliği, su kaynakları, enerji tasarrufu ve geri dönüşüm gibi konuları ele alarak etkinlikler gerçekleştirmektedirler. Türkiye ve Yunanistan işbirliğinde kurulan projemiz, Türkiye’den Erzincan, İstanbul, Trabzon, Aksaray, Karabük ilerinden katılan 6 okul ve Yunanistan ile Romanya’dan katılan 2 okul ve 100’den fazla katılım sağlayan öğrencilerimizle yürütülen projemiz ocak ayında başlamış olup, nisan ayının sonunda da bitecek.

Ardından Oyunlarla Zamanda Yolculuk (Time Travel With Games) projesini hayata geçiren Özel Uygulama Eğitim Okulu¬ Okul Öncesi Öğretmeni Şeyma Eren projesi hakkında yaptığı bilgilendirmesinde şu ifadelere yer verdi; “Projemiz 6-15 yaş aralığında olan özel gereksinimli öğrenciler ile normal gelişim gösteren öğrencilerin oyunların çocuklar üzerindeki etkisine ve oyunla öğrenmenin önemine dikkat çekmek amacıyla farklı ülkelerden ve farklı şehirlerden öğrenci ve öğretmenlerle birlikte yürütecekleri bir e-Twinning projesidir. Bu proje ile geleneksel oyunların ve modern oyunların çocukların öğrenmeleri ve sosyalleşmeleri üzerindeki etkisi konusunda farkındalık kazanmalarına yardımcı olmak amacıyla planlanmıştır. Normal gelişim gösteren çocukların özel gereksinimli olan çocuklarla oyun oynayarak kaynaşmaları hedeflenmiştir. Proje kapsamında öğrencilerimiz geleneksel ve modern oyunları içeren etkinlikler yapmaktadırlar. Türkiye ve Romanya işbirliğinde kurulan projemiz, Türkiye’den Erzincan, Eskişehir, Ordu, Edirne ilerinden katılan 6 okul ve Yunanistan, Romanya, Portekiz’ den katılan 4 okul ve 100’den fazla katılım sağlayan öğrencilerimizle yürütülen projemiz ocak ayında başlamış olup, nisan ayının sonunda da bitecek.

Proje detay açıklamalarının ardından projeler kapsamında normal gelişim gösteren çocuklar ile özel gereksinimli çocukların bir araya gelerek geleneksel ve modern oyunları oynadığı proje sınıfına geçildi. Öğrenciler burada Okul Müdür, Şube Müdürleri, Proje kurucuları ve eğitmenleri aracılığıyla üçtaş, yakan top ve Jenga gibi oyunlar oynadı.