Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aktürk; "Yarısı Bizden" kampanyasının tekrar başlatılarak Erzincan ilini de kapsaması sağlanmalıdır

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca başlatılan Kentsel Dönüşümde “Yarısı Bizden” kampanyası kapsamının genişletilmesi ve yeniden başlatılmasına vurgu yapan Erzincan Barosu başkanı Av. Adem Aktürk, Kampanya Erzincan ilini de kapsama dahil edilmeli dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim

Birinci derece deprem bölgesinde yer alan ilimiz Erzincan’da birçok riskli yapının olduğunun bilindiğini belirten Av. Aktürk açıklamasında; bu yapıların hak sahipleri mağdur edilmeden, bir an önce yıkılıp yerine depreme dayanıklı yapılar inşa edilmesi aciliyet arz etmektedir.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca başlatılan Kentsel Dönüşümde “Yarısı Bizden” kampanyasında başvuru süreci sona erdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından başlatılan “Yarısı Bizden” kampanyasının İstanbul ili ile sınırlı kalması başta bölgeler arası bir eşitsizlik yaratacağı kaygısı taşırken, Erzincan ilinin de deprem riski göz ardı edilerek çifte standart uygulamasına sebep olmaktadır. Bu sebeple söz konusu kampanyanın tekrar başlatılarak Erzincan’ı da kapsaması gerekmektedir. Gerekli planlamanın yapılarak deprem riskine karşı yapıların güçlendirilmesi ve hemşerilerimizin mağdur edilmemesi için ivedilikle somut adımlar atılmalıdır.

“ERZİNCAN DA BİRÇOK RİSKLİ YAPININ OLDUĞU BİLİNMEKTE”

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından başlatılan “Yarısı Bizden” adlı kentsel dönüşüm kampanyasının detaylarında “100 metrekare 2+1 dairenin 750 bin lirası devletten olmak üzere kalan tutara yüzde 10 peşinat, 5 bin 625 liradan başlayan taksitlerle 10 yıl vade ile 120 metrekare 3+1 dairenin ise 900 bin lirası devletten olmak üzere, kalan tutar yüzde 10 peşinat, 6 bin 750 liradan başlayan taksitle 10 yıl vade ile ödenebilecektir.” ifadeleri yer almaktadır. Kampanyanın başvuru tarihleri 26 Nisan-29 Mayıs 2023 olarak belirtilmiş ve ilk etapta yalnızca İstanbul ilini kapsayacağı duyurulmuştur. Söz konusu kampanya ile riskli yapıların yıkılıp olası doğal afetlere karşı daha güvenli yapılar inşa etmenin amaçlandığı açıklanmıştır. Birinci derece deprem bölgesinde yer alan ilimiz Erzincan da birçok riskli yapının olduğu bilinmekte ve bu yapıların hak sahipleri mağdur edilmeden, bir an önce yıkılıp yerine depreme dayanıklı yapılar inşa edilmesi aciliyet arz etmektedir.

Bu bağlamda,

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına, İlimiz Milletvekillerine, Valiliğe, Belediye Başkanlığına, tüm bürokrat ve yetkililere soruyoruz;

a) Sona eren “Yarısı Bizden” kampanyasının Erzincan’ı kapsaması için müracaat yapılmış mıdır?

b) Söz konusu kampanyanın tekrar başlatılması için ilgili Bakanlık ve yetkili merciler nezdinde girişim olmuş mudur?

c) Birinci derece deprem bölgesi olan Erzincan da bütün sürecin hak sahiplerinin yararına olacağı, geniş kapsamlı bir çalışma yapılacak mıdır?

d) Erzincan’da riskli ve ağır hasarlı olduğu tespit edilmiş kaç yapı bulunmaktadır?

e) Erzincan’da böyle bir kampanya başlatmadan önce il genelindeki tüm riskli ve ağır hasarlı yapıların tespiti için herhangi bir çalışma yürütülmüş müdür?

f) Erzincan açısından aciliyet ve önem arz eden böyle bir çalışmanın çok kısa sürede başlatılmasını sağlayacak planlama yapılmış mıdır?

f) Yürütülen bir çalışma var ise hangi aşamadadır?

g) Yıkım kararı verilen kaç kamu binası vardır?

ğ) Yıkım kararı verilen kamu binaları neden hala boşaltılmamaktadır?

ı) İşyerleri ve vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu Ordu caddesinde çalışma yapılmış mıdır? Yıkımına karar verilen binalar var mıdır? Var ise neden hala boşaltılmamıştır?

i) Yeni başlayan inşaatlarda deprem ile alakalı hangi tedbirler alınmaktadır?