Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

2 bin 500 metre zirvede kanser taramalarına dikkat çekildi

Türkiye Kayak Federasyonunca düzenlenen Alp Disiplini Eleme Yarışlarına ev sahipliği yapan Ergan Kayak Merkezinde, Ocak Ayı Serviks Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri çerçevesinde, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bilgilendirme standı açıldı.

Türkiye Kayak Federasyonunca düzenlenen

Serviks Kanseri, serviks olarak adlandırılan, rahmin alt kısmının kanseri olup bu bölgenin yüzeyini oluşturan hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesiyle ortaya çıkabilir. Bu hücrelerde oluşan değişikler çok yavaş seyirli olup öncelikle anormal hücre, sonra prekanseröz (kanser öncüsü) hücre ve en sonunda kanser hücresine dönüşüm olur. Kansere dönüşme süreci diğer bazı kanser türlerine göre daha uzundur. Serviks Kanseri, dünyada kadınlarda en sık görülen 5 kanser türünden biri olarak evresine göre daha derin dokulara ve uzak organlara yayılım gösterebilir.

Büyük ölçüde önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen Serviks Kanseri, gelişmekte olan ülkelerde çoğunlukla genç ve sosyoekonomik açıdan yoksun kadınları etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bir ülkede Serviks Kanserinden kaynaklı ölümü engellenen kadın sayısı o ülkenin sağlık hizmetleri yönünden gelişmişliği ve kadına verilen değer ile doğru orantılıdır. Serviks Kanserinin, tarama yöntemleri ile erken tanı alındığında hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda azaltılabildiği kanıtlanmıştır.

Ocak Ayı, Serviks Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlenmiş olup dünyanın birçok ülkesinde hastalığa dikkat çekmek üzere farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu kapsamda Erzincan İl Sağlık Müdürlüğü Ergan Dağı Kayak Merkezinde düzenlenen Alp Disiplini Eleme Yarışları öncesinde etkinlik kapsamında açtığı stant ile katılımcıları bilgilendirdi.

Yarışlar sonrasında İl Sağlık Müdürlüğü tarafından açılan standı gezerek İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin’den bilgi alan Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, bilgilendirmelerden dolayı görevlilere teşekkür etti. Vali Aydoğdu’ya, Vali Yardımcıları Yusuf İzci ve Mehmet Emre Canpolat, İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin ve diğer kurum amirleri eşlik etti. Ardından protokol ile birlikte sporcularla hatıra fotoğrafı çekilerek kanser taramalarına dikkat çekildi.