Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Maske ve Aşı Tekrar Gelebilir

Hamburg’da hizmet veren İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yakup Bahar, tüm dünyada yeniden tedirginlik oluşturan Koronavirüs Eris Varyantı hakkında açıklamada bulunarak “Eğer tedbirini almazsak, aşı ve maskeler tekrar gündeme gelebilir” uyarısında bulundu.

Hamburg’da hizmet veren İç

Kış aylarında salgın artacaktır
Mart ayından itibaren yeni bir mutasyonun çıktığını belirten Prof. Dr. Yakup Bahar, Eris Varyantı hakkında uyarıda bulunarak “Koronavirüs neredeyse 5’inci yılına girmek üzere. Pandeminin devam ettiğini 5-6 ay önce söylemiştim. Mart ayından itibaren yeni bir mutasyonun çıktığını ve bu verilerin saklandığı için Nisan ayında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yeni çıkan varyantın verileri hakkında bilgi verilmediğini açıkladı. Mutasyonun Hindistan’a sıçramasını ardından oradan gelen veriler sonrası bizlerde kış aylarında pandeminin ne boyutta olacağı hakkında verilere sahip olduk. Bu sene belirli ülkelerde salgının artacağını öngörüyoruz“ dedi.

Maske gelebilir ama kapanma olmaz
50 yaş üstündeki insanların daha çok dikkat etmesi gerektiğini hatırlatan prof. Bahar “Toplu taşıma ve kapalı alanlarda vaka sayısına bağlı olarak maske hayatımıza yeniden girebilir fakat devletlerarası kapanmalar çok yanlış olduğunu düşünüyorum. İnsanlara yanlış bilgilendirme yapmamalıdır. DSÖ’nün 12 danışmanından biriyim. Ben dahi tek başıma kalkıp aşılar hakkında kesin karar kılacak söylemler yapamam. Koronavirüsün yeni varyantına karşı aşı geldi. Ancak bizler herkesin yaptırmasını tavsiye etmiyoruz. Daha çok 50 yaş ve üzeri olan kronik hastaların yapmasını tavsiye ediyoruz. Salgının artması durumunda elbette herkesin yaptırması tavsiye edilebilir. Pandeminin hala devam ettiğini unutmamalıyız. Mesafe ve hijyen kurallarına özen göstermeliyiz” dedi.

Soğuk bir iklime sahip olan Almanya’da, herkeste D vitamini eksikliği olduğunu belirten Prof. Dr. Bahar “Çünkü bu ülkede yeterli güneş ışığı yok. Kuzey Avrupa’da bir insan D vitamini ortalama 3000 mg alması gerekiyor. Maalesef besinlerden 10’da 1’ini dahi alamıyoruz. Dolayısıyla D vitaminimizi hastalıklara, kansere ve bağışıklığımıza karşı güçlü kılması için dikkat etmeliyiz” dedi. Almanya’da günlük 4000 koronavirüs vakası olduğuna dikkat çeken Bahar “Günlük vakalar 10 bin seviyelerine çıkarsa maske kullanımı arttırılacaktır. Batıl inançlı konuşmalara itibar edilmemelidir. Pandeminin bugün kontrol altına alınabilmiş olmasının en büyük sebepleri arasında aşılar ve doğal yollar ile elde edilen sürü bağışıklığı yer almaktadır. Ancak insanların antikor seviyelerindeki düşüşler pandeminin yeniden güç kazanacağı bir ortam oluşmasına fırsat tanımaktadır. 2023 yılında neredeyse koronavirüs aşısı yaptıran kimsenin olmadığını görüyoruz. Vakalar artmaya devam ederse, özellikle 50 yaş üstü ve kronik hastalığı olanların 1 doz daha aşı yaptırmalarının mutlaka önerileceğini düşünüyorum” diye konuştu.