Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Erzincan’da yerel düzey deprem tatbikatı düzenlendi

Erzincan Valiliği ile AFAD Erzincan İl Koordinatörlüğü tarafından 27 Aralık 1939 Erzincan depreminin yıldönümü münasebetiyle afetlere hazırlıklı olmak adına deprem saha tatbikatı gerçekleştirildi.

Erzincan Valiliği ile AFAD

Erzincan merkez Çağlayan yolu AFAD Lojistik Deposu yanında bulunan Eğitim ve Tatbikat Sahasında 7,9 şiddetinde meydana gelen depreme ilişkin Erzincan Yerel Düzey Deprem Tatbikatı düzenlendi. 

Gerçekleştirilen tatbikatta Erzincan’ın 1. Derece deprem bölgesinde bulunması, olası bir depreme karşı hazırların gözden geçirilmesi, yerel düzeyde müdahale kapasitesinin görülmesi, geliştirilmesi ve ekipler arasındaki koordinasyonun en üst seviyede tutulması amacıyla Türkiye Afet Müdahale Planı TAMP kapsamında afetlerde görev alan AFAD İl Koordinatörlüğüne bağlı deprem anı müdahale ekipleri, İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler, İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 112 Ambulans, Erzincan Belediyesi İtfaiye aracı, UMKE, MEB AKUB,  İHH Arama Kurtarma ekipleri, Türk TELEKOM İletişim Birimi, Erzincan Belediyesi Mekanik ve Elektrik Birimi ile Erzincan Belediyesi Cenaze Hizmetleri aracı, STK ve AFAD Gönüllüleri olmak üzere tüm teşkilat hazır bulundu. Düzenlenen tatbikata toplamda 22 kamu kurum kuruluşu, STK’ lardan oluşan 174 personel ve 45 araç katılım sağladı.

Erzincan Yerel Düzey Deprem Tatbikatı Programına Erzincan Vali vekili Mehmet Emre Canpolat, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Cem Kamil Sağcan, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Veysel Yanık,, İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, Kamu kurum müdürleri ve STK temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan tatbikat programı İl Afet ve Acil Durum Müdürü Kadir Çelik’in konuşması ile devam etti. AFAD İl Müdürü Çelik burada yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Bugün ülkemizin yüzde 5’inde hasar yapmış, yüzde 20’sini etkilemiş 32 bin 962 canımızı yitirdiğimiz 7.9 büyüklüğündeki Erzincan depreminin 84. yıl dönümüdür. Ülkemiz deprem kuşağından yer almaktadır ve sürekli can kaybı olmaktadır. Ekonomik kayıplar da çabası. Ülkemizde 6 Şubat’ta yaşadığımız depremde 10 binlerce vatandaşımızı kaybettik. İşte bu can kayıplarının önüne geçmek için, Erzincan Valiliği himayelerinde gerçekleştirilen Cumhuriyetimizin 100. Yılında Yerel Dinamikleri Harekete Geçirme Çalıştayının deprem bilinci konusunda çok önemli görüşler sunulmuştur. Bunlara İlimizde titizlikle riayet edilebilirse, inanıyoruz ki bundan sonraki afetlerde can kaybımız fazla olmayacaktır. AFAD olarak biz de sürekli olarak afet eğitimlerine devam etmekteyiz. Vatandaşlarımızı afetler konusunda bilinçlendirmekteyiz. İlimizde 5 bin 842 kişiyi AFAD Gönüllüsü yaptık. Enkazlara müdahale için 381 kişinin eğitimini tamamladık. Yani İlimizde yaşayabileceğimiz bir afette diğer illerden arama kurtarma ekipleri gelinceye kadar en az 40 enkaza müdahale edebilecek seviyeye gelmiş bulunmaktayız. Bu sayıya 3. Ordumuzu da eklersek 50’ye yakın enkaza müdahale seviyesindeyiz. 
Bugünkü tatbikatımız 2014 yılında yürürlüğe giren Türkiye Afet Müdahale Planı TAMP kapsamında yerelde oluşturulan 26 hizmet grubu arasındaki koordinasyon ve işbirliğini sağlamak, İlimizin imkân ve kapasitesini görmek üzere düzenlenmiştir. 22 kamu kurum kuruluşu ve STK’lardan oluşan 174 personel ve 45 aracın katılımı ile bir deprem afetinde yaşanabilecek tüm olaylar senaryo dâhilinde icra edilecektir. Sözlerimi afetsiz günler geçirmeniz dileğiyle bitirmek istiyorum.”

Ardından konuşan Erzincan Valiliği Vali Yardımcısı Mehmet Emre Canpolat burada yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “27 Aralık 1939 depreminin yıl dönümünün arifesinde STK ve AFAD gönüllülerimizin katılımıyla gerçekleştireceğimiz Deprem Tatbikatı vesilesiyle sizlerle bir arada olmanın memnuniyeti içerisindeyim. Erzincan, 1. derece deprem bölgesinde yer alan bir ilimiz. Tarih boyunca sekiz kez yıkıcı deprem yaşamıştır.  İlimiz, 39 ve 92 depremlerinde binlerce canını kaybetmiş, şehrimiz âdeta küllerinde tekrar doğmuştur. Böyle bir coğrafyada, depremin yıkıcı etkisini derinden hissetmiş bir şehirde, rehavete kapılmadan her bir vatandaşımızı deprem konusunda bilinçlendirmek, Valiliğimizin, bütün kurumlarımızın ve sivil toplum kuruluşlarının görevidir. 
6 Şubat depremlerinden sonra uzun bir süre deprem bölgesinde depremzede vatandaşlarımızın yanındaydık. Devletimiz, yediden yetmişe tüm vatandaşlarımıza deprem bilincini kazandırmaya kararlıdır. Bunun için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İçişleri Bakanlığımıza bağlı AFAD teşkilatımız, risk azaltma projelerini ve planlarını sürekli güncelleyerek bu alandaki yenilikleri sürdürmektedir. Bu bağlamda, şehrimizde, Valiliğimiz öncülüğünde yürütülen tüm risk azaltma çalışmalarını başarıyla tamamlamış bulunmaktayız. Bu süreçte, Valiliğimizin önderliği ve koordinasyonu altında, tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği içinde hareket ediyoruz. Ayrıca, olası afetlere karşı hazırlık çalışmaları kapsamında, arama-kurtarma ekiplerimizin sayısını arttırıyoruz. 1939 depremi yıl dönümü vesilesiyle depremde kaybettiğimiz tüm canlara Cenabı Hak’tan rahmet diliyorum. Rabbim aziz milletimizi her türlü musibetten muhafaza eylesin. Sizleri saygıyla muhabbetle selamlıyorum.”
Ardından tatbikatın icrasına geçildi. Tatbikat depremin başladığı an meydana gelen deprem sesini temsil eden işaret ile başladı. Deprem anında vatandaşlar tarafından ilk olarak verilen yardım çağrıları ve olay yerine ekiplerin ulaşma aralıkları birbiri ardına devam ederek senaryo gereği gerçekleştirildi. Deprem yerine ilk ulaşanlar Emniyet güçleri ve AFAD ekipleri oldu. Ardından sırasıyla ambulans, itfaiye ve diğer arama kurtarma kurumlarından gelen ekiplerin katılımıyla deprem anı adeta yaşanıyormuşçasına temsil edildi. İl Jandarma Komutanlığı Arama Kurtarma Köpeği Ayla tatbikatta ilgi odağı oldu. Tüm deprem anı insan kurtarma araç ve ekipmanları ve teknolojik donanıma sahip malzemelerin kullanılmasıyla yaralılar kurtarılarak ambulanslarla deprem esnasında AFAD tarafından açık alanlarda kurulan çadırlara taşındı. Burada gerekli tedavi ve kontrollerin yapılması ile deprem sonlanmış oldu. 

Ekipleri tek tek gezerek tebrik eden Vali Vekili Mehmet Emre Canpolat guruplarla toplu fotoğraf çekiminde bulundu. Program Türk Kızılay İkram Aracının ikramlarının ardından sona erdi.