Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Erzincan Seracılıkta bölgenin üssü olacak

Erzincan’ı seracılıkta bölgenin üssü haline getirmek için yapılan çalışmalar ile ilgi KENTHABER24 internet haber sitesine konuşan Erzincan Vali Yardımcısı Yusuf İzci; son 10 yılda yapılan yatırımlarla birlikte yaklaşık 600 dönüme yakın sera varlığımız bulunuyor” dedi

Erzincan’ı seracılıkta bölgenin üssü

Erzincan Seracılıkta bölgenin merkezi olma yolunda çalışmalarını sürdürüyor. Sera çalışmaları ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Vali Yardımcısı İzci konuşmasının devamında; “Erzincan İlimizde şu an son 10 yılda yapılan yatırımlarla birlikte yaklaşık 600 dönüme yakın sera varlığı bulunduğunu söyledi.

AMACIMIZ ERZİNCAN İLİMİZİ BÖLGEMİZİN SERACILIK ÜSSÜ YAPMAK

Örtü altı tarım yönetimi olarak bilinen seracılık sektöründe TKDK’dan hibe destekli veya vatandaşlarımızın kendi bireysel yaptığı seraların 600 dönüm civarında olduğunu ifade eden Vali Yardımcısı İzci; bu rakamla biz Doğu Anadolu’da ikinci sıradayız. 1400 dönüm ile birinci sırada Elazığ bulunuyor. Ama biz Erzincan İlimiz olarak kendi yakın çevre illerimizde, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun üst kısmındaki İlleri de sayarsak ilk sıradayız. Çünkü o bölgelerde hem iklimsel yapı hem de coğrafi özelliklerden dolayı seracılık yapmaya müsait alan dönüm olarak çok az olduğu için seracılık gelişmemiş durumda. Bizim amacımız Erzincan İlimizi bölgemizin seracılık üssü yapmak.

Konu ile ilgili Erzincan Valimiz Hamza Aydoğdu’nun göreve başladıktan sonra ilk talimatlarının seracılık konusundaki çalışmaların daha da hızlandırılma ve yeni projeler yapmak üzerine olduğunu söyleyen izci; Biz de Tarım İl Müdürlüğü, TKDK, belediye ve diğer paydaşlarımızla birlikte neler yapabiliriz diye her hafta toplantımız oluyor sektör temsilcileriyle birlikte. Seracılık konusunda şöyle bir projemiz var: Birinci projemiz Kemah yolu üzerinde yaklaşık 500 dönümlük bir alanımız bulunmakta ve mera olarak geçmekte. Ama bu mera alanı nitelik olarak kötü ve kullanamayacak durumda. Onunla ilgili gerekli yazışmaları yaptık. Bakanlıklardan ilgili İl Müdürlüklerinden görüşlerimizi de aldık. 500 dönümün 270 dönümünü Erzincan İl Özel İdaresine tahsisini yapacağız. 230 dönümünü de Erzincan belediyesine tahsisini yapacağız. Bununla ilgili tüm kurum görüşleri tamamlandı. Bakanlıktaki mera komisyonu da olumlu görüş verdi. Büyük bir ihtimal haftaya konuyla ilgili olumlu görüş yazısı bize ulaşacak.

350 DÖNÜMLÜK SERA VARLIĞI ERZİNCAN’A KAZANDIRILMIŞ OLACAK

Burada neler yapacağız? Erzincan Belediyesine verdiğimiz 230 dönümlük alanda belediye kendi imkânlarıyla ve kendi şirketiyle sera yaparak vatandaşları bu alanda istihdam edecek. Seracılığa katkıda bulunacak. Erzincan İl Özel İdaresine vereceğimiz 270 dönümlük seralık alan ise parsellere ayrılacak ve vatandaşlara 10 yıllığına kiralanacak. Erzincan’da seracılık yapmak isteyen kişiler Erzincan İl Özel İdaresinden bu alanları kiralayacak ve kiralama işlemleri sonrasında Mart ayı içerisinde TKDK ’nın Avrupa Birliği fonlarıyla yaptığı İPARD 3 hibe programına başvuruda bulunacak. Bu programda başvurucunun kendi durumuna göre Yüzde 60-yüzde 70 hibe veriliyor ayrıca KDV muafiyeti de bulunuyor. Her şey planladığımız gibi giderse o bölgede 500 dönümlük alandan çekme payları, sondaj, elektrik hattı, tır otoparkı, sera içi yollar gibi yapılması gereken diğer sosyal donatı alanlarını çıktıktan sonra yaklaşık 350 dönümlük sera alanımız olacak. Burayı tamamladığımız takdirde 350 dönümlük tek kalemde sera varlığını Erzincan’a kazandırmış olacağız.

Bunun dışında IPARD 3 kapsamında vatandaşlarımız kendi arazilerinde bireysel sera yapmak için başvuruda bulunabilirler. İlimizde her dönem seracılığa uygun olan Erzincan Merkez köylerimizde ve Üzümlü ilçemizde vatandaşlarımız bu konuda gerekli başvuruları yapıyorlar. Bizim tahminimiz bir 100 dönümde bu şekil vatandaşlarımızın bireysel kendi bahçelerinde seracılık desteğini alacağını umuyoruz. 350 dönümlük toplu sera bölgesi alanımızı da hesaba katarsak böylece önümüzdeki 1-1,5 yıl içerisinde yaklaşık bir 450 dönümlük sera alanını daha ilimize kazandırmış olacağız” dedi.