Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Erzincan Barosu İsrail’e suç duyurunda bulundu

Erzincan Barosu, İsrail'in Filistin'e yönelik düzenlediği saldırılar nedeniyle, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne suç duyurusunda bulundu.

Erzincan Barosu, İsrail'in Filistin'e

Erzincan Barosu, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları nedeniyle suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi. Barodan yapılan yazılı açıklamada, “Erzincan Barosu Başkanlığımızca, İsrail’in Filistin’de işlediği soykırım ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne suç duyurusunda bulunulmuştur” denildi.

Erzincan Barosundan yapılan açıklamada; 07.10.2023 tarihinden bu yana İsrail Devleti’nin Filistin’e ait Gazze şehrine karşı başlattığı savaşı tüm dünyanın yazılı ve görsel basın sayesinde bildiği ve yakından takip ettiği ortadadır. İsrail Devletinin meşru savunma adı altında Gazze şehrinde yer alan silahsız ve savunmasız olan başta kadın ve çocuklar olmak üzere insanları acımasızca katlettiği, Hastaneleri, Kamu Kurum ve Kuruluşları ile kişilere ait özel mülklere zarar verdiği, mallarını yağmaladığı ortadadır.

Savaş sebebi ile hareket edemeyen ve dar alanda sıkışıp kalan Gazze halkının Gıda ve su gibi temel insani ihtiyaçlarını Filistin’e girişine İsrail yönetimince izin verilmemektedir. İnsanlık dramının yaşandığı, sivillerin ölüme terk edildiği ve temel insani ihtiyaçlara erişilemeyen Filistin’de hedef gözetmeksizin sivilleri katleden, sivillerin yaşadığı, sığındığı binaları füzelerle yerle bir eden İsrail ordusu, 17 Ekim 2023 tarihinde, daha da ileri

Giderek El-Ehli Hastanesi’ni hedef almıştır. Evi yıkılan sivillerin de sığındığı bir yer olan El- Ehli Hastanesi’ne yönelik bu saldırıda 500’den fazla sivil katledilmiştir, çok sayıda sivil de saldırıda yaralanmıştır. Gözünü kırpmadan sivillerin sığındığı hastaneye dahi saldırı düzenleyen İsrail, insanlığa karşı suç ve soykırım suçunu en ağır biçimde işlemiştir. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, ‘Gazze Şeridi’nde siviller dâhil hiç kimse masum değil’ şeklindeki sözleriyle, İsrail’in sivil halka yönelik soykırım niyetini itiraf etmiştir.

İsrail yönetimi ve silahlı kuvvetlerinin; Filistin’e yönelik ortaya koyduğu bu tutum savaş suçlarının işlendiği ve insanlığa karşı açıkça soykırıma sebebiyet verdiği maalesef ortadadır. Uluslar arası Ceza Mahkemesi Statüsünün 7. maddesine göre, adam öldürme, yok etme, köleleştirme, halkı göçe ya da nakle zorlama, uluslararası kamu hukukunun temel hükümlerine aykırı olarak hapsetme veya bedensel hürriyeti ağır bir şekilde ortadan kaldırma, işkence, zulmetme, cinsel özgürlük aleyhine fiillerde bulunma, vatansız bırakma, kişileri ortadan kaldırma ve diğer fiziki ve ruhi sağlığa zarar verici filler birer “insanlığa karşı işlenen suç” olarak kabul edilmiştir. Bu anlamda insanlığa karşı suçların devlet görevlileri ya da devlet adına hareket eden kişilerin açık veya örtülü desteği ve teşvikiyle işlenebilecek bir suç olduğu da ortadadır. İsrail, Filistin’de tam anlamıyla ve açık bir biçimde ” sivil halkı” hedef almış ve uluslararası insancıl hukukun silahlı bir çatışmada sivillerin en geniş ölçüde korunması ve bu korumaya yönelik önlemlerin alınması gerektiği ilkesini hiç dikkate almamıştır.

Baroların kuruluş ve niteliklerini düzenleyen madde 76. uyarınca Barolar; avukatlık mesleğini geliştirmek, meslek mensuplarının birbirleri ve iş sahipleri ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni sağlamak; meslek düzenini, ahlâkını, saygınlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak, avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tüm çalışmaları yürüten, tüzel kişiliği bulunan, çalışmalarını demokratik ilkelere göre sürdüren kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır. Bu nedenle de yaşanan bu hukuksuzluğa karşı Baro Yönetim Kurulu tarafından alınan karar gereği bu suç duyurusunu yapma gereği doğmuştur.

İsrail yönetimi ve silahlı kuvvetlerinin; Filistin’e yönelik halen devam etmekte olan saldırıları neticesinde sivil halkı, hastaneleri acımasızca hedef aldığı, soykırım ve insanlığa karşı suçları işlediği, sistematik olarak masum insanların öldürüldüğü ve özellikle belirtmek gerekir ki çocukların katledilmek amacıyla bomba ve ağır silahlarla yok edildiği sabit olduğundan gerekli soruşturmanın yapılarak cezalandırılması için yargılamanın yapılmasına ve ilgililer hakkında en ağır müeyyidelerin uygulanmasına karar verilmesini talep ediyoruz.

NETİCE-İ TALEP Yukarıda arz edilen ve re’sen öngörülecek hususlar neticesinde şüpheli/şüpheliler hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Statüsünün 6., 7. Ve 8. Maddesinde sayılan suçlardan dolayı şüphelilerin cezalandırılmasını saygılarımla talep ederim.”