Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Balkan; “Ahşap oyma sanatı benim için aşk”

1973 Erzincan doğumlu memurluktan emekli olan, ahşap oymacılığı ile ilgili hiçbir eğitim almadan kendisini geliştiren ve hobi olarak yapan Yusuf Balkan; “Ahşap oyma sanatı benim için aşk” dedi.

1973 Erzincan doğumlu memurluktan

Başlangıçta yağlı ve sulu boya çalışması yaptığını ardından hobi olarak başladığı ahşap oymacılığında birçok eseri bulunan Yusuf Balkan, “Doğanın, ahşabın güzelliğini keşfettim. Hobi olarak başladığım bu sanat zamanla aşka dönüştü” dedi.

Ressam Yusuf Balkan nasıl başladığı ve yaptıkları çalışmalar ile ilgili konuştu. Yusuf Balkan; Uzun süre Devlet memurluğu yaptım. Emekli olduktan sonra memleketim Erzincan’a döndüm. 1973 Erzincan doğumluyum. Boş zamanlarımı Ahşap oymacılığı ile değerlendiriyorum. Bu iş benim için bir tutku. Doğuştan yetenek olduğunu başlarda kuru ve sulu boya ile uğraştığını söyleyen Balkan; Bazen, daha önceden çizilmiş motiflerden yararlanıyorum, bazen de kendimin çıkardığı motiflerde oluyor. Özel bir çizim yapmaya gerek kalmadan hazır motiflerin fotokopilerini çekerek ahşap üzerinde çalışmalarımı yapıyorum. Kullandığım ahşap malzemeler içerisinde kestane ağacı, zeytin ağacı, Ceviz ağacı, ıhlamur ağacı. İşlenebilir ahşabın istenen formlara dönüştürülmesi her zaman daha kolaydır. Ahşap tahıl düz ve eşitse, güçlü ve dayanıklı yapıştırılmış derzler oluşturmak çok daha kolay olacaktır.

1993 yılında Mimar Sinan Üniversitesine gittiğini yaptığı çalışmaları gördüklerini ve çok beğendiklerini ifade eden Balkan, tüm masraflarımı karşılayacaklarını destek olacaklarını söylediler. Bende sadece 1 ay gibi kısa bir süre kalabildim. Gurbet olması ekonomik sıkıntı yaşamam dolayısıyla ayrıldım. Devlet Memuru oldum. Tamamen yeteneğime has çalışma olduğu için memur olduktan sonrada boş zamanlarımda hafta sonları da ahşap üzerinde motif çalışmalarımı sürdürdüm. Emekli olduktan sonrada aynı çalışmalarımı hobi olarak sürdürdüm.

Yaptıkları eserleri herhangi bir yerde sergilemediğini çoğunluğunu özellikle iş yeri açan arkadaşlarına hediye ettiğini söyleyen Balkan, bazen arkadaşlardan gelip gören, beğenen olanlara da hediye ettiğini, kesinlikle sergi açmak gibi bir düşüncesinin olmadığını söyledi.

Motiflerin şekli ve karmaşalığına göre yaptıkları eserleri 1 hafta ile 1 ay gibi sürelerde tamamladığını belirten Balkan, genellikle çalışmalarım sürekli olmadığı için zaman farklılıkları oluyor, bu iş biraz sevmek, istemekle ilgili. Her zaman hadi kalkıp şunu yapayım diyemiyorsun. Canım istediği zaman hemen oturup uğraşıyorum. Kesinlikle sipariş üzerine bir çalışma yapmadım. Sadece kendime zaman ayırmak, asla ticari bir kar düşünmedim.” Dedi.