Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Av. Aktürk; Deprem olduktan sonra değil, olmadan önlem alınmalı

Erzincan Depreminin yıldönümünde anma mesajı yayımlayan Erzincan Barosu Başkanı Av. Âdem Aktürk, “Dünyanın büyük depremleri arasında sayılan bu deprem, Türkiye'nin en ciddi deprem felaketlerinden birisi olarak tarihe geçmiştir” dedi.

Erzincan Depreminin yıldönümünde anma

Başkan Av. Aktürk mesajında, 27 Aralık 1939 tarihinde, gece saat 02.00, Büyük Erzincan Depremi; İlimiz tamamen yıkıldı. Yüzey dalgası büyüklüğü 7,9 Richter ölçeği ‘ne göre büyüklüğü 7,2 olan deprem sonucunda; toplam 32 bin 962 kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık 100 bin kişi de yaralanmıştır.

Oluşan deprem neticesinde 116 bin 720 bina yıkılmıştır. Dünyanın büyük depremleri arasında sayılan bu deprem, Türkiye’nin en ciddi deprem felaketlerinden birisi olarak tarihe geçmiştir. Can kayıplarının fazla olmasını bir nedeni de zorlu kış şartlarından dolayı yardımların güç koşullar altında ulaşmasıdır.

Deprem sebebiyle birçok devlet binasının yanı sıra, hapishaneler de zarar görmüştür. Erzincan Hapishanesi’nin duvarları yıkılmış ve mahkûmlar açıkta kalmıştır. Buna rağmen mahkûmların hiç biri kaçmamış, kurtarma ve yardım çalışmalarına gönüllü olarak katılmışlardır. Bu çalışmalarına katılan mahkûmlar 1940 yılında çıkarılan özel bir kanunla affedilmişlerdir.

DEPREM OLDUKTAN SONRA DEĞİL, OLMADAN ÖNLEM ALINMALI

Deprem öncesi ve sonrası için planlanmalar yapılmalı, alınması gereken tüm önlemler hazırlanmalıdır.

DEPREM DEĞİL, İHMAL VE KUSURLU YAPILAR ÖLDÜRÜR

Denetimlerin sıkılaşması ve düzenlemelerin daha caydırıcı hâle gelmesi, binaların yapım sürecinde en yetkisiz çalışandan en yetkili mühendise kadar herkesin işini daha özenli yapmasını sağlayacaktır. Böylece deprem her ne kadar önlenemeyen bir tabii olay olsa da sonucunda oluşabilecek zararlar en aza indirilecek ve deprem kuşağında olan ülkemizin bu doğa olayından olabildiğince az zarar ve yara alarak çıkmasını sağlayacaktır.

AYNI ACILAR BİR DAHA YAŞANMASIN DİYE TÜM BİNALAR İNCELENMELİ, HASAR TESPİTİ YAPILMALI VE RİSK HARİTASI OLUŞTURULMALIDIR

Kamu kurumları, iş yerleri vatandaşların yaşadıkları daireler ve okullar için bir an önce denetim çalışmaları başlatılmalı; alt katlarda bulunan dükkanların ise olası bir kolon kesilmesi durumuna karşı incelenmesi elzemdir. Depreme hazır olmanın maliyeti, meydana gelen depremin etkilerini ortadan kaldırmaktan daha azdır. Daha fazla gecikmeden kanunlara uyan, uymasını sağlayan bir sitem inşa etmeliyiz. Erzincan Barosu olarak, deprem gerçeğinin farkında olduğumuzu belirterek; yetkililerden bu konuda gerekli tüm tedbirlerin almasını, denetimlerin etkin bir şekilde yapılmasını ve vatandaşlarımızın afet yönetimi konusunda belirli aralıklarla bilgilendirilmesini talep eder, Baromuzca bu konularda İlimizde üzerimize düşen tüm görev kapsamı gereğince hazır ve işbirliğine açık olduğumuzu bildiririz.