Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

100 Yıldır Yanan Ateş

Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. Yılı münasebetiyle Eğitim İş Erzincan Şubesi tarafından yayınlanan mesajda; “Bandırma Vapuru ile İstanbul'dan ayrılıp 19 Mayıs'ta Samsun'a ayak bastıktan sonra Mustafa Kemal Paşa işgallere karşı fiili mücadeleye başlayacaktır denildi.

Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100.

Erzincan Eğitim İş Şube Başkanı Deniz Ergün yayınladığı mesajında; “30 Ekim 1918 Osmanlı Devleti ile İtilaf devletleri arasında Limni Adasında Mondros Limanından imzalanan Mondros Ateşkes Anlaşması ile Osmanlı Devleti için 1.Dünya Savaşı Fiilen sona erdi. Anadolu İtilaf Devletlerinin daha önce kendi aralarındaki taksim doğrultusunda işgale uğradı.

1. Dünya Savaşında Çanakkale’de ‘Anafartalar Kahramanı’ diye nam salan Mustafa Kemal o tarihte Yıldırım Orduları Komutanı olarak görev yapmaktaydı.

1918 yılının Kasım ayında Yıldırım Ordularının kaldırılması üzerine, İstanbul’da Genelkurmay’da görevlendirildi. 13 Kasım 1918’de başkente ayak bastığında, boğazda kümelenmiş İngiliz zırhlılarını gördü. Yanındaki yaveri Cevat Abbas’a dönerek” Geldikleri Gibi Giderler” dedi.

13 Kasım 1918- 19 Mayıs 1919 tarihleri Aralığındaki 6 ay boyunca Mustafa Kemal Paşa boş durmayacak 15 ve 22 Kasım 1918 tarihlerinde de bizzat Sultan Vahdettin ile görüşerek memleketin istikbaliyle ilgili kaygılarını ve çözüm tavsiyelerini ortaya sunacaktır. Ayrıca daha İstanbul’a gelmeden evvel son parasını yatırarak ortak olduğu ‘Minber’ gazetesi aracılığıyla görüşlerini halka yayma imkânı bulacaktır. Ayrıca planlı bir şekilde yazdığı İngilizlere ve mandaya taraftar yazıları da, onun İstiklal Mücadelesi düşüncesini İngilizlerden ve İtilaf devletlerinde gizlemesini sağlayacak hatta 9. Ordu Müfettişi olarak görevlendirilmesine engel olacak İngilizlerin kendisinden şüphe duymamasının ortamını oluşturacaktı.

Anadolu halkının Mondros Ateşkes Anlaşması’na verdikleri tepkiyi başkaldırı olarak algılayan İngilizler farkında olmadan Mustafa Kemal Paşa’nın 6 ay boyunca kafasında planladığı mücadele fikrinin eyleme geçirilmesine imkân sağlayacak olan Milli Mücadele’nin ateşinin yakıldığı Samsun’a Mustafa Kemal Paşa’nın 9. Ordu müfettişi olarak görevlendirilmesine vize vereceklerdi.

16 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile İstanbul’dan ayrılıp 19 Mayıs’ta Samsun’a ayak bastıktan sonra Mustafa Kemal Paşa işgallere karşı fiili mücadeleye başlayacaktır.

Bugün 19 Mayıs 2019 Bandırma Vapurunun o büyük komutanı Samsun’a getirişinin işgallere ve emperyalizme karşı mücadele ateşinin yakılışının 100. Yılı. Naçiz bedeni toprak olan ama fikirleri mazlum milletlere umut olan, ışık olan Mustafa Kemal Paşa kalbimizde ve aklımızda daha da büyüyerek yaşamaktadır, yaşamaya da devam edecektir

Eğitim-İş ailesi olarak Büyük komutan, devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’ün 100 yıl önce Samsun’da yaktığı bağımsızlık ateşi ve çağdaşlık düşüncesinden beslenmeye ve bu meşaleyi gelecek nesillere aktarmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.