Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Merkez Bankası’nın Faiz Kararı İçin Gözler Perşembe Gününde

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), perşembe günü faiz kararını açıklayacak.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), faiz politikasını belirlemek üzere 24 Ağustos Perşembe günü toplanacak olan Para Politikası Kurulu’nda kararını açıklayacak. TCMB, bir önceki toplantısında politika faizini yüzde 17,5 seviyesine yükseltmişti.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında gerçekleşecek olan toplantının ardından, aynı gün saat 14.00’te faiz kararı kamuoyuyla paylaşılacak. TCMB, geçtiğimiz toplantısında politika faizini 250 baz puanlık bir artışla yüzde 17,5 seviyesine çıkarmıştı.

TCMB’nin son açıklamasında, dezenflasyonun hızla sağlanması, enflasyon beklentilerinin dengeye oturtulması ve fiyatlamalardaki olumsuz etkilerin kontrol altına alınması amacıyla parasal sıkılaştırma politikasının devam edeceği ifade edildi. Küresel olarak enflasyonun düşüşe geçtiği bir dönemde dahi Türkiye’deki enflasyonun hala hedeflerin ve uzun dönem ortalamalarının üzerinde seyrettiği vurgulandı.

Türkiye’de, enflasyonun ana eğilimindeki yükselişin yakın dönem göstergeleri tarafından desteklendiğine işaret edildi. Bu yükselişte iç talepteki güçlü seyir, ücret artışları ve döviz kurlarındaki etkilerin yanı sıra hizmet sektörü fiyatlarının katı direnci belirleyici oldu. Bunun yanı sıra, vergi düzenlemeleri ve fiyatlamalardaki bozulmanın da enflasyon üzerinde olumsuz etkisi olabileceği öngörüldü.

Ayrıca, doğrudan yabancı yatırımların artışı, dış finansman şartlarının düzelmesi, artan rezervler ve turizm gelirlerinin cari işlemler dengesine katkı sağlayacağı belirtildi.

TCMB’nin politika faizi, enflasyonun uzun vadeli hedef olan yüzde 5’e ulaşmasını sağlayacak şekilde belirlenecek. Enflasyonda belirgin bir düzelme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın devam edeceği ve gerektiği ölçüde güçlendirileceği vurgulandı.

Kurul, ayrıca mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi güçlendirmeye yönelik adımların atılacağını ve parasal sıkılaştırma politikasını destekleyecek kararlar alınacağını açıkladı.