Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Doç. Dr. Adem Can “Yahya Kemal aruzun en başarılı temsilcisidir”

Har hatfa bir konuğunu ağırlayan Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesinde Osmanlıdan Cumhuriyete geçiş döneminin şairlerinden Yahya Kemal’in hayatı ve şiirleri konuşuldu.

Har hatfa bir konuğunu

Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ile Yazarlar Birliği Erzincan Şubesinin ortaklaşa düzenlediği programa çok sayıda öğrenci akademisyen ve dinleyici katıldı.

Haftanın konuşmacısı Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Can idi. Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi Kültür Evi’nde yapılan programda Yahya Kemal’in1884 yılında Osmanlı toprağı olan Üsküp’te doğduğunu ama şiirlerinde Üsküp’ten çok İstanbul’u anlattığını söyledi.

Doç. Dr. Adem Can konuşmasının bir bölümünde ”Yahya Kemal aruz şiirinin son temsilcisi, tarihten gelen aruz vezninin son halkasıdır. Aruz vezni onunla kemale ermiştir. Tabiat şairidir. Aynı zamanda tarih şairidir. Döneminde tabiatla iç içe olan Üsküdar’ı ve tarihi mekânları güzel bir dil ile işlemiştir. Oysa kendisi Üsküdar’da hiç oturmamıştır. Şiirlerinde İlkbaharı ve sonbaharı çok güzel işlemiştir. Yaşadığı dönem Osmanlı’nın sonbaharıdır. Bu yüzden de yaşadığı dönemi anlatırken Osmanlı’nın da sonbaharını anlatmıştır.” şeklinde konuştu.

Yahya Kemal ceddini ve şehitleri anlatırken nurani bir hayata büründüklerini dile getirerek şiirlerinde bir gelecek tasavvurunda bulunmamıştır. Aruz ile yazan Osmanlı şairlerinin pek çoğunda gelecek tasavvuru varken, aruzun son temsilcisi Yahya Kemal gelecek ile ilgili bir öngörüde bulunmamıştır.

Doç. Dr. Adem Can: “Süleymaniye Camiinin 7 yılda yapıldığını ancak ‘Süleymaniye’de Bayram Sabahı’ şiiri ancak 25 yılda yazılabilmiştir.” Diyerek Yahya Kemal’in şiirdeki hassasiyetini dile getirdi