Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tulum Peyniri ve Toplu Sera Bölgesi ile ilgili 4 ayrı protokolün imza töreni düzenlendi

Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza Aydoğdu başkanlığında Belediye Başkanı Bekir Aksun, EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Vali Yardımcıları, İlgili Birim Amirleri ve Oda Başkanlarının katılımıyla “Tulum Peyniri ve Toplu Sera Bölgesi ile ilgili 4 ayrı protokolün imza töreni düzenlendi.

Erzincan Valisi Doç. Dr.

Erzincan İl Halk Kütüphanesi salonunda düzenlenen protokol imzalama törenine Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza Aydoğdu, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Tarım İl Müdürü Murat Şahin, ETSO Başkanı Ahmet Tanoğlu, Keçi ve Koyun Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Karakuş, erzincan il özel idaresi genel sekreterliği, Erzincan Kalkınma Ajansı ve ilgili müdürler katıldı.

Törende bir konuşma yapan Vali Aydoğdu; “Amacımız Erzincan’ı her alanda daha iyi noktalara getirmek, üretimi arttırmak, yeni istihdam alanları oluşturmak ve bu sayede diğer illere göçü durdurmak. İmzalanan protokollerin hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Erzincan İl Halk Kütüphanesinde Vali Aydoğdu başkanlığında bir araya gelen İl protokolünün de hazır bulunduğu imza töreninde Tulum Peyniri ve Toplu Sera Bölgesine ilişkin 4 ayrı protokole imza atılmış oldu.

TULUM PEYNİRİ TESİSİ KURULMASINDA YÜZDE 50’YE KADAR HİBE VERİYOR

Gerçekleştirilen protokollerle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulunan Vali Yardımcısı Yusuf İzci sırasıyla protokollerle ilgili şu bilgileri aktardı; “Bugün 4 tane protokol imzalayacağız. Birincisi Erzincan Koyun Sütü Toplama Merkezi ve Coğrafi Tescilli Tulum Peynir Üretim Tesisi kurulmasına ilişkin protokol. Burada Erzincan Yöresel A.Ş. isimli şirket kuracağız. Yüzde 75’i Erzincan Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin olacak. Yüzde 12,5 Erzincan Belediyesi olmak üzere ve belediyeye ait Çağlayan Yolu üzerinde bulunan alanda bu şirkete yer tahsis edilecek Belediyeden. Bu şirket TKDK’ ya hibe başvurusu yapacak. Bu Tulum Peyniri Tesisi kurulmasında yüzde 50’ye kadar hibe veriyor ve yaklaşık 3 Milyon TL’lik hibe verecek. Bunun 1,5 Milyon TL’si hibe olarak bize geldiğinde yaklaşık 50 Milyon TL bir katkı sağlamış olacak. Bu 50 Milyon TL ile yeni bir bina yapacağız.

YILDA 300 TONA YAKIN TULUM PEYNİRİ ÜRETİM OLMUŞ OLACAK

Bizim amacımız burada Belediyenin verdiği alan üzerinde Erzincan’da şu an bizim koyun peyniri üretim tesisinde tereme halinde ve bir sonraki aşamalar var. Biz bunu yaparak koyun sütünün sağıldığı andan itibaren soğuk zincirle koyun sütlerini alıp ve bu tesise getirip tesiste mayalama işlemi yapılacak ve aynı zamanda tereme ve sonrası olgunlaşma süresi 4-5 aylık olgunlaşma süresi burada olacak ve tamamen tulum peyniri, üretim süreci tüm aşamaları kontrol altına alınmış olacak. Ve böylece yeni tesiste yılda 300 tona yakın tulum peyniri üretim olmuş olacak. Ve bizim amacımız burada üretilen tulum peynirlerinin özellikle zincir marketlerde satılması. Çünkü Erzincan burası merkezde yaklaşık 25 adet üreticimiz var ve bunların birçoğu tescilli tulum peyniri üretmiyorlar. Bizim burada yapacağımız bu faaliyette, yeni yapacağımız fabrikayla hem tescilli tulum peyniri üretilmiş olacak hem de üretilen bu tulum peyniri daha çok zincir marketler dediğimiz ülkemiz genelinde faaliyet gösteren marketlerde Erzincan tulum peyniri isminde satılmış olacak. Yani biz Erzincan Yöresel A.Ş.’yi kurup bunun üreteceği bunun peynirlerine de farklı bir isim artık sonradan verilecek. O isimle zincir marketlerde Erzincan tulum peyniri olarak satılmış olacak.

İlimizde şu an 4 bin 500 ton tulum peyniri Erzincan yaylalarında üretiyor ama bunun 10 tonu sadece tescilli tulum peynir statüsünde. Yüzde 13’ü Özel İdare’ye ait olmuş olacak. yüzde75 Koyun Keçi Birliğine, yüzde 12,5’ta Erzincan Belediyesine ve Erzincan Yöresel A.Ş. isimli şirketi de yarın kuracağız. Bugün toplantısını yaptık. Koyun Keçi Birliği kurup hisse devri yapacak.

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu’nun ilk protokol için hayırlı olması temennilerinin ardından protokol sözleşmesinin taraflarca imzalanmasına geçildi.

Ardından Toplu sera belgesinin de yer aldığı protokoller ile ilgili Vali Yardımcısı Yusuf İzci tarafından bilgilendirmelerin yapılması, protokollerin imzalanması ve toplu fotoğraf çekimi ile program sona erdi.