Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Profesörden Deprem Farkındalığı

Sanatçı ve Akademisyen, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Mehmet Kavukcu, yaklaşık 653 kişinin hayatını kaybettiği ve 6,8 şiddetinde olduğu bilinen, 1992 Erzincan depremi üzerinden bir performans farkındalığı yaptı.

Sanatçı ve Akademisyen, Erzincan

Sanatçı ve Akademisyen Prof. Dr. Mehmet Kavukcu; 27 Aralık’ta, 1939 Erzincan depreminin yaşandığı saatte (01.57) gerçekleştirmiş olduğu performansla, o gün yaşanan büyük yıkımı ve babasının çocukluğunda toprak altında kaldığı evin bulunduğu alanı, fenerle çizerek hatırlatmayı amaçlamıştı.

Kavukcu, 1992 depreminin yaşandığı 13 Mart ve 19:19 saatinde planladığı yeni performansında, metaforik anlamıyla, karanlığı aydınlatma ve yeni bir yaşam umudu olma açısından düşündüğü fener objelerini vücuduna bağlayarak yürüyüş yaptı. Fenerler, yaşanan felaketin yarattığı yıkıma dikkat çekmek için uyarı mahiyetinde sürekli yanıp söndü. Depremin insan belleğinde edindiği karanlık taraf, fenerin ışığıyla aydınlanarak her zaman bir umut olduğunu anımsamaktır. Performans Erzincan kent merkezinde Dörtyol’dan başlayarak Ordu Caddesi üzerinde yol boyunca devam etti.

Yapmış olduğu performansı değerlendiren sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Mehmet Kacukçu asın mensuplarına yaptığı açıklamasında; yaptığım performans 13 Mart depremi ile ilgiliydi. 13 Mart 1992 de saat 19.19 da meydana gelen depremi hatırlatmaktı” dedi.

Mehmet Kavukcu, performansın gerçekleştirilmesi için desteklerini eksik etmeyen Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu’ya, Erzincan Belediye Başkasını Bekir Aksun’a ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent’e teşekkürlerini sundu.