Başkan Av. Aktürk Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ramis Erinç Sağkan’ı ziyaretinde yapmış olduğu görüşmeler hakkında bilgilendirmede bulundu.
Başkan Aktürk açıklamasında; Reklam Yasağı Yönetmeliği değişikliği ile ilgili görüş ve önerilerimizi ilettik. Meslektaşlarımız ile sorunlarımıza çözüm odaklı görüşmeler yapmak üzere; Türkiye Barolar Birliği Başkanı olarak kendisi ve yönetimini, Aralık ayında Erzincan’a davet ettik. Adil yargılanma hakkı, yargı bağımsızlığı ve savunma mesleği ile alakalı görüş alışverişinde bulunduk. Yargı bağımsızlığı, yargı mensuplarına tanınmış bir imtiyaz değil; vatandaşların adil yargılanma haklarının teminatıdır. Bu bağlamda yargı bağımsızlığı ve hâkimlik teminatları eksiksiz bir biçimde yaşama geçirilmelidir. Adil yargılanmayı sağlayan, hâkimin bağımsızlığı ilkesi olduğu kadar nitelikli avukatların da varlığıdır. Yargının kurucu unsurlarından olan savunma, avukatlar tarafından temsil edilmektedir. Savunma hakkının lâyıkıyla hayata geçirilebilmesi için, savunmaya tanınan usulü güvencelerin güçlendirilmesi gerekmekle birlikte, bu tek başına yeterli değildir. Savunma hakkının etkili kullanılması ancak bu hakkın hayata geçmesi için temsil görevi gören avukatların mesleki ve örgütsel olarak güçlendirilmeleriyle mümkündür. Avukatların ve Baroların güçlendirilmediği bir sürecin adil yargılama ilkesine katkısı olması mümkün değildir.
TBB başkanı Sağkan ile yaptıkları değerlendirmeler ile ilgili açıklamasında; Yargı reformu strateji belgesinde yer alan avukatlık mesleği ile ilgili hedefler güncellenerek yeni reform belgesinde yer almalı ve gerçekleştirilmelidir, Avukatlık Kanunu değişikliği titizlikle takip edilmelidir, Hukuk Fakültesi kontenjanları düşürülmelidir, Hukuk Fakültelerine girişte aranan başarı sıralaması 50 bine indirilmelidir, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı uygulanmalıdır, 29 yaşını doldurmamış olan ve ‘yeni bir işyeri’ açan meslektaşlarımızın, Bağ-Kur prim muafiyetinin süresinin 5 yıla çıkarılmalıdır, Stajyer avukatlara, staj süresi boyunca en az asgari ücret kadar maaş ödenmelidir, İş uyuşmazlıklarına ilişkin arabuluculukta, avukatı olmayan her işçi, baronun tayin ettiği bir avukatla temsil edilmelidir, Hala yayınlanmayan CMK Ücret Tarifesi, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine eşitlenmeli olmadığı takdirde en az % 150 artışla güncellenmelidir, CMK görevlendirme ve ödemelerinde evrakların UHAP sisteminden gönderilmesi sağlanarak bürokrasi ve kırtasiyecilik sona erdirilmelidir, CMK ödemelerinin Barolar tarafından yapılması sağlanmalıdır, CMK’da KDV kaldırılmalıdır, Fazlasıyla hissettiğimiz ekonomik güçlüklerin sona ermesi elzemdir, Barolara ekonomik destek verilmelidir, Staj Kredi Yönetmeliğinin 23. maddesi uyarınca Barolara gönderilen vekalet pul ödenekleri, pul bedeli artırılarak 4 katına yükseltilmelidir, Adli yardım ödeneklerinin artırılması ve dağıtım esaslarının değiştirilmesi şarttır, Adli yardım ödeneklerinde Barolara eşit olarak gönderilen yüzde 5’lik pay ivedi olarak yüzde 20’ye çıkarılmalıdır, Meslek içi eğitim seminerinde ödenen 45-TL yemek bedeli, günün koşullarına uygun olarak 200-TL olmalıdır, Artan avukat sayımıza paralel olarak, Mer Plaza da bulunan hizmet binamızdaki bağımsız bölümlere ek, kütüphane/çalışma odası ve mutfak olarak kullanılmak üzere 2 bağımsız bölümün satın alınarak Baromuza tahsis edilmelidir,
Baromuza kayıtlı hizmet aracının kilometresinin yüksekliği nazara alındığında yenilenmesi gerekmekte olup yeni araç alınması veya değiştirilmesi için mali destek şarttır.
Belirttiğimiz konular ile alakalı gerekli çalışmaların yapılmasını önemle talep ediyoruz ve takibini yapacağız. Mesleğimiz ve meslektaşlarımız için sonsuz bir çaba ve güçlü bir irade ile çalışacağız. Hoş sohbeti ve misafirperverliği için kendisine teşekkür ederiz” dedi.