Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Artan Vergiler Telefon Piyasasını Nasıl Etkiledi?

KDV ve cep telefonu kayıt ücretlerine gelen zam telefoncuların satışlarını önemli ölçüde etkiledi. Bu cihazları almakta zorlanan vatandaşlar ise ikinci el telefonlara yöneldi.

KDV ve cep telefonu

Artan Vergiler Telefon Piyasasını Nasıl Etkiledi?

KDV ve cep telefonu kayıt ücretlerine gelen zam telefoncuların satışlarını önemli ölçüde etkiledi. Bu cihazları almakta zorlanan vatandaşlar ise ikinci el telefonlara yöneldi.

Yurt dışından getirilen telefonları kayıt ettirmek için vatandaşların zamdan önce yoğunluk oluşturduğunu dile getiren Efeler ilçesindeki cep telefon satıcısı Yunus Öcal, kayıt ücretlerine yapılan zammın telefoncular için hiç iyi olmadığını belirtti.

“YURT DIŞINDAN GELEN TELEFONLARA ÇOK YOĞUN BİR TALEP VAR”

Dolar düşmediği sürece telefon ve telefon aksesuar fiyatların düşmeyeceğini belirten Öcal, “Gelmeye devam eden bu zamlara bir nevi alıştık. Çünkü ülkemizin ekonomisi gerçekten çok kötü. Çok kötü olduğu için de dolar sürekli bir artış gösteriyor. Dolar arttıkça telefonların fiyatları da otomatik olarak zamlanıyor. Aslında bu şaşılacak bir durum değil. Ne zaman ki dolar düşmeye başlarsa o zaman telefon fiyatları da düşebilir. Bu arada yurt dışından gelen telefonlara çok yoğun bir talep var. Özellikle cuma gününe kadar kayıt ücreti 6 bin 91 liraydı. Şu an kayıt ücreti 20 bin lira oldu. Yani yüzde 300’lük bir artış söz konusu. Daha yılbaşında 2 bin 700 liradan, 6 bin 91 liraya çıkarılmıştı. Zaten yeni bir zam yapılmıştı. Daha üstünden 6 ay geçmeden iki katına çıkartıldı. Şimdi bir de 3 katına çıkarıyorsun. Bu zamdan dolayı cuma günü çok yoğun bir talep oldu. Özellikle biz çok yorulduk. Yurt dışından getirdikleri cihazları kayıt ettirmek için gelen insanlar oldu. Onlara yardımcı olduk” dedi.

“KİMLİK NUMARANIZIN ÜZERİNE KAYITLI HATLARDAN BAŞKA HİÇ KİMSE KULLANAMAZ”

IMEI kayıt süreci hakkında bilgi veren Öcal, “IMEI kaydı yapabilmeniz için son 1 yıl içerisinde yurt dışına girip çıkmış olmanız gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra bizlere geliyorsunuz burada işlemleri yapıyoruz. Cuma gününden son 20 bin lira olarak güncellenen vergimiz var. Onu biz devletimize ödüyoruz. Bu kayıt ücreti 1 defa verilir. Bu ücreti ödedikten sonra e-Devlet’te IMEI kayıt diye bir bölüm var. IMEI kayıt bölümünden telefonunuzun IMEI’ni, cep telefonu numarasını, pasaport bilgilerinizi yazıyorsunuz. Yurda en son ne zaman giriş-çıkış yaptınız onu yazıyorsunuz. Onaylama işleminden sonra kullanmaya başlıyorsunuz. Ama telefonu 3 yıl boyunca sizin TC kimlik numaranızın üzerine kayıtlı hatlardan başka hiç kimse kullanamaz. 3 yıl sonra bütün hatlara açık olur” diye konuştu.

“6 SENEDİR BU SEKTÖRDEYİZ AMA EN KÖTÜ DÖNEMİ YAŞIYORUZ”

Sürekli olarak gelen zamların sektörü kötü etkilediğini ve satışların düştüğünü vurgulayan Yunus Öcal, “Telefonlara çok zam geldi özellikle belli markalara. Dükkana aldığımız her şeyi dolar üzerinden geliyor. Telefon kılıfı, şarj aletleri, powerbankler bunların hepsini dolar üstünden alıyoruz. Dolar 15 lirayken 27 liralara kadar çıktı. Bu durumda da fiyatların aynı olmasını bekleyemeyiz. Otomatik olarak bizde bir zam yapıyoruz. Biz kuru takip etmek zorundayız. Çünkü bizim işimiz dolarla. Vatandaşlar bazen tepki gösteriyor ama bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Çünkü biz burada aracıyız. Zammı yapan da biz değiliz uygulayan da biz değiliz. Zammı markalar yapıyor ya da devlet yapıyor. Biz de ona göre fiyatlarımızı güncelliyoruz. Şu an sıfır cihazda yok. Sıfır cihaz almak hayal gibi bir şey oldu. Telefon fiyatları 88 bin liraya kadar çıktı. Bundan 3-4 yıl önce o paraya çok güzel bir araba alabiliyordunuz. Ama şu an her şey çok değişti. 6 senedir bu sektördeyiz ama en kötü dönemi yaşıyoruz. Zamlar bize iyi gelmedi satışlarımızın düşmesine neden oldu” ifadelerini kullandı.