Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yapılan Zam Kabul Edilemez

2020 yılında uygulanacak olan sulama suyu ücretlerine yönelik açıklama yapan Erzincan Ziraat odası başkanı Tamer Geyik, “ürün bazında uygulanacağı açıklanan sulama suyu ücretleri, üreticilerimiz bazında hayal kırıklığı yaratarak kara bir gün olarak tarihe geçmiş bulunmaktadır.

2020 yılında uygulanacak olan

Geyik açıklamasında; “Sulama Birliğinden yapılan açıklamaya göre, ücret artışlarının Pompaj Sulama Bölgesinde yüzde 90, Cazibe Bölgesinde ise yüzde 50 oranında artırıldığı görülmektedir. Buna göre, Şekerpancarındaki sulama ücretinin Cazibe Bölgesinde dekara 40 TL den 60 TL ’ye, Pompaj Bölgesinde ise 150 TL’den 285 TL’ye çıkarılmış bulunmaktadır. Benzeri artışlar diğer ürünler içinde aynı oranlarda belirlenmiş bulunmaktadır. Alınan bu kararı, çiftçilerimiz adına bir talihsizlik ve kara bir gün olarak kabul ediyorum.

Nitekim 2019 yılında ilimizde sulama suyu konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle Şekerpancarı bitkisinde dekara 2018 yılında dekara 5Bin 949 kg. ürün alınır iken, bu verim 2019 yılında zamanında sulama yapılamadığı için 3Bin 900 kg’a kadar düşmüştür. Sulama suyu ücretlerinin, üreticilerimiz bazında ve Sivil toplum örgütü ve üretici temsilcisi olarak Odamız bazında kabul görmesi mümkün değildir.

Ülkemizin en stratejik konularının başında YETERLİ GIDA ÜRETİMİ VE ARZI gelmektedir. Artan maliyetler karşısında ürün bedellerinin aynı oranlarda artmaması, üreticimizin karlılık oranını düşürmekte ve üretimden çekilmelere ve verimde azalmalara neden olmaktadır.

Bu sebeple, her türlü şartta üreticimiz desteklenmeli ve üretimin sürdürülebilmesi temel hedef olmalıdır. Aksi halde, toplumun açlık problemiyle karşı karşıya kalması kaçınılmaz olacaktır.

Netice itibarıyla, ürün bazında belirlenen sulama suyu ücretlerinin üreticilerimizi maddi açıdan zora sokacağını ve bu durumda üretimin sürdürülebilir olmasının devreden çıkacağını ve bu maksatla sulama ile ilgili konuların tekrar görüşülerek değerlendirilmesi maksadıyla ilk toplantının 17 Ocak 2020 tarihinde tarafların ve üreticilerimizin katılımıyla gerçekleştirilmiş ve toplantı sonucunda hazırlanan SONUÇ RAPORU ilgili kurum ve kuruluşlara ve köy muhtarlıklarına resmi yoldan gönderilmiştir 02 Mart 2020 tarihinde yapılacak olan ve DSİ Müdürlüğü, Tarım ve Orman Müdürlüğü, Siyasi Parti İl Başkanları, İlimiz Milletvekilleri ve üreticilerimizin de katılacağı ikinci bir değerlendirme toplantısının tertip edileceği hususunu    kamu oyunun bilgisine saygı ile arz ediyorum” ifadelerine yer verdi