Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

500 Sosyal Konut İçin 7 Bin 200 Başvuru

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 100 bin sosyal konut için 1 milyon 137 bin 982 başvuru yapıldığını, kuraların şubat ayında çekileceğini duyurdu. Erzincan’da ise 500 konut için 7 Bin 200 başvurunun yapıldığı bilgisine ulaşıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,

Dar gelirli vatandaşlar için başlatılan konut projesine talep yağdı. Bu yıl yapımına başlanacak 100 bin sosyal konut için 16 Aralık’tan bu yana toplam 1 milyon 201 bin 149 başvuru yapıldı.

EN FAZLA BAŞVURU İSTANBUL’DAN

İstanbul’da 3 projede inşa edilecek 10 bin konut için başvuru sayısı 352 bin 382 oldu. İstanbul’u İzmir, Bursa ve Ankara izlerken Erzincan’da ise 500 konut için 7 Bin 200 başvurunun yapıldığı bilgisine ulaşıldı.  2+1 daire için 500, 3+1 daire için bin lira başvuru bedeli alındı.

KURALAR ŞUBAT AYINDA ÇEKİLECEK

Sosyal konutların fiyatı 160 ile 210 bin lira arasında değişiyor. Hak sahipleri noter huzurunda çekilecek kura ile belirlenecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kuranın şubat ayında çekileceğini açıkladı. Kuranın yapılacağı tarih ise daha sonra duyurulacak.

TOKİ ‘Her Yıl 100 Bin Yeni Sosyal Konut’ projesi başvuruları sona erdi. 2+1 ve 3+1 planında inşa edilecek 100 Bin Sosyal Konut için başvurular Ziraat Bankası yetkili şubeleri aracılığı ile kabul edildi. Başvuru ücreti 2+1 evler için 500 TL, 3+1 evler için ise 1000 TL oldu. TOKİ tarafından 7 coğrafi bölgeye göre farklı mimari özelliklerde 81 ilde yapılacak sosyal konutlar, 140 bin ile 210 bin lira arasında değişen fiyatlarda satılacak. Konut bedelinin yüzde 10’u peşin olarak yatırılacak ve aylık taksitler 894 liradan başlayacak. İnşasına yılbaşından sonra başlanacak sosyal konutların 1,5 yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Başvurular 4 kategoride kabul edildi: 1. Kategori   “Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri” 2. Kategori  “En az %40 Engelli Vatandaşlar” 3.Kategori   “Emekli Vatandaşlar” 4. Kategori  “Diğer alıcı adaylar”

Sosyal konut hamlesinde en büyük payı alan İstanbul’da 10 bin konut inşa edilecek. İstanbul’dan sonra en fazla konut 5 bin 200 adetle Gaziantep’te yapılacak. Ankara ve Konya’da 4 bin, Balıkesir, Denizli, İzmir ve Şanlıurfa’da 3 bin 500, Bursa’da 3 bin 200, Kocaeli, Kayseri ve Eskişehir’de 3 bin sosyal konut hayata geçecek.

140 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

2+1 konutlar 140-180 bin, 3+1 konutlar ise 160-210 bin lira fiyat aralığında satışa sunulacak. 2+1 evler brüt 75 ve 85 metrekare, 3+1 evler ise brüt 100 metrekare olacak şekilde projelendirilecek. Yatay mimaride ve depreme dayanıklı yapılacak konutlar, geleneksel mahalle kültürünü yaşatacak şekilde tasarlanacak. Sosyal donatıların da yer alacağı projenin toplam yatırım bedelinin yaklaşık 17,3 milyar lira olduğu bildirildi.

Türkiye genelindeki proje kapsamında vatandaşların konut finansmanı artık hem kamu hem de katılım bankaları tarafından sağlanacak. Dar gelirli vatandaşlar kira öder gibi 240 ay sabit taksitle ev sahibi olabilecek.

İKLİME VE BÖLGESEL ÖZELLİKLERE UYGUN KONUTLAR

Sosyal konutlar Türkiye’deki 7 coğrafi bölgeye göre farklı mimari izler taşıyacak. Karadeniz Bölgesi’ndeki konutlarda yöresel ahşap ve taş yapı elemanları karma bir biçimde kullanılacak. Zemin kat seviyesinde cephede, geleneksel yığma taş yapıları andıracak biçimde yöresel taş kaplamalar olacak. Üst katlarda ahşap hissi verecek ahşap görünümlü kaplamalar ve eğimli çatı saçaklarını destekler nitelikteki eli böğründeler yapılacak.

ZARİF KONUTLAR

Ege’deki konutlarda ise bölgenin geleneksel zarif dokusuna uygun nitelikte mimari özellikler olacak. Bölgenin iklim koşullarına uygun açık renkli cephe kaplamaları ve boyamaları, cephede derzlemeler, ahşap görünümlü kat silmeleri ile dikmeler, yer yer cephe süslemeleri ve kiremit çatılar kullanılacak. Akdeniz’deki konutlar da yer yer teras, yer yer eğimli çatılarıyla, geleneksel kemerli pencereler ve ferforje işlemeleriyle bölgenin mimari kültürünü yaşatacak. Konutlar, iklimle barışık ve güneş ışınlarını yansıtacak canlılıkta doku ve renklerde inşa edilecek.

YÖRESEL TAŞLAR KULLANILACAK

Güney Doğu Anadolu’daki konutlarda esas unsur yöresel taşların kullanıldığı cephe kaplamaları ve motif işlemeleri olacak. Yerleşim planı yapılırken mahremiyet unsuru ön planda tutulurken, yer yer kullanıma uygun düz damlar ve büyük balkonlar, yer yer eğimli metal çatılar ve geniş saçaklar olacak.

Doğu Anadolu’da karasal iklimin gündüz sıcak, gece soğuk tavrına ve arazinin zor şartlarına cevap verebilecek nitelikte konutlar yapılacak. Cephe unsurlarının bölgenin yapısına uygun malzemelerden seçilmesine özen gösterilirken, genellikle eğimli çatılar ve geniş saçaklarıyla, taş dokulu pencere söveleri ve kat silmeleriyle bölgenin mimari diline uygun tasarımlar olacak.

YEŞİLİ BOL MAHALLE KÜLTÜRÜ

İç Anadolu’da kıvrımlı yolları, şirin sokakları, ahşap süslemeli bitişik düzenli yapıları, cumbalı evleri ile örf adet ve gelenekleri yaşatan mahalle kültürünü benimseten konutlar yapılırken, Osmanlı başkentlerini de barındıran Marmara’da Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı olması nedeniyle hem geleneksel hem de modern yapılar inşa edilecek. Yeşili bol mahalle kültürünü yansıtan depreme dayanıklı tasarımlar ile kalabalık nüfusun rahatça nefes alabildiği alanlar yapılacak.