Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uzmanından Kene uyarısı; Haziran ayına dikkat!

İlkbahar ve yaz mevsimlerinin gelmesi ile birlikte kene vakalarında artış yaşanıyor. Özellikle son yıllarda kene ısırmaları sonucu meydana gelen “Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı” ülke genelinde insan sağlığını ciddi boyutlarda tehdit ediyor.

İlkbahar ve yaz mevsimlerinin

Özellikle Haziran ve Ağustos aylarına dikkat çeken Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Karakeçili, Giresun’un Çamoluk ve Bingöl’ün Yedisu ilçelerinden kene ısırması vakasından Erzincan’a getirilen 2 kişi hayatını kaybetti.

BUGÜNE KADAR ERZİNCAN’DA 21 ŞÜPHELİ VAKA HASTANEMİZE BAŞVURDU

Nisan ayı ile kene vakalarının başladığını ifade eden Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Karakeçili yaptığı açıklamasında; Bugüne kadar Erzincan’da 21 şüpheli vaka hastanemize başvurdu. KKKA genellikle havaların ısınması ile nisan ve mayıs aylarında hızla artmaya başladı. Artış mayıs ayında havaların biraz soğuk ve yağışlı gitmesi nedeniyle düşüş oldu. Şuana kadar hastanemizde şüphe üzerine takip ettiğimiz hasta sayısı 21’dir. Bunlardan 5’nin sonucu kesinleşmedi birkaç tane negatif hastamız var ama 10’unun üzerinde kesin tanı koyduğumuz pozitif hastamız bulunuyor.

BU DÖNEMLERDE ÇOK CİDDİ ARTIŞ GÖRECEĞİZ

Özellikle vakaların haziran ve temmuz ayalarında pik yaptığı döneme dikkat çeken Karakeçili, muhtemelen bu dönemlerde çok ciddi artış göreceğiz. Bu yıl 21 hastadan maalesef 2 tane (Giresun ve Bingöl’den gelen hastalar) ölüm vakamız meydana geldi. Çok hızlı ilerleyen ve tüm müdahalelere rağmen yanıt vermeyen hastalarımız da oldu” ifadelerine yer verdi.

KKKA bulgularının grip hastalığı ile benzediğini aktaran Karakeçili, söyle devam etti: “Hastalarımıza önerimiz, özellikle belirtilerini çoğunlukla bir griple karıştırabiliyorlar. Hastalar, şiddetli baş ağrısı, ateş, kas eklem ağrıları, halsizlik, ilerleyen ağır vakalarda burun ve ciltte kanamalarla görebiliyor. Bu tarz böyle basit şikayetlerde bile kırsal bölgelerdeki insanlar özellikle hayvanlarla temas halindeyse mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurmalı” dedi.

Vatandaşları KKKA’ ya karşı dikkatli olmaları uyarısında bulunan Karakeçili, “Korunma örenimiz ise özellikle böcek kovucu ilaçlar işe yarıyor. Pantolon paçalarına ve elbiselere sıkılabilir. O bölgede yaşıyorsa mutlaka pantolon paçalarının çorap içine sokulması çok iyi bir önlem oluyor. Kene üzerimize geldiğinde özellikle açık renk kıyafet giyilmesinde fayda var. Sandalet değil de kapalı ayakkabılar giyilmesinin genel tedbirler olduğunu söyledi.