Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Erzincan’da 36’ncı Ahilik Kültür Haftası Kutlanıyor

18-24 Eylül tarihleri arasında bu yıl 36’ncısı kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Erzincan Cumhuriyet Meydan’ında il protokolü ve vatandaşların katılımları ile Ahilik pilavı dağıtıldı.

18-24 Eylül tarihleri arasında

Ahilik kültürünün yaşatılarak gelecek nesillere aktarılması için 36. Ahilik Haftası kutlamaları gerçekleştirildi. Ahiliğin Erzincan’da güçlü bir şekilde yaşandığını anlatan Erzincan Esnaf ve sanatkârlar odaları birlik başkanı Bedir Limon, Ahilik prensiplerini yeni kuşaklara aktarabilmek bizim boynumuzun borcudur. Örnek alınacak büyüklerimizi öne çıkarırsak, gençlerimiz de onlarla ilgilenir örnek alırlar diye düşünüyoruz” dedi.

Erzincan Valiliği Ticaret il müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen etkinlik sabah saatlerinde Erzincan Belediyesi önünde bulunan Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başladı. Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen programa Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, EBYÜ rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Erzincan Esnaf ve sanatkârlar odaları birlik başkanı Bedir Limon, Ticaret il müdürü Recai Palabıyık, Kamu Kurum ve kuruluş müdür ve amirleri, Siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.

Erzincan Belediyesi Mehteran takımının gösterisinin ardından açılış konuşmasını yapan Erzincan Esnaf ve sanatkârlar odaları birlik başkanı Bedir Limon, “Bilindiği üzere, esnaf ve sanatkârlarımızın özü, kökü ve temeli Ahilik kültürüne ve Ahilere dayanmaktadır. Ahilik; ticarette dürüstlüğü, mesleki faaliyetlerde kendi kendini denetlemeyi öngörür.
Ahilik, Selçuklu devrinden başlayarak Osmanlı Devleti’nin bir cihan devleti olma yolunda dünya ve uhrevi kardeşlik halkasıdır. Ahi Evran-ı Veli de 32 çeşit esnaf teşkilatlarını bir araya getirerek, belki de ilk modern sivil toplum kuruluşunun temelini atmıştır. Kardeşliğin, cömertliğin, fedakârlığın, dürüstlüğün, üretimin, ahlakın, sanatın, bilimin esas alındığı Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran Veli’dir. Kurduğu sistemle birçok mesleğin gelişmesine, gelecek nesillere aktarılmasına, nice çırak, usta, kalfa yetişmesine vesile olmuştur. Ahilikte prensip; hiç ölmeyecek gibi dünya için, hemen ölecek gibi ahiret için çalışmaktır, bu hadisi esas alarak çalışmaktır” dedi. 

Ardından konuşmasını yapan Erzincan Belediye başkanı Bekir Aksun; “Bu ruha uygun olarak 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde Erzincan’daki esnaflarımızın nasıl bir dayanışma içerisinde, nasıl bir fedakârlık içerisinde olduğunu hep birlikte gördük. O günkü o gayret, bacası tütsün diye soba yapan demirci esnafımızdan tutun, gıda maddesini temin eden tüm esnaflarımıza şükranlarımı arz etmek istiyorum. Gerçekten Erzincan bu manada birlik ve beraberliğini o gün gösterdi. Hep birlikte Erzincan esnafı olarak daha güçlü yarınları oluşturmamız gerektiğinin bilinciyle hareket edeceğiz“ dedi.

Son olarak konuşmasını yapan Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu; Ahilik haftamızın mübarek olmasını diliyorum. Arkadaşlarımız çok belli bir şekilde anlattılar. Aslında Ahilik, kıskançlığın, hasetliğin olmadığı duru bir Müslümanlıktır, duru bir insanlıktır. Binlerce insanın bir ruha bürünüp yürümesidir. Bir kardeş kardeşi nasıl kıskanmazsa, bir göz bir gözle nasıl rekabet etmezse aynı zamanda da esnafların farklı farklı bedenlerde olması ama aynı anda aynı ruhta aynı duyguları paylaşması demektir. Maalesef biz bu cümleleri kurarken cümleler ağzımızdan güzel bir şekilde çıkıyor ama Ahiliğin özü sözde değil, yaşamda kendini göstermesidir. Yani bizim, bütün Erzincanlılar olarak, bütün insanlar olarak, kederde, dertte birlik ve beraberlik halinde hareket etmemiz lazım anlamına geliyor. Biz birbirimizi kıskanmadan, haset etmeden birbirimizin yardımına koşmalıyız ve birbirimizi desteklemeliyiz. Atalarımız, ecdadımız Ahi Evran ve onun öğreticisini hayat tarzı yapan insandır. 500 yıl boyunca, bunu düzgün bir şekilde yürüttükleri için, bizim esnaf zincirimiz inanılmaz bir güzellikte dünyaya model olmuştur. Bizim bütün duamız İnşallah ecdadımızın ektiği bu tohumların bu güzel topraklarda yeniden yeşermesini sağlamaktır. Bir yerde birlik ve beraberlik olursa Cenab-ı Allah’ın rahmeti orada olur, bereketi orada olur İnşallah. Bütün esnafımızın birlik ve beraberlik içerisinde, bugünden geleceğe o güzel duyguları taşıyacağını umut ediyorum diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların arından Ticaret il müdürlüğü koordinesinde yaklaşık 300 kişilik Ahilik pilavı ve tatlısı dağıtıldı.