Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Beslenme ve Diyet Uzmanı Yiğit Ensar Çetinkaya; Diyabet hastaları nasıl beslenmeli?

Şeker hastalığında kan şekerinin normalden uzak seviyelerde olması göz, sinir ve böbrek hasarları, kalp krizi ve felç gibi sorunlarla karşılaşma riskini artırdığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Yiğit Ensar Çetinkaya; bunun için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir” dedi.

Şeker hastalığında kan şekerinin

Beslenme ve Diyet Uzmanı Yiğit Ensar Çetinkaya şeker hastalığının önlenmesinde ve tedavisinde beslenme ve egzersiz alışkanlıklarının önemine vurgu yaptı.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Yiğit Ensar Çetinkaya; Şeker hastalığı, belirtileri ve şeker hastalarına yönelik tavsiyeleri ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu.

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) NEDİR?

Halk arasında genellikle şeker hastalığı olarak bilinen, normalde şeker olmaması gereken idrarda şekerin bulunmasıdır. Şeker hastalığı, pankreas organın yeterli seviyede insülin hormonu üretememesi veya üretilen insülin hormonunun yeterli bir şekilde kullanılamamasının sonucunda oluşan bir hastalıktır. Şeker hastalığında kan şekerinin normalden uzak seviyelerde olması göz, sinir ve böbrek hasarları, kalp krizi ve felç gibi sorunlarla karşılaşma riskini artırır. Bunun için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Diyabet (Şeker Hastalığı) nedenleri arasında ise obezite (aşırı kilo), ileri yaş, ailede şeker hastası bulunması, hareketsiz yaşam tarzı, stres, gebelik sırasında gestasyonel diyabet oluşumu ve normalden yüksek doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme gibi faktörler şeker hastalığının nedenleri arasında gösterilmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda Dünya nüfusunun yüzde 9’u diyabetlidir. Öte yandan Türkiye’de yapılan araştırmalar da ise 20-79 yaş aralığında yaklaşık 7 milyon diyabet hastası olduğunu ve bu rakamın toplam yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 15’ine denk geldiğini göstermektedir. Ayrıca bu sayı her geçen gün artmaktadır. Bunun için her aile sağlık merkezine bir diyetisyen ataması yapılmalı ve toplum sağlığını riske eden bu hastalık için gerekli önlemler alınmalıdır.

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Şeker hastalığı olan insanlarda bireylerde görülen belirtiler fazla yemek yeme, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi, halsizlik ve yorgunluk hissi, bulanık görme, ayaklarda uyuşma ve karıncalanma şeklinde rahatsızlık hissi, ciltte kuruluk ve kaşıntı şeker hastalarında görülen durumlardır.

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) HASTALARINA ÇOK DEĞERLİ TAVSİYELER

Kompleks karbonhidratlar olan sebzeler, tahıllar, kuru baklagillerin ( Nohut, fasulye, bakla, bezelye, börülce, barbunya, yeşil mercimek) tüketimi arttırılmalıdır. Glisemik yükü fazla olan besinler (pirinç, patates, bezelye, üzüm, karpuz, muz, kuru meyveler) tüketilmemeli ya da porsiyonlarına çok dikkat edilmelidir. Nişastasız sebzeler olan enginar kalbi, kuşkonmaz, pancar, brüksel lahanası, brokoli, kabak, havuç, karnabahar tüketimi arttırılmalıdır. Meyvelerin tüketimi diyetisyeninizin belirttiği ölçüde yoğurt veya çiğ kuru yemiş birlikte tüketilmeli ve böylece kan şekerinizin ani yükselmesini önleyebilirsiniz. Ekmek tercihi olarak tam tahıllı, çavdar, kepekli, yulaflı gibi ekmek çeşitleri dönüşümlü olarak tüketilebilir, beyaz ekmek ise kesinlikle önerilmemektedir. Diyetisyeninizin hazırlamış olduğu diyet programına uymalı porsiyon ölçülerine dikkat edilmeli, öğünler atlanılmamalı, yavaş yeme ile iyi çiğneme yapılmalıdır. Fiziksel aktivite olarak 5 gün 30 dakika veya 3 gün 45 dakika arasında hafif tempolu yürüyüşler yapılmalıdır. Günlük 2-3 litre su tüketimine özen gösterilmelidir. Daha az tuz tüketmeye gayret edinilmelidir. Alkollü içeceklerden kesinlikle uzak durmalısınız. Yüksek kan şekerinizi dengeleyebilecek besinlerden olan tarçın, brokoli, yaban mersini, keten tohumu, avokado, balık, yoğurt, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine özen gösterilmelidir.