Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hocabey ve Kızılay Mahallelerine 988 Konut Projesi Hayata Geçiyor

1 Nisan Tarihinde Belediye Başkanlığını devralan Bekir Aksun geçen 9 aylık sürenin değerlendirilmesi ve Hocabey ile Kızılay mahallelerindeki kentsel dönüşüm projesi ile yapılacak olan yapılar ile ilgili basın mensupları ile bir araya geldi.

1 Nisan Tarihinde Belediye

Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Hocabey ve Kızılay mahallelerinde yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesine ilişkin olarak bir basın toplantısı yaparak projenin ön çalışması hakkında bilgi verdi. Erzincan Belediyesi Aşevinde gerçekleştirilen toplantıya Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Erzincan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Muzaffer Koşan, Erzincan Belediyesi Başkan Yardımcısı İkram Çamur, şehirde görev yapan basın mensupları, Hocabey ve Kızılay Mahalle Muhtarları katılım sağladı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun; “1 Nisan sabahından itibaren devraldığımız belediyemizin 9 aylık süreç içerisinde karşılıklı soru cevapla yaptıklarımızı yapacaklarımızı sizlerle birlikte hem paylaşmak hem de bu Kızılay Hocabey projesi üzerinde istişare etmek için bu toplantıyı tertip ettik. Onun için de Erzincan’ımıza daha güzel eserler kazandırabilmek için işbirliği içerisinde, basın bu konuda en önemli kaynağımız olacak.  Bizim yanlışlarımızı düzeltecek doğru yöne doğru bizi yönlendirebilecek. Yazılarıyla görselleriyle bizi destekleyecek bir etken olduğuna inanıyoruz. Onun için de sizlerle paylaşmak istedik. Bu sebeple önce bir video gösterimiz var. Hazırladığımız planımız eski yeni hali bununla ilgili kamuoyuna duyurabilmek sizin aracılığınızla mineleri değiştirebiliriz veya ekleyebileceğimiz neler olabilir, çıkarabileceğimiz neler olabilir, kamuoyuyla paylaşmak istediğimiz için bugün burada toplanmış bulunmaktayız” dedi.

Proje video gösteriminin ardından proje hakkında açıklama yapan Erzincan Belediyesi Başkan Yardımcısı İkram Çamur, Hocabey ve Kızılay mahallelerinde 988 konut, 82 iş yeri ve 925 araçlık katlı otopark yapımının planlandığını açıkladı. 2+1, 3+1, 4+1 tiplerinde parsel sahibi vatandaşlarla yapılacak görüşme sonrasında projenin değiştirilebileceğini ve kesin bir noktaya ulaşılacağını belirtti.

Kızılay ve Hocabey Mahalleleri 1939 Depremi sonrasında yapılmış olan ve zamanla ömrünü tamamlayarak şehrin merkezinde çoğunluğu gece kondu durumuna gelen binalardan oluşmaktadır. Bölgenin yenilenerek şehrimizin gelişiminin önünün açılması ve modern bir görünüme kavuşması için 1992 depremi sonrası yapılan 1997 yılı İmar planıyla mevcut parselasyon durumuna göre Osmanlı mimarisi tarzında binalar yapılabilmesi için Tip proje hazırlanmış ve imar planları bu şekilde onaylanmıştır. Bu projeye uygun olarak tek bir bina yapılmış olup devamında herhangi bir yapılaşma olmamıştır. 1997 yılında yapılmış olan tip projeye göre yapılaşma olmaması nedeniyle, 2010 yılında yapılan Revizyon imar planında bölge 1000m2 lik parseller oluşturulmak kaydıyla 3 kata imarlı %50 taban alanlı konut alanı olarak planlanmıştır. Ancak bu planla da herhangi bir yapılaşma gerçekleşmemiştir.

Parsellerin müstakil yapılaşmaya elverişli olmaması nedeniyle yapılaşmanın gerçekleşmemesi üzerine 21.07.2014 tarih ve 121 sayılı meclis kararı ile Kızılay ve Hocabey Mahalleri Kentsel Dönüşüm ve Gelişim alanı ilan edilmiştir. Belediyemiz ve TOKİ arasında ön protokol imzalanarak TOKİ tarafından dönüşüm projesi hazırlattırılmış ancak çeşitli nedenlerle bu projede hayata geçirilememiştir. 27.08.2019 tarih ve 212 meclis kararı ile Hocabey mahallesinde, tek başına yapılaşmaya uygun parsellerin bulunduğu imar adaları Kentsel dönüşüm alanı dışında bırakılarak Kentsel Dönüşüm alanının sınırları güncellenmiştir. Kentsel dönüşüm ve gelişim projesinin hızlı ve sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi için 15.10.2019 tarih ve 437,438 sayılı ve 12.11.2019 tarih ve 552 sayılı Acele Kamulaştırma Encümen  kararları alınmış olup, 30.09.2019 tarih ve 6314 sayılı yazımız ile talepte bulunulmuş ve 10.11 2019 tarih ve 1775 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile söz konusu parsellerin Acele Kamulaştırmasına karar verilmiştir. Belediyemizce Kızılay ve Hocabey Mahallelerinde anket ve arazi çalışmaları yapılmış ve %90 oranında Kentsel dönüşümün yapılması yönünde talep olduğu tespit edilmiştir. Bunun üzerine proje çalışmalarına başlanmış ve Kentsel dönüşüm projesi hazırlanmıştır. Kızılay Mahallesi 150.000 m2, Hocabey Mahallesi 53,000 m2 olmak üzere dönüşüm alanı toplam 203.000 m2 dir. Mevcutta Kızılay mahallesinde 465, Hocabey Mahallesinde 228 olmak üzere toplam 693 adet parsel vardır.

693 adet parselde toplam 2011 hak sahibi vardır. Her parsel için 1 adet tercih hakkı olacaktır. Hazırlanan projede 228 adet 4+1, 552 adet 3+1, 208 adet 2+1 olmak üzere toplam 988 adet konut ve 82 adet işyeri, 925 araçlık katlı otopark, 11.270 m2 kent meydanı, site içi otopark, yeşil alan, oyun alanları ve bisiklet yolu yapımı planlanmıştır.  Hak sahipleri ile yapılacak görüşme sonucuna göre konut tip ve sayılarında değişiklikler yapılabilecektir. Arazi anket çalışmaları, arsa değer tespit çalışmaları ve arsalar üzerinde bulunan bina, müştemilat, duvar ve ağaç tespit çalışmaları tamamlanmıştır. Bu çalışmalar neticesinde elde edilen verilere göre her parsel için değer tespit formları hazırlanmaktadır. Değer tespit çalışmaları tamamlandığında hak sahipleri ile görüşmelere başlanacaktır. Dönüşüm projesinin Belediyemiz imkânları ve Şehrimizin yerel imkânları kullanılarak etaplar halinde yapılması planlanmaktadır.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun açıklanan bilgilere ek olarak, Hocabey ve Kızılay mahallelerinde dönüşümün etaplar halinde ilerleyeceğini hiçbir vatandaşın mağdur edilmeyeceğini belirtti. İlk etap kapsamında değer tespit ve piyasa fiyat araştırma çalışmaları yapılarak toplamda 693 parselde 2 bin 11 hak sahibiyle görüşüleceğini söyledi.

Aksun, “Mahalle halkı banka kredisi aracılığıyla planladığımız bir sistemle borçlandırılacak. Her parselin ev hakkı olacak. İsteyen ev almak yerine parasını alabilecek. Arsasının evinin mevcut değeri neyse vereceğimiz ev bedelinden düşülerek geri kalan kısım borçlandırılacak. İsteyen 2+1, isteyen 3+1, isteyen 4+1 olarak ev alabilecek. Projede talebe göre değişiklik yapacağız. Elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Arsada bulunan ağacın dahi bedelini hesaba katacağız. Evler durumuna göre değerlendirilecek.  Bu proje ile ilgili planımızda var. Kaynağımızda var. Bu proje için TOKİ kullanılmayacak.

Oturan parsel sahibi sayısı az. 105 kiracı var. 988 dairenin tamamı satılabilir. Bununla ilgili şimdiden talep iletenler oldu. Ama öncelik hak sahiplerinin geri kalan evler satışa çıkarılacak. Kira yardımı diye bir şey söz konusu değil.

Bu işi teminat karşılığı ihale edeceğiz. Topraktan satış başlayacak. Ev için kredilendirmeyle ilgili 0,79 faizle görüşmeler sürüyor. Taksitlendirme ise talepler toplandıktan sonra hak sahiplerinin isteği göz önüne alınarak en az 10 yıl olacak şekilde daha da fazla olabilir yapılacak.  Hak sahipleri TOKİ’de olduğu gibi belli bir müddet sonra evini satabilir.  Bütün işler yolunda giderse projenin 3 yılda tamamlanmasını 2023 yılını hedefliyoruz” dedi.

Toplantıya katılan Hocabey ve Kızılay mahallesi muhtarları proje ile ilgili olarak başkan Aksun’ dan sorunlar ile ilgili bilgi paylaşımında bulunulması sonrasında toplantı toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.