Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Erzincan’da "Uluslararası Göçmenler Günü" etkinliği renkli görüntülere sahne oldu

Erzincan’da, 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte göçmenlerin performansları renkli görüntülere sahne oldu.

Erzincan’da, 18 Aralık Uluslararası

Erzincan Valiliği ve İl Göç İdaresi Müdürlüğü öncülüğünde Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Prof.Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre Merkezi’nde, 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla “Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye” temalı etkinlik, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Düzenlenen etkinlikte, katılımcılar söylenen türküler ile keyifli zaman geçirdi. Azerbaycan, Somali, Kazakistan ve Afganistan uyruklu öğrencilerinin kendi yörelerine has halk oyunları, gösterileri ve müzik gruplarının verdiği mini konserlerde büyük ilgi görerek ayakta alkışlandı.

Kutlama etkinliğinin açılış konuşması yapan İl Göç İdaresi Müdürü Kasım Kağan Özlok , Bugün bu salonda Erzincanlı hemşerilerimiz, Ahıska Türkü soydaşlarımız Ciminli kardeşlerimiz, Azerbaycanlı gardaşlarımız, Kazakistanlı kardeşlerimiz, Somalili misafirlerimiz kardeşlerimiz, Suriye ve Afganistan uyruklu göçmen kardeşlerimiz, ve dünyanın birçok farklı coğrafyasından insanlar buradalar herkesi en derin muhabbetlerimizle selamlıyoruz. Hepiniz hoş geldiniz” dedi.

Özlok konuşmasının devamında, “Türk milletinin hoşgörü anlayışı farklı medeniyetlerden, farklı kültürlerden farklı coğrafyalardan olan insanları barışla ve sevgiyle kucaklamıştır. Yüce Türk milletinin hoşgörü anlayışını egemen kıldığı bu topraklarda bugün, burada hep beraber kucaklaşıyoruz. Hacı Bektaş-ı Veli’den Akşemseddin’e, Mevlana’dan Yunus Emre’ye birçok münevverin yetiştiği bu topraklar, tarihin her sürecinde insana insan olduğu için değer vermenin gerekliliğini bizlere anlatmıştır. Türkler, devleti yaşatmanın, insanı yaşatma şiarından geçtiğini bilen ve bunu en güzel şekilde uygulayan necip bir millettir. Saymış olduğum bu münevver şahsiyetlerin düşünceleri benliğimize işlemiş, kadim medeniyetimizin yapı taşları olmuştur. Yunus Emre’nin şu sözleri bizlerin hayat felsefesine ne kadarda uymaktadır, Elif okuduk ötürü, pazar eyledik götürü / Yaratılanı sevmişiz, Yaratandan ötürü.” İşte bu sözler bize her defasında yaratılış gayemizi hatırlatmaktadır. İnsan; Yunus Emre’nin sevelim, sevilelim’ anlayışında da görüleceği üzere sevmek, sevilmek, tanışıp dost olmak için yaratılmıştır. Kavga etmek, kin beslemek, nefret duymak onun tabiatına aykırıdır. Bu gerçeği Yunus şu dizeleriyle ifade etmektedir: Göç İdaresi Başkanlığı bizler bugün, göç yönetim sistemimizi milli menfaatlerimiz temelinde insan odaklı politikalarla geliştirmeyi ve sürdürmeyi kendisine misyon edinmiş bir kurum olarak, Yunus Emre’nin Gelin tanış olalım işi kolay kılalım / Sevelim sevilelim dünya kimseye kalmaz.” dizeleriyle ortak paydada buluşmanın, insana insan olduğu için değer vermeyi kendimize şiar edinmenin haklı gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Uyguladığımız göç politikalarıyla, necip milletimizin misafirperverlik anlayışını uluslararası bağlamda temsil ediyoruz. Göç politikamız, ‘kim var?’ dendiğinde ‘biz varız, insan için varız, gelin tanış olalım’ diyerek bizlere ihtiyaç duyan herkese milli menfaatlerimizi de göz ardı etmeksizin sahip çıkmayı kapsıyor. Uyguladığımız göç politikamızda Gelin tanış olalım’ dediğimiz ve kucak açtığımız kişilerin sahip oldukları farklılıkların ve sosyal telakkinin kültürümüze katkısını da önemsiyoruz. Göç İdaresi Başkanlığı olarak bizler, göç politikamızla adeta bir Yunus çağrısı yaparak kardeşliğimizi, birlik ve dirliğimizi yeniden ihya ediyoruz. Siyasi tercihlerimizi, etnik kökenimizi, makam-mevkiimizi, sosyal aidiyetimizi, ait olduğumuz farklılıkları bir kenara bırakıyor; küresel çapta zorlu, buhranlı ve sancılı dönemlerden geçtiğimiz şu günlerde, ‘sevgi, birlik, dirlik’ anlayışını öne çıkararak manevi ve kültürel değerlerimizin en güçlü savunucusu olmaya çalışıyoruz. Ve diyoruz ki: Gelin tanış olalım, İşin kolayın tutalım, Sevelim sevilelim, Dünya kimseye kalmaz” dedi.

Göç İdaresi Başkanlığı Yabancılar Genel Müdürü Gözde Özkorul, ise Anadolu’nun asırlardır göçmen yurdu olduğunu ve bu misyonun devam edeceğini belirterek “Dünyanın en önemli göç rotalarından biri üzerinde yer alan ülkemiz, tarih boyunca çok büyük göç süreçlerine tanıklık ve ev sahipliği etmiştir. Son yıllarda ülkemizin istikrarı ve coğrafi konumunun yanı sıra bölgesinde yaşanan çatışmalar, ülkemize yönelik göçü teşvik eden bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünyanın 190’dan fazla ülkesinden 5 milyonu aşkın yabancıyı barındıran bir devlet olarak bu konunun anlamını ve önemine en iyi bilenlerdeniz. Bugün Türkiye, dünyanın en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapmasına rağmen, diğer yerlerde göçmenlere karşı sergilenen çirkinliklerin yaşanmadığı bir ülkedir” diye konuştu.

Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun’un ve EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın Levent’in konuşmalarıyla devam eden programda son olarak Vali Mehmet Makas konuşma yaptı. Vali Makas konuşmasında, “Dünya Göçmenler Günü hasebiyle birlikteyiz. Devlet olarak bizim göç politikamıza benden önce ki konuşmacılar değindiler. Biz öyle bir milletin evlatlarıyız ki, biz öyle inanıyoruz aziz Türk milleti dünyaya nizam veren bir millettir. Bu işin de an itibariyle inkişafını hep beraber izliyoruz. Konuşmalarımda her zaman belirttiğim gibi insanı yaşat ki devlet yaşasın şiarıyla yol yürüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan, Erzincan’da yaşayan ve çeşitli branşlarda dereceye giren göçmen sporculara vali ve protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi.

Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla düzenlenen program son olarak çeşitli ülke mutfaklarından yiyeceklerin ve resimlerin sergilendiği stantların gezilmesi ile devam etti. Yabancı uyruklu göçmen öğrenciler “Kendi kültürümüzü Türkiye’de yansıtmak ve burada yaşatmak istiyoruz” ifadelerine yer verdi.