Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Muharrem Ayı Başlıyor

İslam tarihinde önemli bir yeri olan Muharrem ayı, günün en çok aranılanları arasında yer alıyor. Muharrem ayı, içerisinde müstesna günlerden biri olan aşure gününü de barındırır. Muharrem ayı bu sene 31 Ağustos'ta Hicri Yılbaşı ile başlayacak..

İslam tarihinde önemli bir

Muharrem ayı oruçları bu sene 31 Ağustos Cumartesi günü başlıyor. Muharrem ayı boyunca yardımsever vatandaşların desteğiyle ile Cem Evlerinde her akşam oruç açma yemekleri verilecek, yine bütün Cem Evlerinde Muharrem Ayı nedeni ile sohbet toplantıları ve cem ibadetleri yapılacak.

Muharrem ayı, Kur’an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşure gecesidir.

Muharrem ayı ay takvimine göre yılın ilk ayıdır. Kurban Bayramının birinci gününden itibaren saydığımızda 20 gün sonra yani 21. gün oruçlar tutulmaktadır. Tarihler bu ayın değerini ve kutsallığını ve birçok peygamberin kurtuluşa ve selamete erdikleri günler olarak verirler.

Bu ayda oruç tutmak, Hz. Âdem Peygamber’in tövbesine katılmak, Nuh Peygamber’i, Yunus Peygamber’i, İbrahim Peygamber’i, Eyüp Peygamber’i Musa Peygamber’i İsa Peygamber’i ve iki cihan güneşi Hz Muhammed Mustafa’yı anlamaktır. Onların sevgisiyle bezenmek, onların yolu ile ahlâkı ile bezenmek ve aht’e vefalı olmaktır.

Oruç; insanlara her türlü kötülükleri yaptıran hırs, nefis tamah ve şeytani duyguları ıslah etmek için yapılan riyasız ibadettir. Tek kelime ile oruç nefsi ıslah etmektir. Muharrem ayı denildiğinde de ilk akla gelen Allah rıza için tutulan oruçlarımızdır. İnancımıza göre bu ay Allah’ın rızasını ve sevgisini kazanmak, toplumsal birliği, kardeşlik ve barış duygularını pekiştirmek, zulme ve haksızlığa karşı çıkmak, mazlumdan yana olmak için özü dara çekme ve gönülleri insan olma onuru ile yıkama ayıdır.

Bu ay dargınlıkların, küskünlüklerin bittiği, yüreklerimizin gönüllerimizin bir olduğu, paylaşımın, dostluğun, komşu haklarının kutsallığı ve ayrımcılığın olmadığı, erdemliğin doruğa çıktığı bir aydır. Muharrem ayı oruçları ve matemi üç ana sebepten dolayı tutulmaktadır. Birincisi; Hz. Âdem’den Hz Muhammed’e kadar bütün peygamberlerin muharrem ayını kutsal kabul etmelerine saygı gösterildiğinin ifadesi ve bütün peygamberlerin bu ayda oruç tuttukları için bizlerinde Allah rızası için oruç tutulmaktadır. İkincisi şehitler Şahı Hz. İmam Hüseyin ve tüm Kerbela şehitlerinin matemi için, Üçüncüsü; Kerbela’da bütün Ehlibeyt erkekleri şehit edilirken Hz. Hüseyin’in büyük oğlu İmam Zeynel Abidin ağır hasta olduğu halde sağ olarak kurtulmuştur. Hz. Peygamberin soyu olan imamlar ve seyitler, İmam Zeynel Abidin’den devam etmiştir.

Hz. Muhammed’in ve Ehli Beyti’n soyunun dünyada devam etmesine karşılık Allah’a şükür ve senalarımızı ifade etmek için on iki imamlar aşkına on iki gün oruç tutmaktayız. Muharrem ayı aleviler için ibadetlerdeki içtenliğin doruğa çıktığı aydır. Kuşkusuz bu ayın ayırt edici niteliğinin oruç ibadetinden geldiği de bilinmektedir. Muharrem ayı boyunca yardımsever vatandaşlar yardımları ile cem evlerinde her akşam oruç açma yemekleri verilecek, yine bütün cem evlerinde muharrem ayı nedeni ile sohbet toplantıları ve cem ibadetleri yapılacaktır.