Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Depremle Yaşamak Konulu Panel Düzenlendi

27 Aralık 1939 tarihinde Erzincan’da meydana gelen büyük depremin yıl dönümü münasebetiyle deprem fotoğrafları sergi açılışı ve Depremle Yaşamak konulu açık oturum yapıldı.

27 Aralık 1939 tarihinde

1939 tarihinde meydana gelen yaklaşık 33 bin kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin de yaralandığı 7,9 büyüklüğündeki depremin 83’üncü yılında Depremle Yaşamak konulu açık oturum yapıldı ve fotoğraf sergisi açıldı.

Erzincan Belediyesi Çok Amaçlı Salonunda düzenlenen programlara; Vali Mehmet Makas, Erzincan Milletvekilleri Süleyman Karaman, Burhan Çakır, Belediye Başkanı Bekir Aksun, EBYÜ rektörü Prof. Dr. Akın Levent, kamu kurum ve kuruluşların yöneticileri, siyasi parti ve STK temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Deprem fotoğrafları sergisinin açılışını yapan ve sergiyi gezen Vali Makas ve beraberindekiler daha sonra açık oturum programına katıldılar.

Erzincan Valisi Mehmet Makas, belediye konferans salonunda düzenlenen “Depremle Yaşamak” konulu açık oturumda, AFAD Başkanlığının, deprem öncesi ve sonrası alınacak tedbirlerle ilgili dünyaya örnek bir teşkilat olduğunu söyledi.

Programda açılış konuşması yapan Kent Konseyi Başkanı Hikmet Köksal 1939’daki depremin çevre illerde de hasara ve can kayıplarına neden olduğunu hatırlatarak faciaya ilişkin bilgi verdi.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent Üniversite bünyesinde kurulacak olan Deprem Enstitüsünün önemine vurgu yaptı.

Belediye Başkanı Bekir Aksun ise 1939 ve 1992 depremlerinin bir daha yaşanmaması için önceki belediye başkanlarının deprem yönetmeliği ile ilgili belirlediği yol haritasını kendisinin de devam ettirdiğini belirtti.

BİZ DEPREME HAZIRLIKLIYIZ

Depremin değil ihmalin öldürdüğünü ifade eden AK Parti Erzincan Milletvekili Burhan Çakır da “Ülkemiz deprem kuşağında.. Bizim kaderimiz deprem mi? Hayır değil. Bizimle birlikte 33 şehir de aynı riski taşıyor. Nüfusun yüzde 75’i de bu şehirlerde yaşıyor. Biz depreme hazırlıklıyız.” dedi.

AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman ise tüm depremlerde hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyerek “Bugün burada depreme ‘ah vah’ etmek yerine ‘Depremden neler öğrendik?’, ‘Neleri yapmamamız gerekir?’, ‘Birlikte nasıl yaşayacağız?’ Bunlar için buradayız. Ama şunu bilmenizi istiyorum ki hakikaten Türkiye’de artık depremlerle yaşamayı öğrenmek için çok güzel binalar yapılmaya başlandı.” diye konuştu.

DEPREMLE YAŞAMAYA ALIŞACAĞIZ

Son olarak konuşmasını yapan Erzincan Valisi Mehmet Makas, “Depremle yaşamaya alışacağız. Ama gerekli tedbirleri de alacağız. Afet öncesi, afet anı ve afet sonrasına yönelik hazırlıklarımızı yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Tüm kamu hizmetlerinde ve özellikle afet sonrası hizmetlerde Bakanımızın tabiriyle “Nerede devlet” serzenişi, hamdolsun artık “Allah Devletimize Zeval Vermesin” duasına dönmüştür. Yapılan bu çalışmalara emek veren, gönül veren her kim varsa Allah onlardan ebeden razı olsun. Rabbim başta Erzincan’ımız olmak üzere ülkemizi, tüm İnsanlığı korusun, depremler başta olmak üzere kaldıramayacağımız yükler vermesin” dedi.

Konuşmaların ardından düzenlenen açık oturumda Prof. Dr. Ercan Aksoy, Prof. Dr. Ayşegül Askan Gündoğan ve Dr. Öğretim Üyesi Fahriye Akar, geçmişten günümüze depremlerin etkisi, Erzincan’ın ve Türkiye’nin üzerinde bulunduğu fay hatlarının hareketleri ile depreme dayanıklı yapılaşmanın önemi ile ilgili bilgiler verdiler. Açık oturum soru cevap bölümü ile sona erdi.