81 il genelinde düzenlenen turnuva Erzincan Yaşar Erkan Spor kapalı spor Salonu’nda çekilen kura ile Yeşilay Haftası faaliyetlerine start veridi.
Kura çekimi öncesinde kurulan stant ile katılımcılar Yeşilay’ın çalışmaları ve bağımlılıkla mücadele hakkında bilgilendirildi. Yeşilay’ı tanıtan el broşürleri dağıtıldı. Kura Çekimine Gençlik Spor İl Müdürlüğü ile Yeşilay Erzincan şubesi yöneticileri katıldı.
Yeşilay Erzincan Şubesi ve gönüllüleri tarafından Yeşilay Spor Oyunları 3×3 Sokaklar Bizim Basketbol Turnuvasına katılım sağlayan tüm sporculara hayatları boyunca zararlı alışkanlıklardan uzak kalmaları söylendi. Turnuva boyunca başarı dilekleri iletildi.
Gençlik Spor İl Müdür Vekili Atilla Uğurlu; Bağımlılıkla mücadelede sporun gücüne inanıyoruz. Turnuvaya katılan tüm sporcularımıza teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyoruz” dedi.
YEŞİLAY DANIŞMANLIK MERKEZİ (YEDAM)
Yeşilay kurulduğu günden beri topluma bağımlılıkla ilgili önleyici ve koruyucu hizmetleri yürütmektedir. Değişen koşullar, yapılan araştırmalar ve toplumdan gelen talepler neticesinde Yeşilay 2013 yılında tüzüğünde yaptığı değişiklikle bağımlılık alanında yürütmekte olduğu önleyici ve koruyucu çalışmalara tedavi ve rehabilitasyon faaliyetlerini eklemiştir. Bu doğrultuda Cemiyet, Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nin (YEDAM) kuruluş çalışmalarına başlamıştır. YEDAM, çalışma faaliyetleri olan; danışma hattı, sosyal hizmet desteği ve yüz yüze psikolojik danışmanlık üzerinden 3 ayakta hizmet vermektedir. 2015 Temmuz ayında Danışmanlık Hattı ile hizmet vermeye başlayan Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) yüz yüze görüşmelere de merkez hazırlıkları tamamlanmasına müteakip Ekim 2015’te YEDAM Üsküdar ile ayaktan ilk hizmet vermeyi gerçekleştirmiştir.
YEDAM’la amaçlanan alkol/madde bağımlısı olan bireylerin hayata tekrar kazandırılması, günlük hayatlarını devam ettirirken hayat kalitelerinin yükseltilmesiyle sosyal hayata uyum sağlama sürecinde gerekli sosyal hizmet desteğinin verilmesi ve kişinin temiz kalmaya teşvik edilmesidir. Bu kapsamda da YEDAM kadrosundaki uzman klinik psikologlar ve sosyal hizmet uzmanlarının iş birliğinde bağımlılık sorunu olan bireylere ücretsiz psikososyal destek verilmektedir. Bağımlılık sorunu olan bireylere yeni bir dünya yerine kendi dünyalarını yaşanılır kılacağı bir seçenek sunmaktır. Tütün, alkol, madde, internet ve kumar bağımlılığı alanında problem yaşayan bireylere ücretsiz psikolojik ve sosyal hizmet desteği sağlamanın yanı sıra bireylerin ailesi ve yakınlarına da destek vererek bozulan yaşam düzenlerinin onarılmasını ve ilişkilerinin sağlıklı devam etmesini amaçlamaktadır. YEDAM Modeli çerçevesinde geliştirilen uygulamalar tüm YEDAM Merkezlerinde gerçekleştirilmektedir.
Danışma Hattı bağımlı kişiyle ya da ailesiyle ilk teması kurma, değerlendirme yapma ve motivasyonu artırma, danışan yakınlarını bilgilendirme, YEDAM’a başvuruyu sağlama, uygun yönlendirmeleri yapma gibi süreçleri yürütmektedir. Psikoterapi birimi ise değerlendirme yapma, iyileşme planını oluşturma, danışanı bağımlılık hakkında bilgilendirme, tekrar kullanmayı önlemeye yönelik beceri geliştirme, eşlik eden ruhsal sorunlara danışmanlık yapma, aile ilişkileri üstünde çalışma, değişim defterini uygulama, pekiştirecek sistemini uygulama, sosyal hizmet birimi ile iş birliği yapma, aile görüşmeleri yapma, grup çalışmaları yapma hizmetlerini gerçekleştirir. Sosyal Hizmet biriminde Sosyal Hizmet Uzmanları değerlendirme yapmak, sosyal katılımını sağlamak, sosyal ihtiyaçlarını karşılamak, sosyal düzenleme yapmak, danışmanlık yapma, kurumsal iş birliği ve arabuluculuk yapmak, izleme görüşmeleri yapmak, aile, yetişkin grup çalışmalarını yürütmek, diğer kurum ve kuruluşlara yönlendirmek, merkezde sosyal etkinlik çalışmalarını yürütmek, YEDAM Atölye ’ye yönlendirmek, danışanların AMATEM vb. hastane süreçlerini takip etmek, ev incelemesi ve saha ziyareti yapmak rol ve sorumlukları arasında yer almaktadır.
Bireysel görüşmeler ve grup çalışmaları yapılmaktadır. Ailelerle görüşmeler gerçekleştirilmektedir. Sosyal hizmet desteği sağlanmaktadır. Değişim demek yeni alışkanlıklar, yeni bir çevre, yeni bir hayat demektir. Danışanların sağlık güvencesi, işsizlik, boş zaman değerlendirmesi gibi sorunlarının giderilmesinde diğer kurumlarla iş birliği içinde çalışılmaktadır. YEDAM Atölye ‘de danışanların sosyal yaşama uyumunu artırmak amaçlı meslek edindirme kursları verilmektedir. İyileşmenin kalıcı olması ve hayata uyumun sağlanabilmesi için YEDAM Atölye ‘de uzun süreli aktiviteleri sunulmaktadır. YEDAM 115 numaralı hat üzerinden bağımlılara, bağımlı yakınlarına veya bağımlılıkla ilgili bilgi almak isteyenlere ücretsiz danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Telefonun ucunda bağımlılık alanında özel eğitim almış psikolog kadronun görev yaptığı YEDAM Danışma Hattı, ülkemizin tüm illerinde alkol, tütün, madde, kumar ve internet bağımlılıkları konusunda hizmet vermektedir. Danışma hattı, yalnızca bilgi vermenin ötesinde hem doğru yönlendirme yapmak hem de alkol, tütün, madde, kumar ve internet bağımlılığı olan kişilerin destek alma ihtiyaçlarına yönelik adımlar atmaları için teşvik etmektedir. Görüşmelerin ardından bağımlı bireyler veya yakınları ile randevu planlandığında bulundukları ildeki Yeşilay Danışmanlık Merkezlerine bilgi aktarımı sağlanıp, kısa sürede randevu planlanması gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Danışma Hattı ile alkol, tütün, madde, kumar ve internet bağımlılığı ile ilgili soruları, sorunları olan herkesin alanında yetkin olan psikologlar tarafından, nitelikli bilgilere ulaşmaları sağlanmaktadır.
YEDAM hizmetlerini ayaktan sürdürmektedir. Yatarak tedavi yapılmamaktadır. Randevu sistemi ile çalışılmaktadır. Gizlilik esasına bağlı çalışılmaktadır. Hizmetler ücretsizdir. Hümanistik ve kişiye odaklı bir yaklaşıma sahiptir. Çalışma Saatleri; Hafta içi: 09.00- 17.30 ve Cumartesi: 09.00 – 13.30 hizmet vermektedir.
Türkiye’de 81 ilde ve KKTC’de olmak üzere toplamda 105 YEDAM hizmet vermektedir.
Tütün bağımlıları (12 yaş ve üzeri) Alkol bağımlıları (12 yaş ve üzeri) Madde bağımlıları (12 yaş ve üzeri) İnternet ve akıllı telefon bağımlıları (12 yaş ve üzeri) Kumar bağımlıları (16 yaş ve üzeri) Bağımlı bireylerin aile üyeleri ve yakınlarına hizmet vermektedir.