Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uzmanından Kene uyarısı; Haziran ayına dikkat!

İlkbahar ve yaz mevsimlerinin gelmesi ile birlikte kene vakalarında artış yaşanıyor. Özellikle son yıllarda kene ısırmaları sonucu meydana gelen “Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı” ülke genelinde insan sağlığını ciddi boyutlarda tehdit ediyor.

İlkbahar ve yaz mevsimlerinin gelmesi ile birlikte kene vakalarında artış

Özellikle Haziran ve Ağustos aylarına dikkat çeken Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı Başkanı ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof.. Dr. Faruk Karakeçili, bu hafta içinde 7 şüpheli başvurusu yapıldı ve 4 pozitif vaka tespit edildi” dedi.

 Yaz aylarıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığında vaka sayılarında artış yaşanıyor. Uzmanlar, özellikle Kurban Bayramı’nda kırsal bölgelerde bulunacak vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

2002 yılından bu yana Türkiye’de görülen ve endemik hastalıklar arasında yer alan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, yaz aylarında vaka artışıyla tekrar gündeme geldi. Prof. Dr. Faruk Karakeçili, Haziran ve Temmuz aylarında hastalığın pik yaptığını ve özellikle kırsal bölgelerde riskin yüksek olduğunu vurguladı.

Bu yıl mevsim geçişinin uzun sürdüğünü belirten Prof. Dr. Faruk Karakeçili, “Havanın uzun süre soğuk gitmesi vaka artışını geciktirdi, ancak Haziran-Temmuz aylarında vaka sayılarının artmasını bekliyoruz. Geçtiğimiz hafta bir vakaya tanı konurken, bu hafta içinde 7 şüpheli başvurusu yapıldı ve 4 pozitif vaka tespit edildi. Şu anda hastalardan ikisi taburcu edilirken, ikisi hastanede tedavi altında” dedi.

BELİRTİLER SİNSİ, DİKKAT ŞART

Hastalığın belirtilerinin soğuk algınlığı, grip ve diğer basit enfeksiyonlarla karışabildiğini belirten Karakeçili, “Hastalık çok ani başlar. Bu bizim için önemli bir uyarıdır. Fakat grip, üşüme gibi belirtilerle karıştığı için dikkatli olunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ÇIPLAK ELLE KENELERİN ÇIKARILMASININ BÜYÜK BİR HATA

Hastalığın temel bulaşma yolunun keneler olduğunu belirten Karakeçili, çıplak elle kenelerin çıkarılmasının büyük bir hata olduğunu ve hastalığın yayılmasında bu yöntemin etkili olabildiğini belirtti. Karakeçili, “Ne kadar uyarsak da maalesef vatandaşlarımız hala çıplak elle keneyi koparıp ezmeye çalışıyor. Bu büyük risk” diyerek vatandaşları en yakın sağlık kuruluşuna gitmeleri hususunda uyardı.

ÇİFTÇİLİK VE HAYVANCILIKLA UĞRAŞAN VATANDAŞLAR RİSK GRUBUNDA

Haziran ayında Kurban Bayramı’nın da olması nedeniyle hayvan teması ve kırsal bölgelere hareketliliğin artacağını vurgulayan Prof. Dr. Karakeçili, keneye karşı önlemlere daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini özellikle çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların risk grubunda olduğunu belirtti.

KENEDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Vatandaşlara keneden korunmak için önerilerde bulunan Karakeçili, özellikle açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini kaydetti. Karakeçili, “Sandalet yerine kapalı ayakkabılar giyilmeli, pantolon paçaları çorap içine sokulmalı, kırsal bölgeden dönüşte vücut dikkatlice kontrol edilmeli, kene ile temas halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı” şeklinde konuştu.

Haberler