Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tescilli Cimin Üzümü tezgâhta yerini aldı

Kendine has tadı ile Erzincan’ın tarımsal ürünlerinden tescilli Cimin Üzümü tezgâhlarda yerini aldı. Türkiye’nin birçok iline ulaştırılan ve ilk hasadı yapılan Cimin üzümü 40 TL’ den alıcı buluyor.

Kendine has tadı ile

Türkiye’de sayılı patentli üzümler arasında olan Cimin üzümünün hasat dönemi başladı. Erzincan’ın Üzümlü bölgesinde yetişen cimin üzümü başta Karadeniz bölgesi olmak üzere Türkiye’nin birçok iline ulaştırılıyor.

Erzincan Üzümlü ilçesine 10 bin dekar alanda yetiştirilen ve sezonunda 8 bin tonun üzerinde üretimi yapılan Cimin Üzümü hava şartlarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle bu yıl hasada geç başlandı.

İLK ÜRÜNLER ERZİNCAN’DAKİ TÜKETİCİYE SUNULUYOR  

Erzincan’ın önde gelen tarımsal ürünlerinden birisi olan ve Türkiye’de sayılı patentli üzümler arasında olan Cimin üzümünün kilosu 40 TL’den tezgâhlardaki yerini aldı. Siyah rengi ve puslu yapısıyla tanınan Eski adı ’Cimin’ olan Üzümlü ilçesinin güney kısımlarındaki bağlarda olgunlaşan siyah üzümün ilk ürünleri Erzincan’daki tüketiciye sunuluyor. 10 bin dekarlık alanda üretimi yapılan Cimin üzümü Erzincan ekonomisine ve tanıtımına da büyük katkı sağlıyor. Erzincan’ın tescilli ürünlerinden olan Cimin üzümünde yılda yaklaşık 8 bin tonun üzerinde üretim gerçekleşiyor. Türkiye’nin kendine özgü tat ve aromasıyla en iyi sofralık üzüm çeşitlerinden birisi olan Cimin üzümünde dekara yaklaşık 660 kilogram verim alınıyor.

Üzümlü halinde üretici ve aynı zamanda satıcı olan Halil Çolak ‘‘Cimin üzümü, özellikle tatil için il dışından ve yurt dışından memleketlerine gelen vatandaşlardan büyük ilgi gördüğünü ifade ederek, Cimin üzümünün ilk açılış fiyatının 55 TL olduğunu fakat bu sıralar 40 TL’den satış yapıldığını ifade etti. Çolak, Hasat işleminin normale 15 Ağustos gibi başladığın ve Eylül ayının sonuna kadar devam ettiğini söyleyerek, ülke genelinde hastalık oluştu. Bu yıl fazla beklentimiz yık. İler ki günlerde fiyatın biraz daha düşeceğini düşünüyorum” dedi.

Sağlık açısından da oldukça faydalı olan Cimin Üzümü, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kansızlık ve karaciğer hastalıkları için derde derman niteliğindedir, böbreğin fonksiyonel özelliklerini arttırır. Vücuttaki yağların erimesinde çok etkilidir, kanın temizlenmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir.