Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TBMM İliç Araştırma Komisyonu başkanı Uslu; “Kaza her yönüyle araştırılacak”

Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen toprak kaymasını araştırmak amacıyla kurulan İliç Meclis Araştırma Komisyonu Erzincan AFAD ta bir araya geldi.

Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden

Erzincan İl AFAD salonunda gerçekleştirilen toplantıda Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu tarafından üyelere yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi verildi.

Toplantının ardından AFAD il binası önünde basın mensuplarına yapılan toplantı ile ilgili bilgi verildi. İlk olarak konuşan Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu; “Bugün siyasi partilerimizin temsilcileri ve İliç komisyonu Başkanımızı Erzincan’ımızda ağırlıyoruz. Milletvekillerimiz 2 gün boyunca burada gözlemlerde bulunacak. Erzincan Valiliği olarak 13 Şubat’tan itibaren İliç’te yapılan bütün çalışmaları değerli milletvekillerimize sunduk. Değerli Milletvekillerimizin de bizlere soruları oldu. Birazdan İliç’e doğru hareket edeceğiz. Milletvekillerimiz hem alanı gezecek hem de orada sunumlar alacak. Aileler ziyaret edilecek. Ben ümit ediyorum ki bu çalışmaların sonucunda ülkemizde bir daha böyle kazalar yaşanmasın. Bütün komisyonumuza teşekkür ediyorum” dedi.

MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU MECLİSTE GRUBU BULUNAN SİYASAL PARTİLERİN ORTAK KARARIYLA KURULDU

Ardından konuşmasına başlayan AK Parti Antalya Milletvekili ve İliç TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı Atay Uslu şu ifadelere yer verdi; “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde İliç’teki maden kazası sonrası bir komisyon kurulması kararı verildi. Bu karar üzerine İliç maden kazasının tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla bir meclis araştırma komisyonu kuruldu. Meclis araştırma komisyonu mecliste grubu bulunan siyasal partilerin ortak kararıyla kuruldu. Bütün partilerimiz bu komisyonun kurulmasını istedi. Komisyonumuzda yine grubu bulunan siyasal partilerden milletvekili arkadaşlarımız var. Beraberce çalışıyoruz. Komisyonumuzun başkanlık divanında yalnızca AK Parti değil AK Parti yanında, Milliyetçi Hareket Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi de temsil edilmekte. Yani komisyon hem kuruluş aşamasında hem temsiliyet olarak geniş bir çerçeveye oturtulmaya çalışıldı. Çünkü hedefimiz hepimizi derinden üzen, Erzincan’ı derinden üzen, milletimizi derinden üzen ve bizleri derinden üzen, kazanın her yönüyle araştırılması. Bunun için geniş bir temsiliyet oluştu.

ADLİ VE İDARİ SORUŞTURMALAR DEVAM EDİYOR

Bugün Sayın Valimiz AFAD binasında kriz merkez İl bürokratı arkadaşlarımızla beraber bize hem kaza öncesi durum hem kaza sonrası durum hem de bundan sonra yapılacak çalışmalar konusunda bilgiler verdi. Kendilerine geniş, aydınlatıcı ve bu kazayla ilgili soruları giderici bilgiler için teşekkür ediyoruz. Ekibine teşekkür ediyoruz. Biliyoruz ki Sayın Valimizin önderliğinde kaza olduğu dakikadan itibaren buradaki tüm kurumlar teyakkuz halinde. Her türlü çalışmayı yapıyorlar. Devletimiz teyakkuz halinde. Bakanlarımız hızlı bir şekilde bölgeye intikal ettiler. İlgili bürokratlarımız, bakan yardımcılarımız 7/24 bölgede görev yapmaya başladılar ve devam ediyor. Şu aşamada 4 kardeşimizin cansız bedenine ulaşıldı. Kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Yakınlarına, sevenlerine başsağlığı diliyoruz. 5 kardeşimize ulaşmak için ise arama çalışmaları 7/24 devam ediyor. Bu kazayla ilgili adli ve idari soruşturmalar devam ediyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi de genel kurulunda kendisine ait olan denetleme yetkisini süreci içerisinde bu komisyonun oluşumunu ortaya çıkardı. Komisyon konuştuktan sonra önce kamu kurumlarını dinledik. Şimdi bölgedeyiz. Bundan sonra bilim adamlarıyla üniversitelerimizle beraber çalışacağız. Ardından sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle bu konuyu çalışacağız ve sonuçta bir rapor hazırlayacağız.

HEDEFİMİZ HİÇ KİMSENİN KAFASINDA TEK BİR SORU İŞARETİ KALMASIN

Komisyonun amacının u kazadaki ihmal süreçlerini ortaya çıkarmak, benzer kazaların olmaması için, alınması gereken tedbirler konusunda çalışmak ve önce insan, önce çevre, önce doğa sonra madencilik anlayışıyla güvenilir ve sürdürülebilir bir madencilik politikası olduğunu ifade eden Uslu; altın madeni olduğu için  de süreç ve araştırma komisyonunun ana konusu güvenilir ve sürdürülebilir altın madenciliği mimarisinin kurulması, süreçlerine destek olmak istiyoruz. Bununla ilgili olabildiğince geniş kesimle irtibat kuruyoruz, istişare ediyoruz. Bugün işçilerimizi de dinleyeceğiz. Bölgede çalışan işçilerimizi de dinleyeceğiz. Bugün bilim adamlarımızı da dinleyeceğiz. Hedefimiz hiç kimsenin kafasında tek bir soru işareti kalmasın. Hiç kimsenin şüphesi olmasın, bu süreçle ilgili bir olayla ilgili. Hedefimiz bununla ilgili süreçleri araştırmak ama bundan sonra bu tür kazaların olmasını da önleyici tedbirleri ortaya koymak, hem onarıcı hem önleyici, hem risk yönetimi hem de kriz yönetimi açısından yapılması gereken her türlü adımın atılmasını sağlayacağız.

İLGİLİ BAKANLIKLARIMIZ DİNLEDİK

Aldığımız bilgiler doğrultusunda şunu ifade edeyim. Çokça tartışılan bir konu var. Kaza sonrası çevresel etkiler konusu. Bununla ilgili, ilgili bakanlıklarımız, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığımız, Devlet Su İşleri, AFAD ve İl Valiliğimiz bilgiler verdi. Yaptıkları izlemelerle ilgili bize önemli sonuçları paylaştılar. Şu ana kadar kamu kurumlarımızdan, valiliğimizden, ilgili bakanlıklarımızdan aldığımız bilgiye göre, bu kazanın, çevresel etkileri anlamında olumsuz bir duruma rastlanmadığını görüyoruz. Ancak kurumlarımız yine teyakkuz halinde. Gerekli çalışmaları, gerekli ölçümleri yapıyorlar. Bundan sonra ortaya çıkabilecek çevresel etkilerin sonuçlarını düzenleyebilmek, olumsuza çevirebilmek, yani çevresel etkileri azaltmakla yok etmek için de çalışmalar yapıyorlar. Bu çalışmalardan bir tanesi Devlet Su İşleri’nin yaptığı çalışmaydı. O çalışmayla ilgili de Ankara’da bilgi aldık. Bugün de yerinde göreceğiz.

BU TÜR KAZALAR OLMASIN İSTİYORUZ

Ben tekrar Erzincan’ımıza çok geçmiş olsun diyorum. Bu tür kazalar olmasın istiyoruz. Madenlerimizde insan güvenliği, işçi sağlığı anlamında maksimum tedbirler alınsın. İşyeri güvenliği kurulsun ve kurumsallaşsın istiyoruz. Genel Kurul bize görev verdi. Biz raporumuzu hazırlayacağız. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne genel kurula ve ilgili kurumlara sunacağız. Çok teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

AK Parti Antalya Milletvekili ve İliç Araştırma Komisyonu Başkanı Atay Uslu’nun konuşmalarının ardından basın mensuplarının yönettiği sorular cevaplandı. Heyet açıklamanın ardından İliç Maden sahasına hareket etti.