Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sağlıklı ve dengeli beslenme ile hedefe ulaşmak mümkündür

Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve İlter, “Saatlerce aç kalarak ya da gün boyunca meyve suyu içerek detoks yapılmaz. Bunlar bir işe yaramadığı gibi sağlığınızı da bozabilir’’ dedi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Günümüzün popüler beslenme trendlerinden biri olan detoks uygulamaları genellikle yanlış ve amacının dışında yapılıyor. ‘‘İnternetteki önerilerle ya da arkadaş tavsiyesiyle detoks yapılmaz” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve İlter bu konuda bilinmesi gerekenleri Sabah’a anlattı.

DETOKS NEDİR

Detoks kelime anlamı olarak arınma, temizlenme anlamına gelmektedir. Detoks ile vücutta bulunan toksin maddelerin arındırılmaktır.

DETOKS NASIL YAPILIR

Detoks işlemini insan vücudu her gün gerçekleştirir. Vücudun doğal metabolik süreçleri vücutta biriken toksinleri atmamızı sağlar. İdrar, dışkı, sebum ve ter yoluyla bedenin kimyasal maddeleri ve metabolitlerini attığı süreç detoksifikasyon olarak adlandırılır. Karaciğer detoksifikasyondan başlıca sorumlu olan organımızdır. Bilimsel olarak var olan bir karaciğer detoks programı ise aslında bulunmamaktadır. Detoks adı altında sunulan her şey yalnızca ticari amaç içerir. Ayrıca fayda bekleyerek yapılan bazı detoks programları kişiye ciddi zararlar verebilmektedir.

DETOKS PROGRAMLARI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Uygulanan “Detoks” adı altındaki herhangi bir program düşük enerji ve yeteriz protein içerebilmektedir. Bu durum kişiye ciddi zararlar verebilir, uzun süreli olmasalar dahi uygulanmaması gerekir. Yapılan programın sonucunda elde edilen kilo kaybı kişiyi mutlu etse de maalesef ki görülen bu kayıp asla yağ kaybı değil, ciddi bir sıvı kaybıdır. Günlük rutindeki yeme alışkanlıklarına geri dönüldüğünde verilen bu kayıp da hızla geri alınacaktır.

BİTKİSEL ÜRÜNLER DETOKSA YARDIMCI OLUR MU?

Detoks programlarında sıklıkla kullanılan zerdeçal, karahindiba, devedikeni gibi bazı bitkisel ürünler karaciğer hastalıklarının semptomlarında iyileşme gösterse de tedavi sağladığı yönünde yeterli oranda kanıtlanmış bilimsel araştırma bulunmamaktadır.

LİMON VE MAYDANOZ KÜRLERİ

Maydanozu maden suyuyla blend edip üzerine birkaç limon dilimlemek ve limon suyu sıkmak fayda sağlıyor da; bunları ayrı ayrı tükettiğimizde, rutindeki beslenmemize dahil ettiğimizde fayda alamaz hale mi geliyoruz? Sadece bu bile limon ve maydanozdan medet ummanın tam bir akıl tutulması olduğunu gösteriyor bize. Çeşitli bitkileri, sebzeleri karıştırıp sularını içmek boşa kürek çekmekten farksızdır. Fazladan bir mucize kaynağı aramaya ihtiyaç yoktur, mucize karaciğerimizin kendisidir. Eğer besinlerden fayda görmek istiyorsak bu ancak ve ancak düzenli ve dengeli beslenmeyi alışkanlık haline getirmekle mümkün olur.

SONUÇ&ÖZET

Bizler diyetisyen olarak 4 senelik Beslenme ve Diyetetik eğitimimiz boyunca hiçbir derste ve hiçbir konuda “Detoks Besinlerle Nasıl Sağlanıra yer vermedik. Kanıtlı ve bilime dayalı beslenme eğitimi alarak “Diyetisyen” unvanına sahip olduk. Mezuniyetimizde aldığımız diplomanın bize verdiği bilgi ve becerileri insanlık yararına kullanmaya dair yemin ettik. Dolayısıyla tüm bunların kapsamında diyebilirim ki; kanıtlı olmayan ve bilime dayanmayan hiçbir bilgi ticari amaçla sizlere sunulmamalı. Eğer bir yerde detoks, kür tarifi görüyorsanız arkanıza bakmadan uzaklaşın derim. Sağlıklı ve dengeli beslenme ile zaten hedefe ulaşmak mümkündür. Kısa görünen dikenli yollara girip kendinize zarar vermeyin” ifadelerine yer verdi.