Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tıp Bilinci Oluşturacağız

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Ertuğrul Erhan Türkiye Yazarlar Birliğinde haftanın konuğu oldu.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi

Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi tarafından düzenlenen Cuma Sohbetleri Sürüyor. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Ertuğrul Erhan Türkiye Yazarlar Birliğinde haftanın konuğu oldu. 
Erzincan Belediyesi Millet Kıraathanesinde yapılan toplantıda konuşan Dr. Ertuğrul Erhan “Erzincan tarihinde çok önemli tıbbi araştırma ve buluşlara imza atmış bir şehirdir. Divriği’deki Ulucami ve Şifahanenin bir benzerinin Erzincan’da var olduğunu, depremler sebebiyle Erzincan’daki şifahanenin sadece kayıtlarda kaldığı aşikârdır. Geçmişte bilim adamına ve doktorlara saygı gösterildiğini, bu saygınlık nedeniyle de tıbbın geliştiğini biliyoruz.

Çok uzak değil. Erzincan’ın Rus işgalinin yaşadığı 1915-16 lı yıllarda doğu Anadolu’daki askeri hastanede 300 civarında Erzincan’da 50 doktorun bulunduğu, 5000 civarında yatak kapasitesindeki hastanende tifo, tifüs, verem gibi hastalıkla mücadele edildiğini görüyoruz. İmkânsızlıklar içerisinde imkânsızı mümkün hale getirmek için hayatlarını ortaya koymuş doktorlarımız vardı. Osmanlı döneminde tifüslü hastalardan alınan kan örnekleri aşı haline getirilip bizzat doktorların kendilerini aşıladıkları, böylece bağışıklık kazandıklarını biliyoruz. Buna rağmen bu mücadele sırasında üç yüz doktorumuzun yüz yirmi beşi tifüs hastalığından şehit olmuşlardır.” Dedi.

Dr. Ertuğrul Erhan konuşmasının bir bölümünde ise “3. Ordu Komutanı Hafız Hakkı Paşa genç yaşında tifüsten hayatını kaybetmiştir. Bunun yanı sıra Erzincan’ın kurtuluşunda önemli görev üstlenen Kazım Karabekir kendisine yapılan aşı sayesinde hayatta kalabilmiştir. Osmanlı tabiplerinin aşılarına güvenmeyen Alman doktorlar da tifüse yakalanarak hayatlarını kaybetmişlerdir. Erzincan’da Alman doktorlar tarafından yapılan araştırmalarda Erzincan Basili olarak isimlendirilen bir mikrop bulundu. Bu mikrobun aynı isimle tıp tarihine geçtiğini ifade etti.

Dr. Ertuğrul Erhan Erzincan’da geçmişte bir serum hanenin bulunduğunu ve serum üretiminin gerçekleştiğini belerterek, “ Geçmişini bilmeyen geleceğinden emin olamaz. Bu sebeple Erzincan’da bir Tıp bilinci oluşturulması için çalışmalara başladık” dedi.
Dr. Ertuğrul Erhan’ın sohbeti ilgi ile dinlendi.

Haber: Hasan Çakmak