Karaciğer yağlanmasına dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Yiğit Ensar Çetinkaya; Sabah Gazetesine açıklamada bulundu. Çetinkaya; “bugüne kadar yapılan çalışmalarda karaciğer yağlanmasının karaciğer kanseri riskini artırdığı göstermektedir. Ayrıca Daha yeni yapılan çalışmalarda ise karaciğer yağlanmasının obezite ve diyabet gibi diğer risk faktörlerinden bağımsız olarak pankreas kanseri riskini de arttırdığını göstermektedir” dedi.
Çetinkaya; “Karaciğer karnın sağ üst kısmında, midenin üzerinde ve diyaframın altında bulunan ortalama 1 ya da bir buçuk ağırlığında bir organdır. Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinde aşırı miktarda yağ birikmesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Beslenme ile birlikte aşırı miktarda karbonhidrat ve şeker alındığında, karaciğere gelen bu fazla miktarda karbonhidrat yağ asitlerine çevirerek depolanır. Bu durum yüksek düzeyde trigliserit oluşumunu da beraberinde getirerek karaciğerde yağ birikimine ve hepatiksteatoza neden olur” açıklamasında bulundu.
Trigliserid kaç olmalı sorusunu da yanıtlayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Yiğit Ensar Çetinkaya “sağlıklı bir yetişkin bireyde olması gereken kan trigliserid düzeyi 100 mg/dL’nin altıdır. 150-199 mg/dL aralığındaki değerler sınırda yüksek, 200-499 mg/dL aralığındaki değerler yüksek, 500 mg/dL’nin üzeri ise çok yüksek trigliserid seviyelerini işaret eder” ifadelerini kullandı.