Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

IPARD III programı tanıtım ve bilgilendirme toplantısı yapıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü IPARD yönetim otoritesi tarafından Erzincan IPARD III programı tanıtım ve bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı,

Erzincan’da özel bir otelin salonunda gerçekleştirilen toplantıya Erzincan Vali Yardımcısı Yusuf İzci, Belediye başkan yardımcısı Serkan Özger, TKDK il koordinatörü Metin Bektaş, İl Tarım ve Orman İl Müdür vekili Saadettin Taşkesen, IPART Yönetim otoritesi koordinatörü Dr. Yeşim Kantaş Erdoğan, ve ilgili kurum müdürleri ile üreticiler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve okunan İstiklal Marşının ardından açılış konuşmasını yapan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı destekleme Kurumu Erzincan İl Koordinatörü Metin Bektaş; Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) , 5648 sayılı Kanun ile kurulmuş, kamu tüzel kişiliğini haiz, idarî ve malî özerkliğe sahip, özel bütçeli, Tarım ve Orman Bakanlığın ilgili kuruluşudur” dedi.

Kuruluş ile ilgili bilgiler veren Bektaş; Kuruluşumuzdan bu güne kadar ilimizde IPARD programı kapsamında 205 adet projenin yatırımı tamamlanarak 209.197.295TL yatırıma karşılık 169.711.117 TL hibe ödemesi yapılmıştır. Bu yatırımlarla ilimize 24 büyükbaş süt üretim tesisi, 24 büyükbaş besi çiftliği, 16 kanatlı et üretim tesisi, 2 yumurta tavukçuluğu işletmesi, 4 süt toplama merkezi, 4 kırmızı et işleme tesisi, 1 meyve-sebze işleme (kurutma), 3 soğuk hava deposu, 16 bitkisel üretim(sera işletmesi), 48 arıcılık projesi, 4 zanaatkarlık ve katma değerli ürünler projesi, 11 kırsal turizm tesisi,  1 makine parkı, 38 yenilenebilir enerji tesisi, kazandırılmıştır. 2022 yılından yapım işleri devam eden 21 adet yatırım projesinin yatırım tutarı 43.000.000 TL olup, bu yatırımlara 28.000.000 TL hibe ödemesi 2023 yılı içerisinde yapılacaktır. 2023 yılı başından bu güne kadar; 30 adet yatırım projesine 70.647.693TL yatırıma karşılık, 40.601.280 TL hibe ödemesi yapılmıştır. Bunlarla birlikte kuruluşundan şimdiye kadar İl Koordinatörlüğümüz; 226 adet IPARD projesinin toplam 252.583.000 TL tutarındaki yatırıma karşılık, 197.711.000 TL hibe ödemesini Erzincan’ımıza kazandırmış olacağız” dedi.

Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Saadettin Taşkesen’in kurum bilgilerini aktarmasının ardından konuşmasını yapan Erzincan Vali Yardımcısı Yusuf İzci; “Erzincan’da IPARD Programı kapsamında yatırım çeşitlerine bağlı olarak çeşitli oranlarda bu fonlardan faydalanmaktadır. Yaklaşık 10 yıldır Erzincan’da uygulanan programa baktığımızda bugüne kadar 205 projenin Avrupa Birliği fonlarından yararlandığını görüyoruz. Programın maddi yatırım boyutuna kısaca bakmak gerekirse bugüne kadar Erzincan’a yapılan yaklaşık 210 milyon TL’lik yatırıma fonlardan 170 milyon TL destekleme verildiğini görüyoruz. 

Erzincan gibi tarım ve hayvancılık sektörünün ekonominin lokomotifi olduğu bölgelerde bu tür yatırımların bölgenin ve bölge halkının ekonomik ve sosyo-ekonomik yapısının gelişmesine büyük katkılar sağladığını görüyoruz. Avrupa Birliğinden sağlanan kaynaklarla yapılan yatırımların sürdürülebilirliği büyük önem arz etmektedir. Yapılan bu yatırımlar neticesinde üretilecek mal ve ürünün standart değerlere sahip olması, belirli bir marka olarak pazarlanması bölgeye sağlanacak katma değerin artırılması adına büyük önem taşımaktadır. 
Özellikle bölgemizin sahip olduğu avantajlara baktığımızda jeopolitik konum, ulaşım ayrıcalıkları, toprak ve su kaynaklarının temizliği, tarımın birçok alt sektörünün yapılabiliyor olması, gerek bitkisel gerekse hayvansal üretim noktasında çok çeşitli üretim kalemlerinin bulunması bu programdan daha fazla faydalanmamız adına büyük önem arz etmektedir. Önümüzdeki süreçte de devam edecek olan IPARD Programından bölgemizdeki üretici ve yatırımcılarımızın en iyi şekilde yaralanmasını diliyorum” dedi

Program, IPART Yönetim otoritesi koordinatörü Dr. Yeşim Kantaş Erdoğan’ın sunumu ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.