Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İnsülin direnci nedir? İnsülin direnci belirtileri ve alınması gereken önlemler

Beslenme ve Diyet Uzmanı Yiğit Ensar Çetinkaya, insülin direncinin belirtileri ve alınması gereken önlemlerle ilgili önemli bilgiler verdi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Yiğit Ensar Çetinkaya, insülin direncinin belirtileri

İnsülin direncinin, tüm dünya ve ülkemizde giderek artan obezitenin nedenlerinden biri olarak öne çıktığını belirten Çetinkaya, insülin direnci tedavisinde ilk adım olarak, yaşam tarzında ve beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.

İNSÜLİN DİRENCİ NEDİR?

Besin tüketiminden sonra kandaki glikoz seviyesinin artmasıyla pankreastan insülin hormonu salgılanır. İnsülin, glikozu çeşitli dokulara taşıyarak kandaki şeker miktarını düşürür. Glikoz insülin reseptörlerine bağlanarak hücre içerisine girer ancak insülin direnci oluştuğunda hücredeki insülin reseptöleri, insüline karşı duyarsızlık geliştirmektedir. Hücreler enerji sağlayamadığı için iştah artışı olur. İnsülin direnci meydana geldiğinde salgılanan insülin yeterli gelmeyince pankreastan 2-3 kat daha fazla insülin salgılanır.

İnsülin Direnci Neden Olur?

Kanda gereğinden fazla şeker bulunması sonucunda insülin hormonunun görevini yerine getirememesine bağlı olarak insülin direnci ortaya çıkar. Buna yol açan faktörler arasında bol kalorili, şekerli ve işlenmiş gıdaların tüketimi ile birlikte hareket azlığı insülin direnci oluşumunun önünü açar. Vücutta insülin direncine yol açan faktörler şöyledir:

Bol kalorili, şekerli ve işlenmiş gıdaların tüketimi, Karbonhidrat zengini bir beslenme programı, Hareket azlığı, Hipotirodizm, Akromegali, Cushingsendrom, Genetik faktör

İnsülin Direnci Belirtileri Nelerdir?

Bir kişide insülin direncinin olduğunun anlaşılmasını kolaylaştıran en önemli belirti, yemek yedikten sonra gelen uyku, şişkinlik ve ağırlık hissidir. Buna aynı zamanda yorgunluk da eklenir. Bunun yanı sıra yemek yedikten sonra bile gelen açlık hissi, sık tatlı yeme isteği, bel çevresinin kalınlaşması da insülin direnci belirtileri olarak kabul edilir.

İnsülin direnci belirtilerini şöyle sıralayabiliriz. Yemek sonrası gelen ağırlık, yorgunluk ve uyku hissi, Yemekten sonra şekerin kontrolsüz olarak düşmeye başlamasıyla  el titremesi, terleme, Mide kazınması, Kilo almanın kontrol edilememesi, Sık tatlı yeme isteği, Bel çevresinin giderek genişlemesi, Tansiyonun 13’e 8 veya daha yüksek olması, Konsantrasyon güçlüğü, Uyku bozukluğu, AkantozisNigrikans denilen özellikle koltuk altı, kasık, boyun bölgelerinde esmerleşme, Karaciğerde yağlanma, Kadınlarda adet düzensizlikleri, İnsülin Direncine İyi Gelen Bazı Besin, Çörek Otu, Çörek otu içeriğindeki timokuinon, nigellone, beta-sitosterol gibi aktif bileşenler kan şekeri düşürücü etki gösterir. İnsülinotropik etkilidir. Beta hücre fonksiyonu üzerinde indükleyici etkisi vardır, böylece serumdaki insülin seviyelerini artırır.

ZENCEFİL

Zencefil, aktif bileşeni olan “gingerol” sayesinde sağlık üzerinde olumlu etkiler gösterir. Gingerol karaciğerden glikoz salınımını engelleyerek yüksek kan şekerinin önüne geçer ve antiinflamatuar etkisiyle de insüline karşı direnç oluşumunu engeller.

ZERDEÇAL

Zerdeçal, Hint safranı olarak bilinir. Yapısında bulunan “turmerik” aktif bileşeniyle insülin reseptör sayısını ve aktivitesini artırarak glikozun dokulara alınma yeteneğini artırır. Ayrıca diğer bileşeni kurkumin, pankreas, karaciğer ve yağ dokusu dahil olmak üzere birçok organda anti-diyabetik etki gösterebilir. Çalışmalar, kurkuminin insüline yanıt olarak membran ve glukoz alımı üzerinde GLUT-4 ekspresyonunu arttırdığını göstermiştir. Kurkumin takviyesi veya zerdeçali tüketmek, iskelet kasında yağ asitlerinin ve glikozun alımını ve oksidasyonunu artırarak insülin direncini iyileştirir. Kurkuminin etkisini artırmak için karabiber ile birlikte tüketilmesi önerilmektedir.

YABAN MERSİNİ

Aktif bileşeni olan “antosiyanin” kabuklara koyu rengi vererek yüksek antioksidan kapasite oluşturur. İçerdiği krom sayesinde yüksek şeker seviyelerinin kontrol altında tutulmasını sağlar. Düşük glisemik indekse sahiptir böylece kan şekerini hızla yükseltmez. Kollajen bütünlüğü sağlama, kılcal damarların geçirgenliğini artırma ve diyabetik retinopatiyi iyileştirebilme yeteneği vardır.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çaydaki “epigallokateşingallat” dokularda glikoz alımını uyarıp glikozun vücutta kullanılmasını sağlayarak kan şekeri düşürücü etki sağlar ve insülin duyarlılığını artırır.

SİRKE

Elma sirkesinde bulunan asetik asit, bağırsaklarda karbonhidratların parçalanmasını yavaşlatır ve nişastalı besinlerin daha yavaş emilmesini sağlar. Kan şekerini daha yavaş yükselterek insülin duyarlılığını azaltır. Tatlı isteğini azaltıcı etkisi vardır.

Haberler