Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İliç’ TBMM araştırma komisyonu Erzincan’da

Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen ve 9 işçinin göçük altında kaldığı toprak kaymasının tüm yönleriyle araştırılarak muhtemel maden kazalarının önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Erzincan’da çalışmalara başladı.

Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden

22 kişiden oluşan komisyon Erzincan ve İliç’ te yapacağı çalışmalar 2 gün sürecek.

İlk olarak Erzincan valiliğini ziyaret eden komisyon ardından valilik önünde basın mensuplarına açıklama yapıldı. Açıklama yapan komisyon başkanı Antalya AK parti milletvekili Atay Uslu:
22 milletvekilinden oluşuyor. Komisyonda başkanlık divanında da AK Parti, Milliyetçi Hareket Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi temsil ediliyor. Yani komisyon aslında olabildiğince bu anlamda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin genel milletvekilliği ve grup oranlarını temsil eden bir komisyondur. Yine komisyonumuzda Erzincan milletvekillerimiz Süleyman Karaman ve Mustafa Sarıgül’de bulunuyor. Onlar Erzincan’da olmaları dolayısıyla komisyonunuzda hassaten farklı bir noktadalar. Kaza derinden Türkiye’yi üzdü. Kaza sonrası bakanlarımız ilgili kamu kuruluşlarımız bölgedeydi. Valimiz ekibiyle beraber bölgedeydi. Arama çalışmaları, tarama çalışmaları devam etti ve devam ediyor. Şu ana kadar 4 kardeşimizin cesedine ulaşıldı. Hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. 5 kardeşimizle ilgili de arama çalışmaları devam ediyor. Temenni ediyoruz kısa sürede onlara da ulaşılır” dedi.

‘KİMSENİN AKLINDA SORU İŞARETİ KALMAYACAK ŞEKİLDE ÇALIŞACAĞIZ’

Komisyonun kaza ile ilgili hızlı bir çalışma temposuna girdiğini söyleyen Uslu, “Şu ana kadar Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığımızı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızı dinledik. Bunun dışında AFAD’tan bölgedeki arama ve tarama çalışmaları konusunda bilgi aldık. Yine Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüzden Suların kirlenmesinin önlenmesiyle ilgili tedbirler konusunda bilgi aldık. Bölgede incelemeler yaptıktan sonra, bundan sonraki takvimimizde ilgili üniversiteleri, akademi dünyasını, bu konuda çalışan bilim insanlarını dinleyeceğiz. Bu konuyla ilgili sivil toplum kurum kuruşlarını dinleyeceğiz. Olabildiğince geniş bir çerçevede çalışmalarımıza devam edeceğiz. Hiç kimsenin aklında soru işareti kalmayacak şekilde çalışacağız. Herkesi mümkün olduğunca dinleyeceğiz. Çünkü komisyonumuzun kuruluş amacı bu kazadaki ihmal sürecini araştırmak ama onun kadar önemli bir konuda bundan sonra bu tür kazalar olmaması için atılması gereken tedbirleri, atılması gereken adımları tespit etmek olacak. Tabii ki komisyonumuzun bir amacı daha var. Altın madenciliği konusudur. Hassas bir konu. Önce insan, önce çevre sonra madencilik anlayışıyla güvenilir ve sürdürülebilir bir altın madenciliği politikasıdır. Bir madencilik mimarisi nasıl kurgulanabilir? Bu konuda da fikirlerimizi, yaptığımız çalışmalar sonucunda oluşan kanaatleri raporumuza derç edeceğiz. Umuyoruz ki bu rapor bundan sonra Türkiye’deki güvenilir ve sürdürülebilir madencilik sürecinde yeni bir kapı olacak. Buradan biraz önce ifade ettiğim gibi Valimiz bir bürokratlar arkadaşlarımızla birlikte beraber bize bilgi verdikten sonra İliç’e geçeceğiz.