Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Erzincan’ın Tarımsal çalışmaları basınla paylaşıldı

Erzincan Vali Yardımcısı Yusuf İzci ve İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, ilde görev yapan basın çalışanları ile kahvaltıda bir araya geldi.

Erzincan Vali Yardımcısı Yusuf

Kahvaltıda Erzincan Valiliği olarak yıl içerisine yapılan çalışmalar ile ilgili basın mensuplarını bilgilendiren Vali Yardımcısı Yusuf İzci, Erzincan’ı seracılıkta bölgenin merkezi durumuna getirmek için gayret ettiklerini söyledi.

Yapılan değerlendirme toplantısında uygulanmış olan projeler ile ilgili bilgilendirmelerde bulunacaklarını belirten, Erzincan Vali Yardımcısı Yusuf İzci; “Valimiz Doç. Dr. Hamza Aydoğdu göreve başladığı günden buyana bize verdiği talimatlarda Erzincan’ın tarım ve hayvancılığa dayalı bir şehir olduğunu, bu çalışmalara daha fazla ağırlık vermemizi ve paydaşlarla birebir görüşmeler yapmamızı belirtti. Biz de mesai arkadaşlarımızla birlikte belli konularda sürekli toplantı halindeyiz. İlçelerde tarım değerlendirme toplantıları düzenliyoruz. Bu toplantılarla ilgili köy ve mahalle muhtarlarımızı, vatandaşlarımızı çağırıyoruz. Tarımla ilgili konularla ilgili olarak İlçe protokolünü çağırıyoruz. Toplantılarımıza diğer ilçelerimizde devam edeceğiz. Böylelikle ilçelerimizde tarım sektöründe tüm paydaşları bir araya getirerek gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek olan çalışmaları, bu çalışmalarla ilgili soru, görüş ve önerileri ele alıyoruz.

ERZİNCAN’I YAPACAĞIMIZ ÇALIŞMALARLA BÖLGENİN SERA ÜSSÜ HALİNE GETİRMEK

Bu toplantılarda bizim dile getirdiğimiz başlıklardan ilki Seracılık oldu. Tarım sektöründe en ön plana çıkan uygulamamız Seracılık. Şu anda Erzincan’da 600 dönüm Sera varlığımız var. Bu Seralık alanda Doğu Anadolu’nun büyük bir kısmı ve Doğu Karadeniz Bölgesini göz önüne aldığımızda en fazla sera varlığı olan illerin başında geliyor. Bizim amacımız Erzincan’ı yapacağımız çalışmalarla bölgenin Sera üssü haline getirmek. Şu anda Gümüşhane, Bayburt ve Doğu Karadeniz’in bazı illerinde olsun domates başta olmak üzere sebzelerin bir kısmını Erzincan’dan alıyorlar.

JEOTERMAL SERA ÇALIŞMAMIZ VAR

Bu çalışmaların dışında bildiğiniz üzere Ekşisu yolu üzerinde Jeotermal Sera çalışmamız var. Jeotermal Sera açısından gerekli analizler yapıldı ve 45-50 derece suyu çıkardı. Daha da arttırılacak zaten. Şu an ilk etapta 40 dönümlük bir alan üzerinde faaliyetini sürdürüyor. Özel sektör olsa bile İlimizde Jeotermal Sera varlığını çok daha ileri bir noktaya çıkaracak bir çalışma. Kendi prosedürüne göre giderse Jeotermal Sera çalışması 120 dönümlük bir alana kadar çıkarılabilecek. 120 dönümlük alanı da eklersek toplamda 700 dönümlük bir Sera alanına sahip olmuş olacağız. Jeotermal Sera domates üretimi üzerine üretim yapacak. Gerçekten tadı da çok farklı fiyatı da çok iyi. Yapılacak bu çalışmalarla birlikte Erzincan’ı Sera üssü haline getireceğiz. 700 dönümlük bir alanda ne kadar bir parasal döngü olacak ile ilgili bir çalışma da yaptık. Yaklaşık 690 milyon TL’lik bir Pazar oluşacak.

600 VATANDAŞIMIZI HAYVAN SAHİBİ YAPMIŞ OLACAĞIZ

Küçükbaş Hayvancılık sektöründe ise daha önce Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var isimli bir proje başlatılmıştı. İlçelerimizde bu konu üzerinde de duruyoruz. Şu anda Erzincan’da 490 bin civarında küçükbaş hayvan varlığımız var. Erzincan’da yaklaşık 500 köy var. Bizim amacımız her köyde en az 2 vatandaşımızı proje kapsamında hayvan sahibi yapmak. Böylece 600 vatandaşımızı hayvan sahibi yapmış olacağız. Ortalama 80-90 küçükbaş hayvan olduğunu düşünürsek, küçükbaş hayvancılıkta 50-55 bin civarında bir artış olacak.

Diğer bir sektörümüz büyükbaş hayvancılıkla ilgili. Besi OSB söz konusuydu. Bununla ilgili projelerin hepsi Tarım Bakanlığınca onaylandı. Taraflar belli oldu. Besi OSB projesi Cumhurbaşkanlığına sunuldu. Yatırım projesi almasını bekliyoruz. Besi OSB çalışmaya başladığında yaklaşık 17 bin kapasiteli bir yer olacak. Daha steril bir ortamda büyükbaş hayvancılık yapılmış olacak. Büyükbaş hayvancılığı yanında süt işletmeciliği de olacak.

ERZİNCAN’DA 8 COĞRAFİ İŞARET ALMIŞ YÖRESEL ÜRÜNÜMÜZ VAR

Bir diğer çalışmamız ise Erzincan’da 8 Coğrafi İşaret almış yöresel ürünümüz var. Cimin Üzümü, Kemah Tuzu, Refahiye Balı, Tulum Peyniri, Kesme Kadayıf. Ayrıca coğrafi işaret alan ürünlerimiz için standart geliştirme çalışmalarımız var. Bunlar özellikle Tulum Peyniri ve Kesme Kadayıfı. Bu ürünlerle ilgili bir denetim mekanizması gerekiyor. Üretmek isteyen vatandaşlara denetimden geçtikten sonra Coğrafi İşaret kullanma hakkı verilecek. Tulum Peyniri içinde tescil belgesi alındı ancak ürünlerinde logoyu kullanan yok. Bu logoyu kullanabilmek için ise Ticaret ve Sanayi Odasından o logoyu kullanabilme yetkisi alabilmeleri gerekiyor. Erzincan’da 25 tane Tulum Peyniri kişi veya kurumlar var. Sadece 4 tane firma logoyu kullanıyor o da Erzincan’da değiller. Logo kullanıldığı takdirde online satış platformlarında daha fazla bir fiyatla satılabilecek. Tulum Peynirinde de denetim mekanizması oluşturup firmalarımızı coğrafi işaret logosu kullanmaya yönlendirmek olacak.

Bahçe Kültürleri ve Araştırma Enstitümüze bağlı 800 dönümlük bir çalışma alanımız var. Artık Ergan kuru fasulyeyi yaygınlaştırma yönünde bir çalışmamız olacak. Her hafta 100-150 kişiyi hem teorik hem de pratik eğitim verilecek. Mart ayında başlayacak. Tüm çiftçilerimize eğitim vereceğiz. Ayrıca Tarım Lisesinde okuyan öğrenciler aynı zamanda Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde çalışma yürütecek. Bazı kamu ve askeri kuruluşa tarım alanları verilerek ekimlerinin yapılması sağlanacak.”

Ardından Vali Yardımcısı Yusuf İzci ve kurum yetkilileri basının sorularını yanıtladı. Toplantı İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin’in sunumuyla sona erdi.