Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

EBYÜ Öğrencilerinden Erzincan’da Bir İlk

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik bölümü bölüm başkanı ve proje danışmanı Doç. Dr. Naim Süleyman Tığ ve öğrencileri tarafından geliştirilen Engelli vatandaşlar için akıllı ve elektrikli sandalye ve şarj istasyonu tasarım ve uygulaması projesi tanıtımı yapıldı.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi fuaye salonunda gerçekleştirilen tanıtım programına Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Rektör yardımcıları Prof. Dr. Adnan Özel, Prof. Dr. Fatih Ertugay,  Mühendislik Fakültesi dekanı Prof. Dr. Ahmet Baran, Proje danışmanı Doç. Dr. Naim Süleyman Tığ, Projeyi hazırlayan öğrenciler Lokman Çelik, Enes Ganidağlı, Hüseyin Özel, Hilal Akkamış ve Mühendislik bölümü çalışanları katıldı.

Engelli vatandaşlar için akıllı ve elektrikli sandalye ve şarj istasyonu tasarım ve uygulaması Projesini tasarlayan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik bölümü bölüm öğrencileri tanıtım sunumunu yaptı.

Engelliler için, engelsiz bir yaşam sloganıyla yola çıkarak engelli vatandaşlarımızın kullandığı akülü tekerlekli sandalyelerin şarj edilebilmesi amacıyla güneş enerjisi destekli şarj istasyonu tasarımı yaptıklarını söyleyen mezun öğrenci Hüseyin Özel, “Erzincan ilinde mevcut olmayan bu uygulama ile ilimizdeki en az bir noktada engelli vatandaşlarımız için bir şarj istasyonu kurulumu yapılacak. Tasarımı ve uygulaması yapılacak olan şarj istasyonunda engelli vatandaşlara özel bir kart okuyucu sistemi bulunacak ve engelli vatandaşın kartıyla şarj cihazını aktif etmesi ve aracını şarj etmesi sağlanacak. Burada amaç, şehirlerde toplumsal alanlar olan meydanlar, üniversiteler, toplu taşıma istasyonları, kafe ve parklar gibi birçok yerde engelli vatandaşlarımızın akülü sandalyelerinin şarjı bittiği zaman engelli kartlarını ücretsiz okutarak belirlenen sürede şarj edebilmesini sağlayabilmek ve onlar için hayatı daha da kolaylaştırabilmektir” dedi.

Yapmış olduğumuz bu projede Engelli vatandaşlarımızın sorunları ele alınarak onların hayatını nasıl kolaylaştıra biliriz düşüncesi ile yola çıktıklarını ifade eden Özel, “Engelsiz bir yaşam sloganı ile iki uygulamadan oluşan projemizin birincisi aşaması akıllı tekerlekli sandalye ile akıllı ev otomasyonunu kontrol ederek engelli bireylerin yaşam alanlarında yaşadıkları zorluklara çözüm bularak evlerinde daha kaliteli bir yaşam imkanı sağlamış bulunmaktayız. Akıllı tekerlekli sandalyenin bir diğer farklı özelliği acil durumlarda evde veya dışarıda olması fark etmeksizin ailesini, Polisi ve Ambulansı araç üzerinden arama gerçekleştirebilmektedir. Engelli bir birey araç üzerine takılan android cihaz üzerinden araç üzerinde bulanan kontrol paneli ile haberleşerek akıllı ev otomasyonu kontrolü yaparak veya arama işlemlerini yönetebilecektir. Tüm bu yapılanları engelli bireyin engel durumuna göre opsiyon el olarak geliştirilebilmektedir.

              

Projemizin ilk aşaması Akülü tekerlekli sandalye olarak android cihazı monte edilerek, Android cihazda bulanan engelsiz yaşam uygulamasını APP İNVERTÖR programı ile kendimiz tasarlamış ve yapmış bulunmaktayız.

İkinci aşama olarak ise araç üzerinde kullanılacak kontrol panelini tasarımı gerçekleştirilmesi ve gerekli kodların yazılmasıdır.

Üçüncü aşama olarak Akıllı ev otomasyonu Kontrol paneli tasarımı ile birlikte akıllı ev tasarımlarının yapılarak gerçekleştirilmesi olmuştur. İlk olarak aşağıda şekilde bulanan akıllı ev tasarımı yapılmaya başlanmıştır. Cnc makinesinde profesyonel olarak üç katlı ev yaptıktan sonra evin dekor işlemleri ve boyama işlemleri gerçekleştirilmiştir. Akıllı evin görsel gösterimi tamamlandıktan sonra otomasyon sistemleri yapılması ve montaj işlemleri yapılmıştır. Akıllı ev otomasyonunda yapılacak olan işlemler üç katın ayrı ayrı ışıklandırmalarının kontrolünün sağlanması, evin ana giriş kapısının araç üzerinden kontrolü, garaj kapısının kontrolü, bahçe ışıklandırmasının kontrolü, bahçe otomatik sulama sisteminin kontrolü, evin tüm stor perdelerinin kontrolü ve son olarak acil durumda doğalgazın elektriğin kesilmesi işlemleridir. Bu işlemler akıllı tekerlekli sandalyede bulunan android uygulamadan gelen verilere göre yapılmaktadır. Araç üzerinde bulunan Rf haberleşmeden gelen veriyi akıllı evde bulunan kontrol ünitesinde Rf haberleşme alıcısı almaktadır. Alınan veriler birinci arduinoda işlenerek role kartı kontrol edilmektedir. Yapılacak olan işleme göre gerekli role açıp kapanarak üç adet Arduinoya gerekli verileri iletmektedir.

Sonuç olarak günümüzde ki yaşam koşullarına bakıldığı zaman birçok engelli vatandaşımız bulunmakta olduğu gibi aslında her insan da birer engelli adayıdır. Bununla birlikte engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak bizlerin toplumsal sorumluluğudur. Engelli vatandaşlarımızın yaşadığı sorunları göz önüne alarak, teknolojik gelişmelerden geri kalmamaları ve bununla birlikte toplumsal sorumluluklarımızdan olan engelli vatandaşlarımız için hayatı kolaylaştırma ve gelişen dünya teknolojisinde onları da ön planda tutmaktır. Engelliler için, engelsiz bir yaşam sloganıyla yola çıkarak engelli vatandaşlarımızın kullandığı tekerlekli sandalye aracını yeni nesil gelişmiş ev teknolojisine dokunmatik ekran aracılığı ile araç üzerinden erişim sağlayabilecek hale getirmek projenin ilk aşaması başarı ile tamamlanmıştır” dedi.

Bilgilendirme sonrasında proje ile ilgili düşüncelerini ifade eden Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Akın Levent, “Erzincan Binali Yıldırım Üniversitemiz bölümleri öğrencilerimiz ilkleri yapmaya devam ediyor diyerek proje ile ilgili düşüncelerini paylaştı. Rektör Prof. Dr. Levent; “Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik bölümü bölüm başkanı Doç. Dr. Naim Süleyman Tığ eşliğinde öğrencileri projeler geliştirerek mezun olduktan sonra öğrencileri bittikten sonra kendilerini en iyi şekilde hayata hazırlamaları noktasında çok anlamlı bir çalışmaya imza atmışlar. Öğrencilerimiz fakülteden mezun olduktan sonra insanlarımıza nasıl faydalı olabilirimizin hesabını yapmış ve engelli vatandaşlarımızın hayatlarını nasıl kolaylaştırılabilir endişesini taşımışlar. Şahsım ve üniversitem adına kendilerini tebrik ediyorum.  Biz öğrencilerimizin fakültelerin sadece bitirmeleri değil, aynı zamanda kendilerini hayata da hazırlamaları, müteşebbis bir insan olmaları, kendilerine ait bir işyerlerinin olmalarına biz üniversite olarak önem ve değer veriyoruz.

Üniversitemizden mezun olan bütün öğrencilerimizin mezun olduktan sonra istihdam noktasında sorun yaşamamaları gerektiğini ifade eden rektör Prof. Dr. Levent, “mezun olan öğrencilerimizin mezuniyetleri sonrasında hayata en hazır bir şekilde mezun olmuş olmaları bizleri gururlandırıyor. Dolayısıyla bu proje de de emekleri geçen hocalarımız ve öğrencilerimiz tekrar tebrik ediyorum. Bundan sonraki hayatlarında başarılar diliyorum” dedi.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik bölümü bölüm öğrencileri tarafından gerçekleştirilen, Engelli vatandaşlar için akıllı ve elektrikli sandalye ve şarj istasyonu tasarım ve uygulaması projeye EBYÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAB) destek verdi.