Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

EBYÜ Teknolojileri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Şevket Özden yapı stoku ile ilgili basını bilgilendirdi

26 Temmuz 2022 tarih ve 31904 sayılı Resmi Gazete’de 5867 numaralı Cumhurbaşkanlığı kararı ile Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nde kurulan “Deprem Teknolojileri Enstitüsü” bilgilendirme toplantısı yapıldı.

26 Temmuz 2022 tarih

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent ve Deprem Araştırma Teknolojileri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Şevket Özden, basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Deprem Araştırma Teknolojileri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Şevket Özden, Enstitü hakkında bilgilendirme sunumu yaptı.

EBYÜ Senato Toplantı Salonu’nda gerçekleşen kahvaltı programına Rektör Prof. Dr. Akın Levent,  Rektör Yardımcıları Prof. Dr. A. Ercan Ekinci, Prof. Dr. Âdem Başıbüyük,  Deprem Araştırma Teknolojileri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Şevket Özden yerel ve ulusal basın çalışanları katıldı.

Gerçekleştirilen programda açılış konuşmasını yapan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent; 2022 yılının Temmuz ayının ortalarında Erzincan Binali Yıldırım Deprem Teknolojileri Enstitüsü Cumhurbaşkanı kararnamesiyle resmileşmiş olduğunu belirtti. Levent konuşmasında; Bizim için Erzincan için hatta ülkemiz için çok önemli olan bu kararı biz çok önemsiyoruz. Bütün Erzincan’ında önemsemesini istiyoruz. Deprem Teknolojileri Enstitüsü neler yapacak bilgisini verecek olursak. Depremle ilgili çalışmaların yapılacağı bir yer olacak. Depreme karşı binalar yapı stoku nasıl olmalı, deprem öncesi ve sonrası nasıl planlamalar yapılmalı, deprem acil yönetimi nasıl olmalı şeklinde birçok değerli çalışmalar yapacak. Buranın alt yapısı bir miktar hazırdı. Mobil sismik ölçerle almaya başladık. Hem Erzincan’da hem 6 Şubat tarihinde ki deprem de en fazla hasar gören Hatay da kriz üniversite ile birlikte kasım ayında bir çalışma yapılacak ve bu çalışmaya en hızlı bir şekilde başlanacak” dedi.

ERZİNCAN TARİHİNDE ÇOK DEPREM OLMUŞ

Ardından konuşmasını yapan Deprem Araştırma Teknolojileri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Şevket Özden: ‘ geçmiş depremlere bakıyorum Erzincan tarihince çok fazla olmuş. Bizim üzerinde bulunduğumuz bölge büyük depremler üreten bir kısım.  Dolayısıyla burayı terk etmeye niyetimiz yok buradaki yerleşkemizin de depreme dayanıklı olmasını sağlamalıyız. En yakın 92 Erzincan depremini hatırlıyorum. Yüksek binalar bu depreme nasıl dayanacak diye düşünmüştüm. Depremler neyin nasıl yapılmaması gerektiğini öğretiyor. Biz enstitü olarak bu hataların neler olduğunu ve nasıl düzeltilebileceği üzerinde çalışma yapacağız. Bizim 3 tane ana bilim dalımız var. Bunlardan bir tanesi Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı, Yer Bilimleri Mühendisliği Anabilim Dalı ve birde Afet ve Acil Durum Yönetimi.

MEVCUT YAPI STOKUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ İLE İLGİLİ BİR ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Afet ve Acil Durum Yönetimi depremden sonra insanların ihtiyaç duydukları yönetsel kimliklerin oluşturulduğu yönetsel insanların eğitildikleri bir yerdir. Onlar hem öncesinde hem sonrasında yardımları v.b gibi durumların nasıl olacağını yaparlar. Yer bilimleriyle ilgili hedeflerimiz çok büyük. Biz 4 tane cihazımızı ayarladık ve şehri dinleyeceğiz.  Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı olarak, Erzincan ilimiz üzerinde mevcut yapı stokunun değerlendirilmesi ile ilgili bir çalışma başlatıldı. İnşaat mühendisleri odası ve ofisleri ile teknik birliktelik önemlidir. Rektör hocamızın da dediği gibi önümüzdeki ay sahada Hatay ilinde ki üniversite ile ölçüm ve hasarın zemine nasıl bağlı olduğu ile ilgili bir şeyler yapmaya çalışacağız. Depremin hemen sonrasında nelerin yapılması nelerin dikkate alınması üzerine gitmek istiyoruz. Bu deprem mühendisliği ile ilgili kısa vadeli hedefimiz. Yer bilimleri mühendisliği ile ilgili kısa vadeli hedefimiz şu, taşınabilir sismik cihazlar. Şuan Erzincan Belediyesinin destekleriyle bazı cihazlar alınıyor. Bu cihazları önce Hatay’da devamında Erzincan’da yapacağız. Bu bölgelerde birçok inceleme yapmak istiyoruz. Hangi bölgelerin zemini yapılaşma için daha iyi olduğunu, hangi bölgelerde yapılaşırken nelere daha fazla dikkat etmemiz gerektiğini önümüzde 1-5 yıl içerisinde Deprem Teknolojileri Enstitüsü yazacağı makalelerle ortaya koyacak. Biz deprem ölçüm istasyonlarıyla beraber tüm Erzincan ve çevre ilçelerini taramak istiyoruz. Olası bir depremi bunla yakalamak istiyoruz. Bunlar bizim kısa vadede yapmak istediklerimiz. Yer hareketleri izleme istasyonlarıyla beraber biz veri biriktirip deprem konusunda bilgi vermek istiyoruz. Neden bunu kullanmak istiyoruz. Olası bir depremde eğer ben Erzincan’ın zemin yapısını çok iyi incelemişsem, eğer elimdeki ivmeölçerler, taşınabilir sismik cihazlarda bütün etraftaki verileri toplayabilirsem bir sonraki hedefimiz şu olur.  Biz elde edeceğimiz tüm verilerle beraber Erzincan ilinin haritası üzerinde kırmızı ışık yakmak istiyoruz. Bu ne demek? Deprem olduğu zaman eğer ben depremin büyüklüğünü, yerini ivme ve hız bileşenleri teknik bilgisini elde edebilirsem hiç yerimden kalkmadan arama kurtarma ekiplerine şunu söyleyebileceğim hangi mahallede hangi bölgede hasar olacak önce oraya gidelim. Yani nereye önce kurtarma ekiplerini göndereceğim ile ilgili bir altyapı oluşturmak lazım, bu alt yapıyı oluşturabilmek içinde önce cihaz, sonra doğru bilgili insan lazım. Ciddi eğitimler almış bireyler olmalı. Bence bu haritaya baktığımız zaman bizim hedefimizin ne olduğunu iyi anlıyorsunuz.

DEPREM TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA LABORATUAR KURMAK İSTİYORUZ

Uzun vadede hedefimiz Deprem Teknolojileri Araştırma Laboratuar kurmak istiyoruz. Buradaki ekibin uluslararası bir ekip olması çabasındayız. İnşaat ve teknoloji firmalarıyla antlaşmalar yapıp rutin deneylerini yapmak istiyoruz. Uzun vadede acil durum yönetimini afat ve valiliğin koordinasyonuyla yürütmek istiyoruz. Erzincan Binali Yıldırım Deprem Teknolojileri Enstitüsü’nün günün birinde kocaman bina yapıp yönetmeliğe uygun olan ya da olmayan yapı test edip bunun üzerinde güçlendirme ya da bunun üzerinde yapı kaynaklı zafiyetlerin neler olduğunu inceleyebileceğimiz kocaman bir laboratuarın hayalini taşıyoruz’ diye konuştu.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Deprem Araştırma Teknolojileri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Şevket Özden yapmış olduğu konuşmanın ardından programa katılım sağlayan basın mensuplarının sorularını cevapladı ve yapılan çalışmalar ile ilgili sıklıkla bir araya gelinerek bilgilendirilmeler yapılacağını ifade etti.