Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Başkan Aksun, Erzincan kentsel dönüşümde öncü illerimizden olacak

Birinci derecede deprem riski taşıyan iller arasında gösterilen Erzincan’da Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun başlatmış oldukları kentsel dönüşümün önemine vurgu yaparak, il genelinde risk analizi çalışması başlatacaklarını belirtti.

Birinci derecede deprem riski

Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 şiddetli depremlerin ardından kentsel dönüşümün önemi ortaya çıktı. 

Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, yapılacak olan Kentsel dönüşümün ve Erzincan Valiliği Koordinasyonunda, Erzincan Belediye Başkanlığı, Binali Yıldırım Üniversitesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği müdürlüğü ve il özel idare ile birlikte oluşturulacak komisyonun çalışmaları hakkında KENTHABER’e konuştu.

60 GÜN İÇERİSİNDE BOŞALTILMASI GEREKECEK

Başkan Aksun yaptığı açıklamasında, “Resmi binalar ve isteğe bağlı olan binalara gerçekleştirilecek olan risk analizi ile ilgili iki yöntem olduğunu belirterek, yapılan risk analizi sonucunda sonuç beyan edilerek risk analizi sonucu çürük dediğimiz raporu olumsuz çıkan binalarımızın yaklaşık 60 gün içerisinde mülk sahiplerine bildirilerek yıkım kararı olduğu ifadesi olacak. Dolayısıyla binanın 60 gün içerisinde boşaltılması gerekecek. Bu yöntem mülk sahipleri için belki ağır bir yöntem ama neticede can söz konusu olduğunda da kıymetli bir yoldur. 

Bu konuda Çevre Şehircilik ve İklim bakanlığımıza 2020 yılında gönderdiğimiz bir rapor var. Erzincan’da yüzde 42 1992 depreminden sonra, yüzde 58’de öncesinde yapılan binalar var. Bakanlıktan 2020 yılında talebimiz uzun vadede kredi temini ile Erzincan ilimizin dönüşümü kentsel dönüşümün sağlanmasına yardımcı olunması talebiydi.  Fakat yıl içerisine malum bazı sıkıntılar, o yıl ki Elazığ ve Malatya depremleri, dolayısıyla bakanlığımız geri dönüşüm yapma fırsatı yakalayamadı. Bu deprem sonrasında yine aynı talebimizi Dünya bankası, Avrupa Birliği fonlarından alınabilinir mi diye araştırmalar yapıyoruz. Bu kredi yani yardım ihtiyacını temin edilebilinirse risk analizi sonrasında yenilenmesini sağlamak ve yapılarak vatandaşa teslimi açısından sonuçlanmasını bekleyeceğiz. 

BİANALRIMIZA RİSK ANALİZİ YAPILMASI TALEPLERİ VAR

Erzincan Merkez Fatih mahallesinde ikamet eden engelli bir vatandaşımızın eşi bizlerle irtibata geçti. Ben bizzat kendisini evinde ziyaret ettim. Kendilerine başlatacakları risk analizi rapor sonucuna göre hareket edeceğimizi ifade ettim. Kendileri de buna sıcak baktılar. Yapacak bir şey yok boşaltmamız gerekiyorsa boşaltırız, gerekirse çadır kurarım. Ben zaten engelliyim Allah göstermesin binamızın deprem durumunda yıkılırsa kaçma olanağım olmayacak çocuklarda mağdur olurlar dolayısıyla gerekirse çadırda kalabileceklerini söyledi. Aynı şekilde farklı mahallelerimizden de talepler var. Ayrıca ana caddeler üzerinde 1992 depremi sonrasında makyajlanarak tekrar hizmete açılan binalarımız var. Bunlarında tekrardan risk analizlerinin yapılması talepleri var. 

4 YILDIR KENTSEL DÖNÜŞÜMLE UĞRAŞIYORUZ

Erzincan ilimiz bilim insanlarımızın da ifade ettikleri gibi birinci derecede deprem riski olan iller arasında olduğunu biliyoruz evet bizlerde tedirginiz. Bizler Erzincan Belediyesine göreve geldiğimizde vatandaşlarımız artık farkına vardı ki 4 yıldır kentsel dönüşümle uğraşıyoruz. Kentsel dönüşümün önemi şimdi daha iyi anlaşıldı. Kentsel dönüşümümüz Müteahhitlik yapanlara da şamar gibi bir cevap oldu. Şuan yaptığım işin farkında ve milletimiz çalışmalarımız takdir ediyor. Artık bu çalışmaların hızlı sürdürülebilirliğini sağlamak için devlet desteği gerekiyor. Şehrimiz adına talep ettiğimiz kredinin nasıl tanımlanacağı, yol ve yöntemine bakmak istiyoruz. Riskli olan raporları olumsuz çıkanlara iller bankasının 600 bin TL desteği var. Desteklerle kentsel dönüşüm nasıl hızlandırılabilinir, neler yapılabilinir onlara bakıyoruz.

İL GENELİNDE BİNALARIMIZIN RİSK ANALİZLERİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

AFAD tarafından ilan edilen toplanma alanları bölgelerinde bazı mahallelerimizde bu kentsel dönüşüm konusunda Müteahhitlik yapan arkadaşlarla bir araya gelerek ilimizde mutlaka kentsel dönüşümü sağlamamız gerekiyor. Yapılacak Çalışmalarımıza kesin çözüm Erzincan Valiliğimiz koordinasyonunda Erzincan Belediye Başkanlığımız, Binali Yıldırım Üniversitesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği müdürlüğümüz ile özel idare ile birlikte oluşturulacak komisyon ile il genelinde binalarımızın risk analizlerini gerçekleştireceğiz.  Tabi ki öncelikle tüm vatandaşlarımızı bu konuda bilgilendirilmeleri ve haberdar edilmeleri gerekiyor. Apartmanlarda ikamet eden vatandaşlarımız kendi aralarında ittifak ederek binalarının risk analizlerini yaptırmaları, olumsuz bir rapor çıktığında binanın yıkılacağı raporuna istinaden yıkım kararına katlanacaklarına dair bir farkındalık oluşturulması gerekiyor. 

Başkan Aksun bir hemşerisinin afet durumunda biz öldükten sonra bir şekilde bizi herkes çıkarır, önemli olan biz ölmeden tedbir alalım gerekirse çadırda yaşarız ifadesi var. Bende bu vatandaşımızın ifadesini önemsiyorum. Dolayısıyla bu bahsettiğim komisyon ile derhal bir çalışma başlatmayı hedefliyoruz” dedi.