Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Erzincan’da Romatoloji Uzmanı Alptürker Hasta Kabulüne Başladı

Erzincan’da sağlık alanında gelişmeler aralıksız devam ediyor. Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hizmet vermeye başlayan Romatoloji kliniği hastaları kabul ediyor.

Erzincan’da sağlık alanında gelişmeler

2 ay öncesinde Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Romatoloji uzmanı olarak göreve başlayan Romotoloğ Uzman Dr. Kezban Armağan Alptürker, “bu alanda amaçlarının en kaliteli ve en donanımlı hizmeti vererek hastalarımızın başka yerlere gitmeleri mecburiyetini ortadan kaldırmak” dedi.

2016 yılında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanı olduktan sonra mecburi hizmetimi tamamlayan Uzman Dr. Kezban Armağan Alptürker 2019 yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi’nde yan dal eğitimime başladı. 2022 Temmuz ayında Yan dal eğitimimi tamamlayarak Romatoloji Uzmanı unvanını aldıktan sonra Ekim ayından itibaren Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmaya başladı.

ROMATOLOJİ

Kasları, eklemleri, kemikleri, yumuşak dokuları ve kan damarlarını etkileyen inflamatuar hasarın teşhis ve tedavisinde görev alan bilim dalının adıdır. Romatoloji kliniklerinde görev yapan doktora romatolog denir. Romatoloji uzmanı olmak için 6 yıl tıp eğitiminin ardından 4 yıl fiziksel tıp ve rehabilitasyon veya iç hastalıkları uzmanlığı sonrası tekrar sınava girerek 3 yıl süreyle yan dal – romatoloji uzmanlığı eğitimi almak gerekmektedir.

ROMATOLOJİNİN SIKLIKLA BAKTIĞI HASTALIKLAR

İNFLAMATUAR HASTALIKLAR

Romatoidartrit, Ankilozanspondilit, Sedef (psoriasis) romatizması, İnflamatuar bağırsak hastalığı ile ilişkili romatizma, Behçet sendromu, Sistemik lupuseritematozus, dermatomiyozit,polimiyozit, sarkoidoz, skleroderma, sjögren sendromu, polikondrit. Erişkin Still Hastalığı

İNFLAMATUVAR DAMAR HASTALIKLARI (VASKÜLİTLER)

Dev hücreli arterit, Takayasuarteriti, küçük damar vasküliti

OTOİNFLAMATUVAR  HASTALIKLAR

Ailesel Akdeniz ateşi (FMF), Osteoporoz, osteomalazi, osteoartrtit (kireçlenme), fibromiyalji

ROMATOLOJİK HASTALIKLARIN BELİRTİLERİ

Romatolojik hastalıkların belirtileri ile ilgili bilgi veren Uzman Dr. Kezban Armağan Alptürker, “Eklem şişliği, ağrı, sertlik, kızarıklık gibi inflamasyon bulguları olması, Eklemde hassasiyet,, Eklemde hareket kısıtlılığı, tutukluk (özellikle sabahları ) olması, Eklemde şekil bozukluğu olması, Bel ağrısı (gece uyandıran ağrı-sabah tutukluğu ile ), Nedeni belli olmayan ateş,karın ağrısı atakları, Ağız kuruluğu, göz kuruluğu, Ağız içi ve genital bölgede çıkan yaralar, Damar tıkanıklığı (Derin ventrombozu), Tekrarlayan, nedeni belli olmayan kas ağrıları, Kas gücünde azalma, Göz de yanma, kızarma, bulanık görme, Aşırı saç dökülmesi, yüzde kızarıklık-döküntü, El üstünde kızarıklık, Vücutta kırmızı döküntü (peteşi,purpura), Tekraryan düşük, gebelik kaybı, Ellerde ısı ile (soğukta) değişen renk değişikliği (beyazlık,morarma), Sindirim sistemi şikayetleri,  kilo kaybı ve ishal atakları olması, Nörolojik belirtiler (baş ağrısı, kollarda ve ellerde uyuşma, baş dönmesi), genç yaşta inme öyküsü, Böbrek fonksiyonlarında bozukluk olmasıdır.

Romatolog olarak öncelikle amaclarının hastalığın neden olduğu ağrıları yönetmek, iltihabı azaltmak ve hastanın hayat kalitesini artırmak olduğunu ifade eden Alptürker, Bu açıdan ağrı kesici vesteroid gibi başlangıç tedavileri yanı sıra son yıllarda deri altı ya da damardan enjeksiyon şeklinde ileri tedavi yöntemlerimiz de mevcuttur. Bu tedavi yöntemlerine başlamak için hastaların ayrıntılı bir öyküsü alınır, fizik muayenesi yapılır ek olarak laboratuar ve görüntüleme yöntemlerinden de faydalanıldığını söyledi.