Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Maden ocağı ile ilgili olarak tüm bakanlıklarımız bir koordinasyon, azim ve kararlılıkla çalışmalarını sürdürüyor

İçişleri bakanı Ali Yerlikaya ile Enerji ve Tabii kaynaklar bakanı Alpaslan Bayraktar göçük alanı sabırlı bolgesinde basın mensuplarını kamu oyunu bilgilendiren basın mensupları ile son durumu paylaştılar.

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında kayan toprağın altında kalan 9 işçiyi arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

İçişleri bakanı Ali Yerlikaya

Bölgede çalışmaları takip eden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, olayın ilk gününden itibaren tesisin giriş noktasında bekleyen ve kamu oyunu aydınlatmaya çalışan basın mensuplarını olay yerine götürdü. Burada verilen mücadeleyi mensupları ile paylaşan Bakanlar bu alanın eski mermer ocağına taşınacağını ve tahliye çalışmalarının da başlandığını söyledi.

HÜKÜMET OLARAK TAM BİR SEFERBERLİK RUHU İLE GECE GÜNDÜZ DURMADAN ÇALIŞIYORUZ

Maden sahasındaki kazanın üzerinden 6 gün geçtiğini ve ilk anından itibaren devlet olarak, hükümet olarak tam bir seferberlik ruhu ile gece gündüz durmadan duraksamadan çalıştıklarını söyleyen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya alanda yaptığı açıklamada, “Bu maden ocağı 940 hektarlık bir arazi. Bugün sizlerle beraber çalışmaların olduğu yerden aziz milletimize konuşuyoruz. Bu hemen ardımızda görmüş olduğunuz toplam İliç alanı dediğimiz yerde yaklaşık 35 milyon metreküplük bir toprak kütlesi var ve 14.28 de o vakitte toprağın kaydığı zamanda hemen bu ardımızda ki sabırlı dere alanı dediğimiz yere yaklaşık 5 milyon metreküplük bir toprak kayması ile yeni bir kütle vadiye doğru geldi. Hemen arkasındaki Mangan ocağı dediğimiz yer var ki oradan geliyoruz buraya orada da 1.2 milyon metreküplük bir toprak kayması ile yer değiştirmiş vaziyette. Hemen sırt tarafta yani toplam linç alanın olduğu yerde de devamlı karşı tepelerde iki tane konuşlandırılan jeo radarlarla yaptığımız arama kurtarma ili ilgili çalışmalarımız da arkadaşlarımızın güven ortamında çalışması ile ilgili olma ihtimali olan kaymayı anlık izliyoruz.

ARAÇ VE İNSAN KAYNAĞI OLARAK HİÇ BİR EKSİĞİMİZ YOK

Arama kurtarma ile ilgili AFAD başından beri 500’ün üzerinde profesyonel arama kurtarma ekibimiz var. 2 bin 700’ü aşmış durumdayız insan gücü olarak. 800 aracımız var en modern en güçlü araçlarımız var. Şunun altını çizmek istiyorum araç ve insan kaynağı olarak hiçbir eksikliğimiz yok ama an ve an arkadaşlarımız buradaki bilim insanlarımızın yol göstericiliğinde istişare ile işçimizden, şoförümüze varıncaya kadar hepimizin tek bir niyeti var bu işi olabilecek en kısa zamanda tamamlamak. Bunun içinde eğer ilave araç ilave insan kaynağı ile bir ihtiyacımız doğuyorsa bilin ki olabilecek en kısa sürede bunu tamamlıyoruz. Şimdi öncelikle 9 canımız şu anda bu toprağın altında. Yakınlarımızın her birini ziyaret ettik. Devamlı da ziyaret ediyoruz. Onlarda zaman zaman buraya geliyorlar. Onların akrabalarından bu maden ocağında çalışan kardeşlerimiz de var az önce onlarla tekrardan görüştük. Onların sabrı, anlayışı için minnettarız. Sabra ihtiyacımız var. Sabır şu anda bizim en fazla ihtiyacımız olduğu bir duygu. Bunu da görüyoruz, minnettarız. Ama şunu ifade etmek istiyorum böyle büyük bir toprak kütlesinin hareket ettiği bir ortamda bizim planımız basitçe şu. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızdan arkadaşlarımız ve bilim insanlarımız ile beraber hemen bu ardımızda görmüş olduğunuz 5 milyon metreküplük hedef alanda ve arkasındaki mangan alanında toprağı geçici depolama alanı olarak az önce gelmiş olduğumuz ve tamamen Çevre şehirciliğin bizzat talimatı ile oluşturmuş olduğu güvenli ortama geçici tahliye ediyoruz” diye konuştu.

Bakan Yerlikaya alanda 800 iş makinesi ile en büyük hacimli 60 yakın ekskavatörlerle günlük 1000-1500’e yakın bir kamyon hareketi ile burayı ve hemen arkasındaki mangan ocağı yani toprak kaymasının olduğu yere tahliye sürecini AFAD koordinasyonunda yapmaya devam ettiklerini söyledi. Bakan Yerlikaya, “İklim koşulları ve özelikle jeoradarların devamlı takibi ile güvenli bir ortamla ilgili sıkıntı olmadığı müddetçe Allah’ın izni ile aziz milletimize bu kardeşlerimize eriştigimizin müjdesini verebilmek için canı gönülden çalışıyoruz. Buradaki sürecin her anını Sayın Cumhurbaşkanımız takip ediyor. Maden ocağı ile ilgili olarak tüm bakanlıklarımız bir koordinasyon, azim ve kararlılıkla çalışmalarını sürdürüyor” dedi

Adli süreçle ilgili olarak bir soruyu değerlendiren Bakan Yerlikaya, “Bağımsız Türk yargısı Erzincan’da. Baş savcımızın nezaretinde görevlendirilen 4 savcımız bununla ilgili bir ihmal ve bir kusur varsa bilin ki kesinlikle ve kesinlikle hak ve adalet tecelli edecek. Buna hiç kimsenin kuşkusu ve şüphesi olmasın. Bu sürecin yargıya intikal ettiği andan itibaren değerlendirme yapmak bizim hakkımız değil. Bağımsız yargı zaman zaman kamuoyunu bu noktada bilgilendirme ile ilgili bir ihtiyaç zuhur eylerse gerek bakanımız gerekse baş savcılığımız bunla ilgili sizleri ve bizleri de aydınlatır” diye konuştu.

SU HAREKETLERİNi KONTROL ALTINA ALMA İLE ALAKALI BÜTÜN TEDBİRLER ALINMIŞ DURUMDA

Bölgeye götürdükleri basın mensuplarının da hadisenin ne kadar büyük boyutta olduğunu gördüklerini vurgulayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Dün konuştuğumuz gibi bugün sahadayız. Eminim sizlerde sahadan daha farklı olduğunu ve hadisenin ne kadar büyük boyutlu olduğunu daha yakinen görmüş oluyorsunuz. Sayın bakanım ifade ettiler. İlk andan itibaren devletimiz bütün ilgili kurum ve kuruluşları ile bütün ekipleri ile burada. Bugün ilk kez sahada sizlerle basın toplantısını gerçekleştiriyoruz. Arkada hakikaten çok büyük bir kütle var o kütlenin 3 ayrı noktaya aktığını görüyoruz. Burada en önemli şey toprak kütlesinin taşınacağı alanın tespiti ve oranın hazır hale getirilmesiydi. Şu anda toprak tahliye edilmeye başlanmış durumda. Zaten arama faaliyeti ile ilgili yoğun bir çaba büyük bir fedakarlık ve uyum içerisinde devam ediyor. Dolayısı ile orada sayın bakanımızın ifade ettiği gibi bir sabra ve açıkçası birazda Allah’ın yüzümüze bakmasına ihtiyacımız var. İnşallah oradan kısa bir zamanda netice alırız ve bu sayede de hem aileleri hem bütün milletimizi bir neticeye ulaştırmış oluruz. Dolayısı ile bu çalışmalar devam ediyor. Burada bir de çok ciddi anlamda çevreyle alakalı alınması gereken tedbirler vardı. Bununla alakalı da her türlü tedbiri almış durumdayız. Özelikle DSİ çok yoğun bir çalışma ile buradaki su hareketini kontrol edip bu sahaya tekrar suyu sokmadan bunu farklı alanlara yöneltmekle alakalı ciddi bir çalışma yürütüyor. Aşağıda sedde ile ilgili çalışmamızda büyük oranda tamamlanmış durumda. Yani yeni bir su hareketini kontrol altına alma ile alakalı bütün tedbirler alınmış durumda. Bölgeden sürekli ölçümler alınıyor. Şu anda hem toprakta hem suda halk sağlığına zarar verebilecek her hangi bir şeyin olmadığı yönünde. Dolayısı ile o noktada kontrollerimiz böyle eş zamanlı eş güdümlü bir şekilde devam ediyor. İşçiler bulunsa bile bu toprak buradan tamamen kaldırılacak.”

Bakan Bayraktar, madenin izin belgesinin iptali ile ilgili bir soruya da “Buranın izin belgesi iptal edildi. Bu belgeyi alana kadar burada çalışma yapması söz konusu değil. Çevre İzin Belgesi şu an iptal edilmiş. O belge yenilene kadar her hangi bir faaliyet söz konusu olamaz” dedi.