Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Refahiye Araştırma Sempozyumu yapıldı

Refahiye Araştırma Sempozyumu Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Haluk Dursun’un katılımı ile Refahiye Bahar Yıldırım Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Prof. Dr. Şerif Aktaş salonunda yapıldı.

Refahiye Araştırma Sempozyumu Kültür

Refahiye Araştırma Sempozyumu yapıldı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Haluk Dursun’un katılımı ile Erzincan Binali yıldırım Üniversitesi Refahiye Bahar Yıldırım Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Prof. Dr. Şerif Aktaş salonunda yapıldı.

Binali yıldırım Üniversitesi Refahiye Bahar Yıldırım Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Prof. Dr. Şerif Aktaş salonunda gerçekleştirilen Sempozyuma Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Haluk Dursun, Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, Erzincan Binali yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Erzincan Baro Başkanı Av. Adem Aktürk, Refahiye Kaymakamı Hatice Bayar Özdemir, Kurum müdürleri, Akademisyenler ve davetliler katıldı.

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Erzincan’a gelen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Haluk Dursun, Refahiye Araştırmaları Sempozyumunda konuştu. Bakan Yardımcısı Dursun, Kültürel mirasın ana unsuru insandır. En çok üzerinde durmamız gereken unsur korumaya ihtiyaç olan insandır dedi.

Erzincan Binali yıldırım Üniversitesi Refahiye Bahar Yıldırım Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda düzenlenen program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Adından programın açılış konuşmasını yapan Refahiye Belediye Başkanı Cevdet Çınar: “İlçemizde düzenlenen Sempozyum gerçekten de Türkiye’de ses getireceğine inanıyorum tabii sizin gibi misafirlerimizi de ağırlamaktan mutluluk duyuyorum” dedi.

Daha sonra konuşan Refahiye Kaymakamı Hatice Bayar Özdemir, “Refahiye Kent Hafızası Projemizin başlangıç bileşeni olan bugünkü rehber araştırmaları Sempozyumuna hoş geldiniz dedi.

Programda konuşan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, “İlçelerimizde ki bu tür faaliyetlere desteklemeyi çok önemli görüyoruz Bu ve buna benzer faaliyetlerin bundan sonra da olması için üzerimize düşen görevleri yapmaya burada söz veriyoruz.

Refahiye ilçemizin doğal güzelliklerini çağımızın gereğine uygun yapılar,  kalkınma ve kentleşme yatırımlarıyla harmanlayıp büyüme ve gelişim stratejilerine katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum” dedi.

Programda konuşan AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, “Refahiye’de alışılmışın dışında Refahiye’nin geçmişine ayna geleceğine ışık tutacak bir bilimsel etkinlik için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bundan sonra Refahiye daha da gelişmeye devam edecek. Bundan sonra artık insana dokunup gönül belediyeciliği ve gönül yatırımlarına çok önem vereceğiz. Onun için Refahiye çok daha gelişecek bunun içinde çabalarımız sürecek. Geçtiğimiz ay Turizm ve Kültür Bakanımız Erzincan’daydı o zaman da Erzincan’ın Turizm ve Kültürünü masaya yatırdık ve çok yararlı çalışmalar yaptık” dedi

Programda konuşan Erzincan Valisi Ali Arslantaş, ise Refahiye ilçesinde yapılan çalışmamlar hakkında bilgiler vererek, Refahiye’nin geleceği için Sempozyumun hayırlı olması temennisinde bulundu.

Programda konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Haluk Dursun; “Burada en önemli unsur unutmaya başladığımız somut olmayan kültürel mirasımız. Somut olmayan kültürel mirasın ana unsuru insandır. En çok üzerinde durmamız gereken unsur korumaya ihtiyaç olan insandır. Bakanlıkta kısa bir süre önce sayın kaymakam ve eşleri bir genç çift olarak bana geldiler. Biz bakanlıkta genellikle olağan halde rutin işlerle uğraşırız. Biz genellikle tasis, terfi, teftiş bazen t ile başlayan işlemler üzerinde yürürken iki genç arkadaş kültür üzerine bir gündem ile geldiler. Bayıldım. Bizim esas gündemimiz kültürdür. Diğerleri muamelattır. Ama bizim esas yapmamız gereken insan yetiştirmeye dayanan mekânı korumaya ve insanı korumaya dayalı kültürel faaliyetlerdir. Onun için Refahiye’nin ne uzaklığı, ne Refahiye’nin genel çerçeve içinde küçüklüğü gerçi hükümet merkezli olarak geçiyor ama ilçeliği ön planda değildi. Gerçekten kültür talep eden iki kişinin gelmesi beni çok memnun etti. Önce bu önemli.. Kültürel tarih olan, kültür için uğraşan mesafe kat eden emek veren bir nesle ihtiyaç var. Aklı hür, fikri hür, vicdanı hür ve temeli kültür olan bir yapıya dayanan bir gelecek nesillere ihtiyaç var. Bu konuşmanın ana unsuru Refahiye’nin ve genel olarak şehirlerin özellikleri. Örnekleme metodu ile bizim çok fark edemediğimiz bazı özelliklerini şehir içerisine nasıl oturtmamız lazım onu vurgulamak istiyorum. O da Refahiye’ye çok uyuyor. Sayın kaymakamımız bana geldiğinde sorduğum en önemli sorulardan bir tanesi su kaynakların durumu idi. Ama su çok önemsiyorum. Bir yer yerleşim yeri olarak seçilirken, iki şeyine bakılır, havasına bir, iki suyuna. Suyu nasıldır? Havası nasıldır? Havasında rutubet var mıdır? Yoksa kuru mu? Onun içinde ciğer asar eskiler. Ciğerin kokma durumuna bakarlar, rutubeti anlarlar.” dedi.

Haber: Hasan Çakmak