Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Av. Aktürk, Darbenin İzleri Hala Silinmedi

12 Eylül askeri darbenin 39. Yılı münasebetiyle yazılı bir açıklama yapan Erzincan Baro Başkanı Av. Adem Aktürk, darbenin izlerinin silinmediğini ve Türkiye’yi 50 yıl geriye gitmesine neden olduğunu belirtti.

12 Eylül askeri darbenin

Erzincan Baro Başkanı Av. Adem Aktürk, 12 Eylül askeri darbesinin üzerinden 39. Yıl geçmesine rağmen izlerinin halen silinmediğini belirterek, konu hakkında görüş ve düşüncelerini paylaştı.

Başkan Av. Aktürk açıklamasında; “Darbeyle birlikte demokrasinin askıya alındığını, özgürlüklerin tamamen yok edildiğini, binlerce insanın cezaevlerinde, işkencelerde can verdiğini ve ülkenin 50 yıl geriye gitmesine neden olduğunu vurgulayarak, bilindiği üzere 39 Yıl önce bugün demokrasi getireceğim denilerek yönetime el konulmuştu. Sonradan bu el koymanın demokrasi kaygılarından da öte, aslında dışarıda hazırlandığı ve ABD’nin Türkiye’yi kontrol edebilmek için planladığı bizzat o zamanki Amerikalı yetkililerin söylemleriyle ortaya çıkmıştı.

12 Eylül darbesi ile 1961 Anayasasının sağladığı görece özgürlükler ortamı ortadan kaldırılmış; temel hak ve özgürlükler yok edilmiş, milyonlarca yurttaşımız gözaltına alınmış, sistematik işkencelere maruz bırakılmış, ölümler, kayıplar, idamlar ve devlet eliyle hukuk cinayetleri yaşanmıştır. O dönemde sıkıyönetim komutanlıklarınca kurulan mahkemelerde adil yargılamalar yapılmamış, kısaca hukuk dışı yöntemlerle toplumun aydın ve ilerici kesimleri saf dışı edilmiştir. Bugün karşılaşılan bütün sorunların kaynağında 12 Eylül askeri darbesinin etkilerinin olduğunu vurgulayan Baro Başkanı Av. Adem Aktürk, yaşanan bu olumsuzluklardan dersler çıkartılması gerektiğini anlattı.

Baro Başkanı Av. Adem Aktürk, 12 Eylül ve tüm darbelerin bugüne kadar ülkemizden, demokrasimizden, yurttaşlarımızdan, zenginliklerimizden çok şeyi alıp, götürdüğünü belirterek, “Ülkemiz 15 Temmuz 2016 gecesi bir kez daha bir hain darbe girişimini yaşamıştır. Siyasi iktidarın uygulamalarından, yönetiminden rahatsızlık duyulabilir, beğenilmeyebilir, eleştiri ve barışçıl olmak kaydıyla protesto ortaya konulabilecektir. Ancak çözüm hiçbir zaman için darbe ve hukuk dışı girişimler de aranmamalıdır. Darbelerin ülkemizin demokrasi kültürünün gelişmemesinde ve insani kaynakların doğru kullanılmamasında rolü büyüktür. Demokrasilerde sandıkla gelenler, sandıkla gitmelidirler.

12 Eylül’ün 39. Yılında tüm darbeleri, darbecileri bir kez daha kınıyor, lanetliyor; sivil olsun askeri olsun tüm darbelere ve diktalara karşı olduğumuzu haykırıyoruz” ifadelerini kullandı.