Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hem Öğreniyor, Hem de ekonomiye katkı sağlıyorlar

Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarım bölümü öğrencileri, hem eğitimlerini sürdürüyor hem de yetiştirdikleri mevsimlik ürünlerle tarıma destek oluyorlar.

Erzincan Gül Celal Toraman

Okulda teorikte gördükleri eğitimi okul bahçesinde kurdukları sera alanında pratiğe döken öğrenciler iyi bir tarım tekniğinin nasıl yapıldığını aşama, aşama öğreniyorlar.

Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor.

Kullanılan tohumların çoğunluğunun ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor.

HEDEF 1 MİLYON FİDE

İl Milli Eğitim Müdür vekili Murat Demir, okulun sera üretiminde ve tarımsal alanlarda daha iyi bir noktaya gelmesi için gayret edeceklerini belirterek, Gül Celal Toraman mesleki ve Anadolu lisesinin sebze satış açılış programı için bir aradayız. Satışlarımız bugün itibariyle başladı. Geçtiğimiz yıllarda üretime 30 bin ile başladık ardından 60 bin ve bu yıl yaklaşık 100 bin fide üretimi yapıldı. Öğrencilerimizin burada mesleki yönleriyle ilgili olarak kendilerini geliştirmeleri, her yıl yapılan çalışmanın bir önceki yıldan her yönüyle daha aktif, daha gayretli çalışmaların yapıldığını görüyoruz. Yerli olan tohum ve organik tohumun yetişmesinin en büyük sebeplerinden biri halkın ciddi bir teveccühü var. Bunun nedeni de yetiştirmiş olduğumuz fidelerdeki ürünlerin gerçekten lezzetiyle ilgili olarak karşılık bulmasıdır. 15 çeşit fidemiz bulunmakta. Bunlar salata, domates, patlıcan, kabak, lahana gibi ve ayrıca aromatik bitki olarak reyhan, fesleğen, kekik bulunmakta. Daha önceden bir sözümüz vardı ileri ki yıllarda bu üretimi 1 milyona çıkaracağız diye. İnşallah birkaç ay içerisinde bu rakama ulaşacağız. İnşallah seneye 1 milyon fide üretimi gerçekleştirilmiş olacak sözünü veriyoruz. Yapılan fide üretiminde emekleri olan idareci, öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

YETİŞTİRİCİLİK YAPARAK İHTİYAÇLARINA CEVAP VERİYORUZ

Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarım Alanı Şefi Muzaffer Kıvanç ise, öğrencilerin fide yetiştiriciliği alanında her aşamasını uygulamalı olarak gördüklerini belirterek, ;3 tip tohumumuz var. Standard tohum, ata tohum ve hibrit tohumlarımız var.  Özellikle çiftçilerimizden gelen talepler doğrultusunda fide yetiştiriyoruz. Tohumdan fide oluşuncaya kadar ki tüm aşamaları burada ki öğrencilerimiz bire bir uygulamalı olarak görüyor. Öğrencilerimizin almış oldukları eğitim ışığında mezun olduklarında kendi fide seralarını kurabilecek bilgi ve donanıma sahip oluyorlar. Öğrencilerimiz için aldıkları eğitim çok başarılı sonuçlar veriyor. Seralarımızda Ata tohumlarımız bulunuyor. Bu tohumlar arasında Erzincan’ın yerli19, yerli24, yerli19 düz iri verimli, yerli24 dirimli az verimli domates türü, Kemah ilçemizin ata tohumu reyhan var, fesleyen, kekik, dereotu, maydanoz gibi ata tohumlarımız olduğu gibi standart tohumlarımız ve verimli olan hibrit tohumlarımız var. Çiftçilerin verimli ve hastalıklara karşı dirençli tohum talepleri doğrultusunda yetiştiricilik yaparak ihtiyaçlarına cevap veriyoruz” dedi.

Ailelerinin çiftçi olması dolayısıyla okulu tercih ettiklerini söyleyen Gül Celal Toraman mesleki ve Anadolu Lisesi 9 ve 10. Sınıf öğrencileri almış oldukları eğitimle hem meslek edindiklerini hem de ev ekonomilerine katkı sağladıklarını belirttiler.

Çiftçilerin ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği fide satışı okul seralarında 1 TL ile 1,5 TL arasında satışı yapılıyor.