Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Erzincan'da açılan bin 871 Kurstan 67 bin 011 vatandaş Halk Eğitimi kurslarından yararlandı

Halk Eğitim Merkezleri 2022 değerlendirme ve bilgilendirme toplantısında konuşan Erzincan İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, 2022 yılında toplamda bin 871 kurs açtıklarını açılan kurslara toplam 67 bin 011 kursiyer katıldığını söyledi.

Halk Eğitim Merkezleri 2022

Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda 2022 yılını değerlendiren Gün, “Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü yapmış olduğu faaliyet ve çalışmaları takvim yılı içerisinde kamu ile duyurusunu yaparak açıklıyor. Bizler de Erzincan İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak Erzincan ilimizde Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüze bağlı Halk Eğitimi Merkezlerimiz 2022 yılında yapılan çalışmaların değerlendirmesini yapmak için buradayız.

Halk Eğitim Merkezleri marifetleri ile halkımıza ulaşma ile ilgili olarak istatistiklerimize baktığımızda Türkiye’de nüfusa oranla yararlanan kursiyerlerin sayısına baktığımızda Türkiye ortalaması yüzde 16 iken Erzincan ilimizde bu  oran yüzde 28.23. Yapılan bu çalışmaların teveccühü başarısında en önemlisi, uygun olan kursları açmak ve kurslarımızda usta öğreticilerimizin yapmış oldukları çalışmaların karşılığının bulunması, Uygun alt yapıyı ve fiziki ortamları hazırlayabilmek.

Hayat Boyu Öğrenme ile ilgili baktığımızda birde örgün eğitim var. Örgün eğitim dediğimiz Halk Eğitim merkezleri marifetleri ile kurslara katılım. 2022 yılında 67 bin kursiyer vatandaşımız Halk Eğitim Merkezlerimizde istifade etmiş. Ayrıca Erzincan’da örgün eğitimde 43 bin öğrencimiz toplamda 100 bin. İlimiz nüfusuna baktığımızda bu nüfusun yaklaşık yüzde 50’ si Milli Eğitim ile ilgili olarak hem örgün hem de yaygın eğitimden istifade etmiş. Burada genel değerlendirmeye baktığımızda nüfusumuza oranla Türkiye’de en üst noktada olmamız, aynı zamanda merkez ilçe ve diğer ilçelerimizin de çok ciddi gayret ve desteklerini var. Burada yüzde 50 katılım ile destek veren Otlukbeli ilçemiz var. Diğer ilçelerimizde yaklaşık oranlarda destek sağladılar.

Erzincan ilimizde 2022 yılında toplamda bin 871 kurs açtık. Bu kurslara toplam 67 bin 011 kursiyer katıldı. Burada bu kurslara en çok teveccüh gösteren yüzde 53 ile kadınlarımız istifade etmiş. Yüzde 47 ise erkek kursiyerlerimiz kurslarımızdan istifade etmiş. Açılan kurslarımız farklı kurslar. Bunları içerisinde mesleki eğitim kursları, okuma yazma kursları, bakanlığımız tarafından başlatılan Köy yaşam merkezlerinde verilen kurslar, burada her vatandaşımıza dokunacak hem mesleki hem de genel kurslarımız ve ayrıca Cumhurbaşkanımızı desteklediği okuma yazma kursları. Bu bin 871 farklı kurslardan istifade eden 67 bin 011 vatandaşımız bu kurslara gelmiş ve iştirak etmişlerdir.

Açılan tüm kurslarda kadın kursiyerlerimiz, erkek kursiyerlerimi ki bunlarda üniversite öğrencilerimiz gibi farklı kurslara katılım sağlayan tüm vatandaşlarımıza dokunuyoruz. Bunların içerisinde Milli Eğitim Bakanlığımız ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak önemsediğimiz kurslardan biriside Destekleme ve yenileme kurslarımız. Burada okullarımızdan mezun olan öğrencilerimize yönelik Destekleme ve Yenileme kurslarını açıyoruz. Bu kurslarla öğrencilerimizin üniversitelere yerleştirilmeleri ile ilgili geçen yıl Eşit ağırlıkta yerleşme oranımız yüzde 27, sayısalda yüzde 47, genel toplam da ise bizlere gelen öğrencilerimizin yüzde 31’i istemiş oldukları üniversitelere yerleştiler, bu kurslarımızın tamamı ücretsiz. Kendi kurs binamızda öğretmenlerimizden istifade ediyorlar. Öğrencilerimiz istediklere hedeflerine ulaşmalarında katkı sağlamaktan mutluyuz. Ayrıca Okullarını devam ettiren açık lise, açık ortaokul öğrencilerimiz var. Ortaokul ve lise ile birlikte toplam bin 727 öğrencimiz bulunuyor.

Bağımlılıkla mücadele konusunda çok önemli çalışmalar yapıldığını söyleyen Gün, 2022 yılında 28 bin 410 kursiyere bağımlılık ile ilgili kurslar verildi. Bağımlılık ile ilgili kurslarda Erzincan ilimiz Türkiye genelinde ilk 3 sırada bulunuyor. Burada gerek bağımlılık ile mücadelede ve bu yıl da özellikle Milli Eğitim bakanlığımızın önemsediği Aile Eğitimi kursları veriliyor. Aile eğitimi kursları ile ilgili olarak Ailelerinin iletişim ile ilgili sorunları, çocuklar ile ilgili sorun, internet bağımlılığı ile ilgili, değerler eğitimi ile ilgili, adap ve muaşeret ile ilgili 9 farklı başlık altında bu alanlarda eğitimlerini almış olan öğretmenlerimiz tarafından İlimizde 5 bin 500 vatandaşımız aile eğitimi kurslarımıza katıldı. Katılım sağlayan vatandaşlarımızın yüzde 71’i kadın yüzde 29’u erkek velilerimizden oluştu. Verilen eğitimlerin çoğunluğu merkez ilçemizde gerçekleşti.

İl genelinde gerçekleştirilen diğer kurslar hakkında da istatistikî bilgiler veren İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün 2023 yılının halkımızın bu kurslardan daha fazla istifade edeceği bir yıl olması, kurs sayısı ve kursiyer sayısının artması temennisinde bulundu.