Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye Diri Fay Haritası yenilendi

MTA Genel Müdürlüğü tarafından 1992 yılında yayımlanmış olan “Türkiye Diri Fay Haritası” 6 yıllık çalışmanın ardından yenilendi. Dün Erbaa’da yaşanan 3 ve üzeri şiddetindeki depremlerin sonrasında vatandaşlar Tokat ve ilçelerindeki diri fay hatlarının nerelerde yer aldığını merak eder oldu.

MTA Genel Müdürlüğü tarafından

Türkiye Diri Fay Haritası yenilendi, Tokat’ın fay hareketliliği şaşırttı!

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından 1992 yılında yayımlanan “Türkiye Diri Fay Haritası,” son yirmi yılda gelişen bilimsel yenilik ve teknoloji kullanılarak büyük bir güncellemeyle yenilendi. Arazi çalışmaları 2004-2011 yılları arasında tamamlanan bir araştırma programı kapsamında gerçekleştirilen bu güncelleme, ülkenin deprem riskini daha iyi anlamamıza yardımcı olacak önemli bir adımı temsil ediyor.

Yeni haritalama çalışması, uydu görüntüleri ve hava fotoğrafları kullanılarak gerçekleştirildi. Tüm fay hatları arazi üzerinde detaylı bir şekilde incelenerek, fay hatları hakkında yeni veriler elde edildi. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, Türkiye’nin diri faylarının sayısı yaklaşık iki kat artarak toplam 326 adet olarak belirlendi. Bu faylardan bazıları, tek başına yıkıcı depremlere yol açabilecek büyük fay sistemlerini oluşturuyor. Örneğin, ülkeyi boydan boya kat eden 1350 km uzunluğundaki Kuzey Anadolu fayı ve 580 km uzunluğundaki Doğu Anadolu fayı gibi. Bu faylar alt faylarla birlikte değerlendirildiğinde, Türkiye’nin orta ve büyük manyetitüdlü depremlere neden olabilecek yaklaşık 485 fay ile dolu olduğu anlaşıldı. Bu sonuçlar, Türkiye’nin fay yoğunluğu açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu bir kez daha gösterdi.

Türkiye diri fay haritası risk altındaki 45 il ve 110 ilçeyi işaret etti. Bu il ve ilçeler arasında bölgemizde en büyük risk altındaki illerin başında Tokat geliyor. Tokat gerek Kuzey Anadolu Fayı, gerekse kolları üzerinde ve yakın konumda olması nedeniyle tarihsel (1900 öncesi) ve aletsel (1900 sonrası) dönemde çok sayıda depremden etkilendi. Son günlerde Tokat, Erbaa, Niksar, Almus ve Reşadiye’de kendini yeniden hatırlatan deprem insanoğlunu hazırlıklı olması konusunda uyarıyor.