Erzincan ve Ülke genelinde kar yağışının yoğun olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Yiğit Ensar Çetinkaya, havalar soğudu, soğuk algınlığı vakaları da arttı. 1 adet pırasa, 1 adet dövülmüş sarımsak, göz miktarınca kaya tuzu, 1 adet limonun suyu, saplarıyla birlikte 4 sap kereviz, 1 su bardağını dolduracak şekilde doğranmış brokoliyi tüm malzemeler ile birlikte blendıra alarak içilecek kıvama gelene kadar çalıştırılır ve doyasıya içilir. Ayrıca bu mevsimde Kemik suyu, soğan, sarımsak, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, kuşkonmaz gibi besinlerde mutlaka beslenme programına alınmalı ve tüketilmelidir” dedi.
SOĞUK ALGINLIĞI (NEZLE) RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
Aşağıdaki faktörler kişinin soğuk algınlığına yakalanma riskini artırabilir: Yaş: Bebekler ve küçük çocuklar, özellikle çocukların fazla olduğu ortamlarda vakit geçiriyorlarsa, diğer insanlara göre daha fazla soğuk algınlığına yakalanma riski taşırlar. Düşük bağışıklık sistemi: Kişinin bağışıklık sisteminizin zayıf olması soğuk algınlığı riskini yükseltir. Kış mevsimi: Hem çocukların hem de yetişkinlerin sonbahar ve kış aylarında soğuk algınlığına yakalanma olasılıkları daha yüksek olarak değerlendirilir. Sigara tüketimi: Yoğun sigara tüketimi veya sigara içilen bir ortamda bulunmak, soğuk algınlığına yakalanma riski oluşturur. Kalabalık ortamlarda bulunmak: Okul, uçak veya ofis gibi kalabalık ortamlarda bulunmak soğuk algınlığı olasılığını artırır.
SOĞUK ALGINLIĞI (NEZLE) BELİRTİLERİ NELERDİR?
Soğuk algınlığı için en tipik belirtiler ateş, titreme, boğaz ağrısı, öksürük, kas ağrısı, hapşırma, burun akıntısı ve burun tıkanıklığıdır. Soğuk algınlığında ayrıca baş ağrısı, vücut ağrıları ve yorgunlukta yaşanır. Nezle (soğuk algınlığı) belirtileri şunlardır: Burun akıntısı veya burun tıkanıklığı Boğaz ağrısı Hafif ateş Öksürük Gözlerde sulanma Hapşırık Vücut kırgınlığı, kas veya vücut ağrıları Ses kısıklığı Titreme ve üşüme İştah kaybı Nefes almada güçlük Kulak ağrısı Özellikle bağışıklık sistemi düşük olan kişiler soğuk algınlığı belirtileri daha yoğun ve şiddetli yaşanabilir, hatta enfeksiyon zatürreeye de çevirebilir. Bu gibi durumlar yaşanırsa doktora başvurulması gerekir. Doktor da teşhisin ardından başlıca soğuk algınlığı ilaçları ve destekleyici tedavi yöntemleri önerebilir”